OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2017. november 27., hétfő 14:29

A terrorizmust is támogatjuk a hamis termékek vásárlásával (1. rész)
    Budapest, 2017. november 27., hétfő (OTS) - A JULIUS-K9 Zrt. és a K9-Sport Kft. magyar könnyűipari vállalatcsoport, Magyar Termék Nagydíjban s más, nemzetközi termékdíjakban részesített termékcsaládokkal, melyek a legmagasabb termékbiztonsági elvárásoknak kívánnak eleget tenni. Mára a Magyarországon gyártó cégcsoport világszinten kénytelen felvenni a kesztyűt a másolati termékek forgalmazóival szemben.

    
     A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20171127_002.jpg

Az elsősorban Kínában, Pakisztánban és Törökországban legyártott, a JULIUS-K9® valamely védjegyét és/vagy formatervezési mintáit bitorló, hamis táskák, ruházati- vagy kutyafelszerelések tízezrei - gyakran több kézen keresztülhaladva - a vámhatóságok kijátszásával jutnak be az elsődleges célkontinensekre, Európába és Észak- Amerikába. A termékek ezután beépülnek a legnagyobb online webshopok és portálok, sőt gyakran fizikai áruházláncok kínálatába is. A másolati termékek vizsgálatánál megállapítható volt, hogy az alacsony beszerzési ár mindig rendkívül gyenge minőséggel is párosul. A felszerelések ezáltal veszélyt hordoznak magukban a hétköznapi felhasználás során is.
A vásárlók megtévesztésére, a jóhírű védjegy kihasználására építő vállalkozások felkutatása során, a szálak általában számos világmárkát is megkárosító tevékenységet folytató bűnözői körökhöz jutottak el. A JULIUS-K9® ezért - több, a magyar piacon is aktív védjegytulajdonoshoz hasonlóan - állandó egyeztetéseket folytat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékeseivel, elsősorban a szellemi tulajdonjogok védelmével foglalkozó rendészeti szakterülettel. A rendészeti szakterület egyik kiemelt feladata, hogy a szellemi tulajdonjogvédelmet sértő cselekmények és a hamisítás ellen fellépjen, fokozott ellenőrzéseket végezzen. A jogtulajdonosnak a hivatal számára egyértelműen követhető, részletekre is kiterjedő magyarázatokkal ellátott anyagot kell biztosítania, hogy a másolati termékek kiszűrhetőek legyenek. (Ld. a lenti ábrát például a másolati és az eredeti kutyahámról.)

A vásárlókat és márkatulajdonosokat egyaránt megkárosító, hamis termékekkel szemben az EU területére kiterjedően a jogtulajdonosok az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának égisze alatt működő jogérvényesítési adatbázis (EDB) felületen megadott adatok alapján várhatják el a Vámhivatalok segítségét. Kérhetik viszont tagállami szinten is a hatóság közreműködését vámhatósági jogérvényesítési adatbázisok útján, amire pl. a német vámhatóság ZGR online adatbázisa ad lehetőséget. A hatóságokkal való együttműködés létkérdés a márkatulajdonosok számára, mert a másolati termékek gyártói és forgalmazói mögött álló személyek és szervezetek sok esetben csak komoly nyomozás útján azonosíthatóak. A másolati termékek visszaszorításáért több kontinensen is jogi eljárásokat indító JULIUS-K9 Zrt. ugyanakkor szembekerült a hamis termékek mögött álló személyek nyílt fenyegetőzéseivel, provokációival, már meglévő jogokat sértő, rosszhiszemű védjegy- és formatervezési minta leadási kísérleteivel. Több esetben megnyilvánult a támadott vállalkozások kiterjedt kapcsolati tőkéje is, mely lehetővé tette, hogy az esetlegesen jogi eszközök segítségével leállított, káros tevékenységet szinte azonnal, más vállalkozások keretein belül folytassák tovább.
A jogsértések bejelentését követően a különböző országok bűnüldözői hatóságainak szoros együttműködése az Europol európai bűnüldöző hatóság és az Interpol nemzetközi rendőrségi szervezet keretein belül valósul meg.
A két szervezet segíti az érintett uniós tagállamokat ill. a tagországokat a nemzetközi bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelemben. Ilyen típusú, üldözendő bűncselekménynek minősül többek között az egészséget, a közbiztonságot, az élelmiszerbiztonságot veszélyeztető, hamis termékek gyártása és kereskedelme. Az a tényszerűség, hogy a hamisítás elleni küzdelem nemzetközi szinten bűnüldözési prioritássá nőtte ki magát, különösen arra vezethető vissza, hogy a hamisítás és a szervezett bűnözés közötti közvetlen kapcsolatot az elmúlt 20 évben számos bizonyíték támasztotta alá.

