OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2017. október 20., péntek 17:00

Ünnepi műsorokkal készül a közmédia A szabadság napjára
    Budapest, 2017. október 20., péntek (OTS) -

    Október 23-án hétfőn a szabadságunk hőseire emlékezünk országszerte. A Duna csatornán a közmédia nézői élőben követhetik az 7.58-tól az Ünnepélyes zászlófelvonást, majd 15 órától a Duna és az M1 is élőben közvetíti Orbán Viktor ünnepi beszédét.

8.35-től A remény hullámhosszán…" címmel magyar dokumentumfilmet sugároz a csatorna. 1956. október 23-án fegyvertelen tüntetők érkeztek a Magyar Rádió épülete elé, a céljuk az volt, hogy követeléseiket közzétegyék. A párt és a rádiós vezetők ezt megtagadták tőlük, ezért hamarosan tűzharc bontakozott ki az épületet védő ÁVH-sok és a felkelők között. A dokumentumfilm az 1956. október 23-i Rádió előtti tüntetést, majd a halálos áldozatot követelő sortűz történetét dolgozza föl. 9.35-től különleges dokumentumfilmmel készül a csatorna: az '56-os forradalom leverése után sok ezer magányos kamasz sodródott nyugatra, köztük vagy ötszáz fiú, akiknek többsége már itthon is harcolt, majd pár év múlva beállt a Francia Idegenlégióba. Az ő történetüket dolgozza fel a Patria Nostra - '56-os menekült kamaszok a Francia Idegenlégióban című dokumentumfilm.

11.15-től Nemzetidegenek címmel a félig magyar - félig sváb családból származó Herhoff György életét és halálát bemutató dokumentum filmet láthatják nézőink. Herhoff György családja ugyan elkerüli a kitelepítést, mivel a háború alatt egy zsidó nőt bújtattak, de a családi szikvízüzemet államosították. Néhány társával Békásmegyeren szervezkedni kezd a rendszer ellen, egyikük azonban besúgó és elárulja társait. A letartóztatást halálos ítélet követi, melyet később 13 évre változtatnak. '56-ban Nagy Imre felülvizsgáltatja az ügyet és amnesztiával szabadul.

Délután három órától újra élő képet láthatnak a Duna csatorna nézői, élőben kapcsoljuk a Díszünnepséget az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulójáról. Az ünnepi megemlékezés után A Nap utcai fiúk c viszontagságos szerelmi történetet láthatják a csatornán 16.20-tól, ami 1956. október 23-án kezdődik és 1956. november 4-én ér véget.  Este nyolc órától Fazekas Péter rendezését, az Árulók című magyar filmet láthatják Sztarenki Dóra és Hegedűs D. Géza főszereplésével. A Duna csatorna A szabadság napját az amerikai származású rendező, James Chressantis filmjével zárja. A László és Zsolt című alkotás egy életre szóló barátságot, a két világhírű magyar operatőr, Kovács László és Zsigmond Vilmos életútját mutatja be. A két fiatal operatőr, akik részt vettek az 1956-os forradalom budapesti eseményeinek a megörökítésében, a filmekkel együtt elhagyja az országot.

A kora esti órákban A szabadság napjához kapcsolódó tematikus kisfilmeket láthatnak a közmédia nézői a Duna és a Duna World csatornán. 18.29-től a Szabadságunk harcosai című kisfilmet adja a Duna, és amennyiben lemaradna róla, a Duna World 21.30-kor újra a műsorra tűzi. A Dicsőség a hősöknek című dokumentumfilmet 19.14-kor a Dunán, a Duna Worldön pedig 23.04-kor láthatják nézőink.

A szabadság napja alkalmából az M2 Petőfi TV 21.35-kor műsorra tűzi az 56 csepp vér című magyar filmmusicalt, a főszerepben: Kaszás Attila, Alföldi Róbert, Palcsó Tamás, Keresztes Ildikó és Veres Mónika. A nagy sikerű filmmusical után este tizenegykor dokumentumfilmet láthatnak az M2 Petőfi TV nézői az Egy döntő pillanat címmel. A dokumentumfilm egy labdarúgáshoz kapcsolódó sporttörténeti eseményt dolgoz fel közvetlenül 1956 előtt. Július 4-én lesz hatvan éve, hogy Bernben a Labdarúgó Világbajnokság döntő mérkőzését a magyar és a nyugat-német válogatottak vívták.  A filmben megszólalnak szemtanúk, az aranycsapat tagjai, a film alkotói bemutatnak eddig alig ismert archív filmrészleteket, fotókat, titkos dokumentumokat, különleges archív hangfelvételeket, rekonstruálják a tüntetések útvonalát és helyszíneit.

     MTVA Sajtóosztály

-------------------------------------------------------------------
       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.