OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2017. március 29., szerda 13:00

Sztárénekesnő a Budapesti Tavaszi Fesztiválon
    Budapest, 2017. március 29., szerda (OTS) - Rendkívüli tehetsége gyorsan a nagy sztárok közé repítette a fiatal dél-afrikai szopránt. Pumeza Matshikiza fellépéseit ugyanaz a berlini ügynökség szervezi, amely Anna Netrebko, Sonia Radvanovsky, Mojca Erdmann, a New York-i Metropolitan Opera csillagainak szerepléseiről gondoskodik.

    
     A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20170329_002.jpg

Pumeza Matshikiza első albuma, A remény hangja című 2014-ben jelent meg a Deccánál, azóta a híres kiadó egyik exkluzív művésze. Második, 2016-os Arias (Áriák) című felvétele a tekintélyes brit lap, az Opera magazin egyik díjára jelölték; május 7-ig, az eredményhirdetésig lehet szurkolni az énekesnőnek.

Erről a CD-ről több szám is elhangzik április 1-jén a Zeneakadémia nagytermében, ahol bárki meggyőződhet arról, hogy a nemzetközi sajtó nem véletlenül hasonlítja a lírai szoprán hangjának meglepő mélységeit, bársonyosságát a felejthetetlen díva, Maria Callas orgánumához.

Pumeza Matshikiza pályája úgy kezdődött, mint egy mese. Harminc évvel ezelőtt egy, Dél-Afrika fővárosának vonzáskörzetében élő szegény sorsú kislány
a rádió állomáskereső gombjával babrált, ott ragadt egy számára ismeretlen adónál. Csak később derült ki, hogy Edith Mathist hallotta a Figaro házassága Cherubinójaként. Attól fogva csak arra vágyott, hogy ő is így énekelhessen.

Jelentkezett a fokvárosi konzervatóriumba, kitüntetéssel végzett az egyetem zenei fakultásán. Egy dél-afrikai komponistát úgy magával ragadta Pumeza hangja, hogy Londonba szóló repülőjeggyel ajándékozta meg, hogy jelentkezzen a fiatal lány a Royal College of Music-ba. Sikerrel járt, hároméves ösztöndíjat kapott. Híres énekesek, mint például Thomas Allen, Ileana Cotrubas,  Kiri Te Kanawa, Philip Langridge, Renata Scotto mesterkurzusain vett részt. Ámulatba ejtő gyorsasággal ível felfelé a karrierje.

A stuttgarti Operaház tagja lett 201l-ben, egy évvel azután, hogy megnyerte a dublini Veronica Dunne Nemzetközi Énekversenyt. Énekelt Albert monacói herceg és Charléne hercegnő esküvőjén, és óriási sikert aratott 2014-ben a glasgow-i Commonwealth Games (Nemzetközösségi Játékok) megnyitóján is. A Stuttgarti Városi Operaházban volt Pamina A varázsfuvolában, Zerlina a Don Giovanniban, Susanna Figaro házasságában, Nanetta a Falstaffban és Micaëla a Carmenben.

Pumeza nem felejti, hogy honnan jött. Rendszeresen látogatja a Fokváros peremvidékén élő családját, és keresi az alkalmat, hogy valami módon segíthessen szegénységben élő tehetséges sorstársain. Fellépett az új dél-afrikai konzervatórium létrehozása érdekében szervezett jótékonysági hangversenyen a párizsi Théâtre des Champs-Elysées-ben. Rómában énekelt Luca Francesconi új művének világpremierjén. A kenyér, víz és só című darab szövege Nelson Mandela híres beszédén alapul, amely feketének és fehérnek egyaránt egyenlő esélyt biztosító demokratikus és szabad államért szállt síkra.

A zeneakadémiai esten Óbudai Danubia Zenekart Hámori Máté vezényli. A Mozart és Puccini, Gershwin áriák mellett Afrika hangja is megszólal: egy zulu és egy kenyai dal is felcsendül.
Részletek: ww.btf.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.