OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2017. szeptember 1., péntek 09:08

Nincs egészségre veszélyes azbeszt a Városligetben - A Városliget Zrt. cáfolja a sajtóban megjelent híreket
    Budapest, 2017. szeptember 1., péntek (OTS) - A Városligetben a Petőfi Csarnok bontási területén talált kötött formájú azbesztcement közvetlenül nem jelent veszélyt az egészségre. Ezt a tényt ugyanaz az akkreditált laboratórium erősítette meg, amely a médiában hivatkozott bevizsgálást is elvégezte.

    A Petőfi Csarnok bontási területén talált azbesztcement azonos azzal, amely Budapest vízvezetékhálózatának mintegy 40 százalékban is megtalálható. Az azbesztet - kiváló tűzvédelmi és hőszigetelő tulajdonsága, viszonylag könnyű feldolgozhatósága miatt - széles körben alkalmazták különösen a múlt század harmadától a nyolcvanas évek végéig. A mai napig számos ekkor épült közintézményben és lakóingatlanban megtalálható.

A Városliget Zrt. hangsúlyozza, hogy a Petőfi Csarnok felépítményének bontási munkálatai során feltárt, azbeszt tartalmú építőanyagokat 2017. év elején szakszerűen, biztonságosan, a jogszabályoknak megfelelően szállították el hivatásos azbesztmentesítők.

Kiemelten fontos megjegyezni, hogy a Petőfi Csarnok területen még nem fejeződtek be a bontási munkálatok. Az a tény, hogy az épület egykor látható része eltűnt, nem jelenti a bontási folyamat végét, hiszen számos feladatot kell ezt követően még elvégezni - a közművek eltávolításától a talajrekultivációig -, hogy a bontást lezártnak lehessen nyilvánítani. Pontosan ezért van elkerítve jelenleg is a munkaterület, és a Városliget Zrt. álláspontja szerint ezért balesetveszélyes a helyszínen tartózkodni mindaddig, amíg valamennyi munkafolyamat le nem zárult. A tiltakozók - élve gyülekezési jogukkal - állandó jelleggel demonstrációt tartanak az elzárt bontási területen, ezzel akadályozva a munkálatok szakszerű befejezését.

Az azbeszt vizsgálatát végző akkreditált labor vezetője Czap Zoltán, a Kör Ker Kft. ügyvezető igazgatója megerősítette: "A Petőfi Csarnok bontási területén talált minta az azbesztnek nem a belélegezhető, közvetlenül élet- és balesetveszélyes válfaja, hanem a városban mindenütt előforduló, kötött változata."

Sághi Attila a Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató helyettese hangsúlyozta: "A Liget Budapest Projekt megvalósításával valamennyi korábban használt elavult, vagy egészségre ártalmas technológia - így az azbeszt is - eltűnik a Városligetből. Célunk, hogy ezektől teljes mértékben megtisztítsuk és zöldfelületeiben bővítsük Európa egyik legelső közparkját.

A Városliget Zrt. megteszi a szükséges jogi lépéseket azon személyekkel szemben, akik a Városliget megújítása kapcsán - önös érdekből - félelemkeltésre alkalmas, valótlan információkat terjesztenek.

Az azbesztről
Az azbesztnek kétféle válfaja van, az egyik az egészségre közvetlenül nem káros azbesztcement, amelynek az azbeszttartalma 10-15%. Jelenleg is nagy előfordulással megtalálható a víz- és szennyvízvezetékekben, tetőfedő palaként, illetve vakolatba keverve.
 Az azbeszt másik fajtáját szálas anyagként elsősorban szigeteléshez használták. Ezekből a szabadon hagyott szálakból könnyen leválnak olyan a levegőben lebegő finom szemcsék, amelyek tartósan belélegezve súlyos megbetegedést, azbesztiozist és tüdőrákot okoznak.

A Petőfi Csarnok bontásáról
A Petőfi Csarnok bontási munkálatait megelőzően 2017 első felében az épületben lévő azbeszt-tartalmú anyagokat a Drycon Hungary Kft. szakkivitelező felmérte, majd ezt követően a VS Construction Kft. a vonatkozó jogszabályi követelményeknek és a szigorú biztonsági előírásoknak megfelelően kibontotta, előkészítette a hulladék-lerakóhelyre történő elszállításra, ami később megtörtént. A folyamatot a kivitelezők teljes körűen dokumentálták.

Az azbesztmentesítési eljárásról
Ahhoz, hogy egy cég azbesztmentesítéssel foglalkozhasson, speciális felkészültségét külön okmányokkal, nemzetközileg elismert bizonyítványokkal kell igazolnia, e nélkül Magyaroroszágon ilyen tevékenységet nem lehet folytatni. A Petőfi Csarnok azbesztmentesítésében közreműködő szakértő több mint 200 eredményes nyugat-európai, valamint hazai azbesztmentesítési projektben vett részt és a legszigorúbb nyugat-európai előírásoknak is megfelelő gépekkel berendezésekkel, elszívókkal, zárt rendszerű porszívókkal rendelkezik.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.