A Törökországot több alkalommal sújtó terrorista támadások és a hamisítás közötti összefüggés kapcsán Hayati Yazici török vám- és kereskedelemügyi miniszter az egyik török napilapnak az alábbit nyilatkozta: "Protecting intellectual property rights will prevent the financial sources of terrorist organizations," A szellemi tulajdonjogok védelme a terrorista szervezetek pénzügyi bevételeinek megakadályozását jelenti."(1)  Törökország fertőzöttségét bizonyítja az Europol legfrissebb, 2017-ben közreadott éves jelentése (2017 Situation Report on Counterfeiting and Piracy in the European Union) is, miszerint 2015-ben Törökország külső határain a vámhatóság szervei által 4217 estben került sor szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatos, jogsértő cselekmény feltárására.(2) A jelentés szerint továbbra is Kínából érkezik a legtöbb hamis áru, viszont ruházati termékek tekintetében Törökország szerepel az első helyen.

New Yorkban 1993. február 26-án, a Kereskedelmi Világközpont elleni elkövetett robbantás (World Trade Center Bombing) kapcsán az FBI kutatásai arra az eredményre jutottak, hogy a terroristák a merénylethez bevételi forrásukat részben hamis áruk forgalmazásával biztosították.(3)(folyt.)



2017. november 27., hétfő 14:30

A terrorizmust is támogatjuk a hamis termékek vásárlásával (2. rész)
    Budapest, 2017. november 27., hétfő (OTS) -

    Az ENSZ Bűnmegelőzési és Büntető Igazságszolgáltatási Bizottság (Commission on Crime Prevention and Criminal Justice) véleménye alapján a hamisítás a szervezett bűnözés egyik legfontosabb bevételi forrása.(4)

Thomas J. Biersteker amerikai származású, szakavatott politológusnak az adott témában számos cikke és könyve jelent meg, aki írásaiban a hamisítás és a szervezett bűnözés közötti szoros kapcsolatot tárja fel.(5)

Louis Shalley, az amerikai virginiai Gerorge Masson Egyetem professzora az egyik írásában konkrétan terroristák által létrehozott, multinacionális jelleggel bíró céghálózatokról számol be. Továbbá kiemeli, hogy a különböző terrorista hálózatok egymást segítve, sokszor együttműködve üzletelnek.(6)

Az 1996-os atlantai nyári olimpiai játékok helyszínén több mint 100 ezer, hamis márkajelzésű Nike pólót értékesítettek - az USA-ban tervezett terrorista akciók finanszírozása céljából. Az FBI által folytatott nyomozás eredményeképpen Omar Abdel-Rahman elkövetőt 240 év börtönbüntetésre ítélték.(7)

Az új generációs terrorizmus

Madridi terrortámadás - 2004. március 11.

Madridban elkövetett terrorcselekmények kapcsán az akkori spanyol belügyminiszter, Ancgel Acebes azt nyilatkozta az egyik gyanúsítottal kapcsolatosan, hogy egy jól ismert hamisító volt. Idézet: "one of the suspects arrested was already a well-known counterfeiter".(8)

Párizsi terrortámadás a Charlie Hebdo szerkesztősége ellen - 2015. január 07.

A rendelkezésre álló információk alapján az elkövetők hamis termékek forgalmazásából fedezték megélhetésüket, a bevételekből a terrortámadáshoz fegyvereket vásároltak. Ennek tükrében He?le?ne Crocquevieille, a francia vámhatóság főigazgatója az alábbiak szerint nyilatkozott: "sportswear shoes traffic of the Kouachi brothers underlined the close links between counterfeit and the financing of terrorism", vagyis a "Kouachi testvérek sportcipőkkel való kereskedése alátámasztja a szoros kapcsolatot a hamis termékek forgalmazása és a terrorizmus finanszírozása között."(9)
    
Párizsi terrortámadás a város különböző pontjain - 2015. november 13.

