OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2016. augusztus 15., hétfő 11:38

Komplex matematikai modell a közforgalmi közlekedési szolgáltatás ráfordítás és bevétel adatainak analitikus szimulációjára - kutatás-fejlesztési projekt (TraffSim projekt)
    Budapest, 2016. augusztus 15., hétfő (OTS) -     Mint arról már korábban beszámoltunk az Új Széchenyi Terv támogatásával a VariaTech Consulting Kft. által vezetett konzorciumnak lehetősége nyílott arra, hogy a 2014. február 1-jén kezdődött TraffSim projekt keretében kutatás-fejlesztési tevékenységet végezzen. A "Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása" című pályázat keretében megvalósuló,  234 millió forintot meghaladó vissza nem térítendő támogatást elnyert, több mint 293 millió forintos összköltségvetésű projekt célja egy olyan komplex modellnek és a hozzá kapcsolódó szimulációs rendszernek, valamint annak alkalmazási környezetének a létrehozása, amely alkalmas a statikus és dinamikus adatok strukturált felhasználásával a vizsgálni kívánt közlekedési rendszer folyamatainak leírására, gazdasági és közlekedés-műszaki, valamint információáramlás technikai szempontokat figyelembe véve.

    A kutatási célokkal összhangban olyan modell- és szimulációs rendszert definiáltunk és a fejlesztés eredményeként hoztunk létre, amelynek alkalmazása a vizsgálni kívánt rendszer által felhasznált erőforrásokhoz viszonyítva relatíve kis erőforrás ráfordítással választ lehet kapni egyes tervezett intézkedések várható elsősorban gazdasági hatásaira. Az elmúlt 30 hónapban végzett kutatás-fejlesztési tevékenység igazolja, hogy létrehozott modell externális hatások figyelembe vételére is alkalmas. Ez alatt olyan fogalmakat értünk, mint pl. környezet terhelés, elérhetőség, mobilitás, relatív eljutási idő, infrastruktúra igény. Annak érdekében, hogy a kidolgozott modellt a szimulációs eljárás segítségével minél nagyobb esetszámban lehessen vizsgálni a kutatás-fejlesztési munka kiterjedt az adatkezelés, adatbányászat területére is.

A projekt során létrehozott komplex közlekedési szimulációs modell lehetőséget biztosít arra, hogy közlekedés szolgáltató megrendelői, koordinátori, és szolgáltatói szinten közlekedés szakmai kérdéseket lehessen feltenni, és az ezekre adott számításokkal alátámasztott válaszokat fel lehessen használni a közlekedési rendszer működtetésének egyes területeinek vizsgálatához és ezen keresztül a legkedvezőbb verzió kiválasztásához.. Ezek az optimalizációs területek a TCO szemléletű gazdasági területen túl a többi szakma specifikus területeket is érintik (forgalom, műszak, humán). Ezért a modell alkalmas új innovatív technológiák hatásának vizsgálatára is.

Alapvető kérdéskör, hogy a közlekedési rendszer egyes elemeiben bekövetkező vagy végrehajtott változások milyen hatással vannak pl. a szolgáltatás minőségére, az egyre inkább SLA-val meghatározott fogalomra. Pl. egy buszsáv létrehozásának műszaki - gazdasági vizsgálata lehet e terület fókuszában. A modell támogatást nyújt komplex utazási igények értékelésében és finomhangolásában is a szimulációs eljárás alkalmazásán keresztül. Ugyan akkor látni kell azt is, hogy a TraffSim rendszer használata jelentős kezdeti - adatfeltöltési - munkát igényel. A TraffSim projekt eredményeként egy termék illetve hozzá kapcsolódó szolgáltatás jött létre. Termék maga a modell illetve szimulációs rendszer, szolgáltatás pedig az a tevékenység, amely során a potenciális felhasználók számára lehetővé tesszük a TraffSim modell üzleti célú használatát, olyan módon, hogy nem csak a szoftver terméket, hanem annak használatához szükséges közlekedési szakmai és informatikai ismereteket és infrastruktúrát is rendelkezésre bocsátjuk. (TraffSim Know-how)

A projekt 2014. február 1-jén kezdődött és 2016. július 31-én zárult. A fejlesztést a résztvevők a Kutatási és Technológiai Innovációs Alaptól származó és saját erővel kiegészített finanszírozás keretében valósítják meg.

A Projekt megnevezése:
Komplex matematikai modell a közforgalmi közlekedési szolgáltatás ráfordítás és bevétel adatainak analitikus szimulációjára - kutatás - fejlesztési projekt

A támogatás összege:
293 650 131 Ft

Kedvezményezett:
VariaTech Consulting Kft.
Debreceni Informatikai Kutató-fejlesztő Központ Szolgáltató Non-profit Kft.
EverIT Kft.

VariaTech Consulting Kft.
Cím: 1143 Budapest, Gizella út 42-44.
Honlap: http://www.variatech-consulting.hu/
www.ujszechenyiterv.gov.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.