OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2016. október 19., szerda 10:00

Javítanák a magyar oktatás minőségét a plágiumkeresők
    Budapest, 2016. október 19., szerda (OTS) - A plágium - vagyis mások szellemi tulajdonának jogtalan elorozása - komoly vétség, és sajnálatos módon mindennapos jelenség a felsőoktatásban: magyar tanulók ezrei támaszkodnak minden évben az interneten fellelhető anyagokra a beadandóik és szakdolgozataik megírásához. A folyamatos szellemi tolvajlás azonban nemcsak etikai kérdés. Az ilyen nagy mennyiségű plagizálás súlyosan rongálja az oktatás minőségét is.

    2016-ban a tanulók kutatási lehetőségei már nem merülnek ki a helyi könyvtárak felhozatalában, mint egykor: a világhálónak köszönhetően pillanatok alatt végtelen mennyiségű információhoz jutnak hozzá, ráadásul több nyelven is. A diákok többsége habozás nélkül kihasználja az oktatási rendszer hibáit, és plágiumot elkövetve írja meg a beadandó dolgozatát.

Egy 2010-es etikai felmérés során a megkérdezett tanulók 59%-a arról nyilatkozott, hogy csalt már dolgozatok alkalmával, és minden harmadik diák elismerte, hogy használta már plagizálásra az internetet. Az elmúlt hat évben ezek a számok tovább növekedtek, így a dolgozatokat javító tanárok feladata nehezebb, mint valaha.

A plagizálás nem csupán visszafogja a diákok potenciáját. Komoly sértésről van szó, mely jogi következményeket is vonhat maga után, de a rendszeres plagizálás emellett idővel jelentős kárt okoz a nemzet oktatásának minőségében is. A tanulók megszokják, hogy minimális erőbefektetéssel, saját képességeinek csak kis részét használva írják meg a dolgozatokat, megfelelő védőeszközök hiányában a tanárok pedig nem figyelnek fel az ellopott idézetek jelenlétére. Így számtalan plagizált szakdolgozatnak sikerül átúsznia a rendszeren, a sértést elkövető tanulók pedig csak részben szerzik meg azt a tudást, melyet az adott intézmény más esetben át tudna adni nekik.

A fenti okokból különösen fontos, hogy az oktatásügy a hibák és gyengeségek megszüntetésén legyen. A fejlett országok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a plagizálás megelőzésére, melynek legfontosabb eszközei a különféle plágiumkereső rendszerek.

Ennek kapcsán osztotta meg véleményét Arturas Vinckevicious, a plag.hu plágiumkereső képvelője is: "Egyre több európai ország teszi kötelezővé a plágiumvadászok használatát nemcsak a felsőoktatásban, hanem már a középiskolákban is. Magyarország e tekintetben még elmaradott, hisz a legtöbb iskolában még nem bevett szokás efféle szoftverekre támaszkodni a szerzői jogok védelmének érdekében. Ezen változtatni kell."

Vinvkevicious szerint a felsőoktatás minden szereplőjének arra kell fókuszálnia, hogy hatékony eszközök bevetésével minél hamarabb visszaszorítsa a plagizálást. Az anti-plágium rendszerek, mint az idén ősszel bemutatott plag.hu, pillanatok alatt képesek felfedezni az egyezéseket dolgozatok és internetes cikkek között, használatuk pedig eleve elbátortalanítja a plagizálást megkockáztató diákokat.

"A magyar oktatás egyedül abban az esetben lesz képes fenntartani korábbi magas színvonalát, ha elejét veszi azoknak a gyengeségeknek, amik csalásra csábítják a diákokat" - véli Vinckevicious. - "A tanárok és tanulók közös érdeke, hogy minden középfokú és felsőoktatási intézmény bevezesse az elérhető legmodernebb és leghatékonyabb plágiumkereső szoftverek használatát."
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.