Az elkövetők közül ketten belga nemzetiségűek voltak, akik Brüsszel Molenbeek kerületében laktak. Franc?oise Shepman, a kerület polgármestere a történtekkel kapcsolatban az alábbiakat nyilatkozta: "… it was necessary to act at the level of intelligence but also by given us the capacity to fight delinquency, drug trafficking, counterfeiting… In my opinion, there is a great proximity between these phenomenon and radicalism." Vagyis fontos, hogy a szövetségi kormánytól Molenbeek segítséget kap, de az is fontos lenne, hogy az olyan problémák, mint a fiatalkori bűnözés, kábítószerkereskedelem és a hamis termékekkel való kereskedés… ellen helyi szinten is fel tudjunk lépni, mivel jelentős összefüggés tapasztalható a fenti jelenségek és a radikalizálódás között." (10)

Iszlám Állam

Louis Shalley amerikai egyetemi professzor az iszlám Állam legfőbb bevételi forrásai közé a kábítószerkereskedelem, a cigaretta-csempészet, az olajkereskedelem mellett a hamis termékekkel való kereskedést jelölte meg.(11)

Egyéb nyilatkozatok, források

Az indiai kereskedelmi és iparkamara (FICCI), valamint az Ernst&Young 2013-ban közzétett tanulmánya alapján a terrorista hálózatok fenntartásában az eddig ismert, bizonyos államoktól érkező juttatások, adományok mellett újfajta források is szerepet kapnak, méghozzá a hamis termékek gyártásából és forgalmazásából származó pénzek (12)

Rob Wainwright az Europol főigazgatója az ügynökség által 2017-ben hamisítás témakörben kiadott jelentést az alábbiakkal zárja: "Intellectual Property Crimes harms our economies, generates enormous illicit profits for organized crime groups, and often causes direct physical harm to citizens in the form of the growing supply of fake health and safety goods." A szellemi tulajdonjog elleni bűncselekmények az országok gazdaságainak kárt okoznak, a szervezett bűnözés számára óriási bevételt generálnak, a hamis egészségügyi termékek pedig közvetlenül veszélyeztetik az emberek egészségét, testi épségét.(13)

Doug Frantz, a Gazdasági Fejlesztési Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkárhelyettese a hamis termékekkel való kereskedelem és a szervezett bűnözés kapcsolatáról így vélekedik: "counterfeit goods are the largest contributor to the world's undergound economy, and helped fund the Charlie Hebdo terror attacks in Paris." A hamisított termékek legnagyobb mértékben táplálják a feketegazdaságot, és hozzájárultak a Párizsban elkövetett, Charlie Hebdo elleni terrortámadás finanszírozásához.(14)

JULIUS-K9®
(folyt.)



2017. november 27., hétfő 14:31

A terrorizmust is támogatjuk a hamis termékek vásárlásával (3. rész)
    Budapest, 2017. november 27., hétfő (OTS) -

    
(1) http://www.hurriyetdailynews.com/terror-groups-boost-pirate-counterfeit-business-turkish-minister-sa
(2) https://www.europol.europa.eu/publications-documents/2017-situation-report-counterfeiting-and-piracy-in-european-union
(3) Impact of counterfeiting and piracy in Europe, CEIPI Final Report, Y. Reboul, E. Py, S. Thomas,  9 July 2004
(4) https://euipo.europa.eu/ohimportal/documents/11370/71142/Counterfeiting+%26%20terrorism/7c4a4abf-05ee-4269-87eb-c828a5dbe3c6
(5) Countering the Financing of Terrorism, published by Thomas J. Biersteker, Sue E
(6) Le Point, Interview with Louise Shelley, Terrorist organizations are multinational companies, 15 January 2015.
(7) http://www.liberation.fr/planete/1995/10/02/abdel-rahman-juge-coupable-de-complot-a-new-york_148171
(8) https://euipo.europa.eu/ohimportal/documents/11370/71142/Counterfeiting+%26%20terrorism/7c4a4abf-05e
(9) https://euipo.europa.eu/ohimportal/documents/11370/71142/Counterfeiting+%26%20terrorism/7c4a4abf-05e
(10) http://www.slate.fr/story/110345/molenbeek-commune-djihadistes
(11) https://euipo.europa.eu/ohimportal/documents/11370/71142/Counterfeiting+%26%20terrorism/7c4a4abf-05ee-4269-87eb-c828a5dbe3c6
(12) http://www.hamisitasellen.hu/2013/10/a-termekhamisitas-a-terrorizmus-finanszirozasanak-egyik-forrasa
(13) https://www.europol.europa.eu/newsroom/news/europol---euipo-2017-situation-report-counterfeiting-and-piracy-in-eu
(14) https://www.voanews.com/a/oecd-fake-goods-fuel-terrorism/3290540.html
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.