OTS Üzleti Sajtószolgálat
2018. június 24. vasárnap
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2017. április 21., péntek 10:01

Egy 344 éves cselló szólal meg a Virtuózokban ma este a Dunán
    Budapest, 2017. április 21., péntek (OTS) - Óriási megtiszteltetés ért egy 13 éves csellistát a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató válogatóján. Simic Aleksander játéka annyira megtetszett az egyik zsűritagnak, Várdai István világhírű csellóművésznek, hogy a zsűri értékelés közben azonnal elhagyta a stúdiót és saját hangszerével, egy az 1673-ban készült eredeti Stradivari-csellóval tért vissza, és átadta a felbecsülhetetlen értékű hangszert az ifjú tehetségnek.

    Az Ausztriából érkezett kis versenyző, miután túl volt az első megilletődésen, és megérintette a hangszert, amelyből mindössze 65 darab létezik az egész világon, élt a lehetőséggel, hogy kipróbálja hangszercsodát. Nem véletlen, hogy Aleksander lenyűgözte Várdai Istvánt, hiszen a fiatalember napi hat órát gyakorol, sokszor édesanyjának kell közbelépnie, hogy ne vigye túlzásba. Édesanyja persze rendkívül büszke a fiára.

"Én a világ legjobb tanáránál, Starker Jánosnál tanultam, ezért tudom, hogy amit továbbadok, az jó. Azt szeretném, hogy ő még jobb legyen" - mondta el a felvétel után Aleksander édesanyja, Simic-Németh Éva.

"Nagyon érett, nagyon stabil elképzelése van; van mondanivalója a játékának és, ami a legfontosabb, hogy tud adni a színpadon abból a szép energiából, amit birtokol" - összegezte Várdai István az adás után, hogy mi indította arra, hogy egy 13 éves gyerek kezébe adja a felbecsülhetetlen értékű hangszert, amelyen Jacqueline du Pré is játszott korábban, és amelyet később a legendás csellóművészről du Pré Stradivariusnak nevezett el új tulajdonosa, a világhírű amerikai zenész, Lynn Harrel. A hangszer az 1673 Stradivarius néven is ismert, hiszen ez az egyetlen cselló, amely abban az évben készült a híres hangszerkészítő, Antonio Stradivari műhelyében.

"Könnyű volt rajta játszani, olyan meleg hangja van. Nagyon jó volt" - mondta még mindig az élmény hatása alatt Aleksander, aki hozzátette, hogy szólista is szeretne lenni, zenekarban is szeretne játszani és tanítani is szeretne, azaz mindent akar, ami cselló. Mondhatjuk, hogy a legjobb úton van az álmai felé, hiszen a Virtuózoknak és Várdai Istvánnak köszönhetően már 13 évesen Stradivarius csellón játszott.

A Virtuózok komolyzenei tehetségkutató idei szériájában ma este 19.30 órától a Duna televízión a kicsik válogatóját láthatják a csatorna nézői.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.