OTS Üzleti Sajtószolgálat
2018. június 24. vasárnap
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2017. április 21., péntek 09:45

Elindult Magyarországon a Nemzeti Innovációs Onkogenomikai és Precíziós Onkoterápiás Program
    Budapest, 2017. április 21., péntek (OTS) - Hazánkban évente egy közepes város lakosságának megfelelő ember (kb. 33 ezer fő) hal meg daganatos betegségben. Az ijesztő megbetegedési és halálozási adatok a klinikai onkológiai és az onkohematológiai ellátás jó szervezettsége és hatékony működése ellenére is csak lassan javulnak és bizonyos daganatos betegségek egyre fiatalabb korcsoportokat sújtanak.

    
A közelmúlt kutatási eredményei alapján bizonyossá vált, hogy a rosszindulatú betegségek kialakulásának hátterében veleszületett és szerzett genetikai (genomikai) elváltozások állnak. Az orvosi molekuláris genetikai, fehérjetani (proteomika), gyógyszerhatástani és klinikai tudás, a rendkívül gyors és hatékony új generációs nukleinsav szekvenálás (Next Generation Sequencing), valamint a keletkező igen nagy mennyiségű adat (Big Data) elemzésének (biostatisztika) egyidejű fejlődése az utóbbi időben új terápiás lehetőségekhez vezetett. Lehetővé vált a sejten belüli genetikai hibák gyors azonosítása és a hibás génszakaszokról szintetizálódó fehérjék működésének módosítása célzott gyógyszerekkel. A daganatok komplex genomi hátterének megismerése és elemzése lehetővé teszi célzott, innovatív gyógyszerek fejlesztését, valamint az egyes beteg genomikai hibáinak személyre szabott, egyedi gyógyszerekkel és gyógyszerkombinációkkal való kezelését. Mivel a személyre szabott és célzott terápiáktól a gyógyítás hatékonyságának lényeges növekedése várható, mind a betegek, mind orvosaik nagy várakozással tekintenek az új kezelési lehetőségekre.

Magyarországon az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet vezetésével, az Országos Onkológiai Intézet és két magyar innovatív vállalkozás, az Oncompass Medicine Hungary Kft. és a 4iG Nyrt. társulásával létrejött konzorcium a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap NVKP_16 kódszámú, Nemzeti Versenyképességi és Kiválósági Program című kiírásán 3,2 milliárd forintos vissza nem térítendő kutatási, fejlesztési és innovációs (K+F+I) támogatást nyert el 3 éves időtartamra. Ez az összeg elegendő a Nemzeti Innovációs Onkogenomikai és Precíziós Onkoterápiás Program elindítására a Közép-magyarországi Régióban.

Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet és az Országos Onkológiai Intézet elvégzi nagy számú daganat részletes genomikai kutatását, elindítja a daganatok személyre szabott precíziós kezeléséhez szükséges klinikai vizsgálatokat, az Oncompass Medicine továbbfejleszti a molekuláris diagnosztikai termékeit és azok klinikai kiértékeléséhez szükséges orvosi döntéstámogató rendszerét, a 4iG létrehozza az egységes informatikai adatbázist a nemzeti onkogenomikai program számára.

A K+F+I projekt megvalósítása üzleti lehetőséget nyújt a hazai és nemzetközi gyógyszergyártó cégek, valamint a hazai egészségipari és számítástechnikai kkv-k számára. Az egységes rendszer, a betegek klinikai és genomikai adatainak összekapcsolása és adatbázissá fejlesztése - a személyes adatok védelme, illetőleg az elemzések során a betegadatok anonimizáltságának biztosítása mellett - a nemzetközi gyógyszervizsgálatokban való növekvő részvételhez és a betegek innovatív gyógyszerekhez való gyorsabb hozzáféréséhez vezet. Az innovatív gyógyszerek hatásosságának és eredményességének monitorozása a finanszírozó Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő számára is értékes adatokat szolgáltat.

A világtrendeknek megfelelően, a nagy onkogenomikai nemzeti programok az Egyesült Államokban, Nyugat-Európában és Kínában több milliárd dolláros állami támogatással már elindultak a közelmúltban. Közép-Kelet-Európában ilyen integrált, egész országra kiterjedő, államilag támogatott program egyelőre csak Magyarországon kezdődött el. A program támogatásával Magyarország néhány év alatt a rákkutatás, az innovatív gyógyszerfejlesztés és a betegmenedzsment vonatkozásában a terület K+F+I és egészségipari tevékenységének a világszínvonalhoz felzárkózó szereplőjévé válhat.

A személyre szabott, precíziós orvoslással kapcsolatos innovatív egészségipari fejlesztések világpiaca 2024 végére mintegy 175 milliárd dollárra emelkedik. A hazai gyógyszeripari és biotechnológiai kkv-k számára az új világpiaci trend kiváló kiugrási lehetőséget biztosít.

Az onkohematológia és az onkológia területeinek szakmai vezetőiként Dr. Vályi-Nagy István és Prof. Dr. Kásler Miklós irányítja és szervezi a konzorcium szakmai tevékenységét.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.