OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 16. kedd
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2018. január 24., szerda 17:07

A jemeni törvényes kormányt támogató koalíció tagországainak konferenciája Szaúd-Arábia vezetésével bejelentette Rijádban a másfél milliárd amerikai dollár összegű átfogó jemeni humanitárius műveleti tervét
    Budapest, 2018. január 24., szerda (OTS) - A Szaúd-Arábiai Királyság budapesti nagykövete, Mohammed Abdul-Hádi Al-Matrafi úr elismerését fejezte ki azon történelmi és példa nélküli eredmények iránt, amelyek a jemeni törvényes kormányt támogató koalíció tagországai külügyminisztereinek konferenciáján születtek, amelyet Rijádban, 2018. január 22-én tartottak a testvéri Jemeni Köztársaság humanitárius helyzetének megvitatása és orvoslása céljából. A konferencia végén bejelentették egy nagy és átfogó terv elfogadását, melynek célja a jemeni nép minden rétege rövidtávú és középtávú humanitárius szükségleteinek biztosítása, valamint az infrastruktúra orvoslása és a kapacitások bővítése hosszú távon.

    Mohammed Al-Matrafi nagykövet úr rámutatott, hogy a jemeni törvényes kormányt támogató koalíció tagországai másfélmilliárd amerikai dollár összegű új, nagylelkű felajánlást tettek jemeni testvéreik részére (melyből a Királyság hozzájárulása elérte az egymilliárd dollárt), az Egyesült Nemzetek Szervezetének 2018-as humanitárius választervében szereplő humanitárius igények támogatására, amely a szükséges összegek több mint 50%-át teszi ki. A felajánlás célja a hatékony és átfogó hozzájárulás a humanitárius szükségletek ellátásához Jemenben, a humanitárius segélyek minden jemeni polgárhoz való eljutásának fokozott biztosítása révén - beleértve a gyógyszereket, az üzemanyagokat és az élelmiszereket - az összes jemeni tengeri és légi kikötőn keresztül, beleértve Hodeidah kikötőjét, amely az Iránhoz tartozó Húszi milíciák felügyelete alatt van.

A jemeni törvényes kormányt támogató koalíció tagországai által bejelentett humanitárius terv célja, hogy emelkedjen a humanitárius segélyek mennyisége, és hogy könnyebb legyen az eljuttatásuk a kedvezményezettekhez, továbbá hogy növekedjen a Jemenbe irányuló behozatal mennyisége havi 1.1 millió tonnáról 1.4 millió tonnára, valamint, hogy növekedjen az üzemanyag-behozatal mennyisége 250 ezer tonnáról 500 ezer tonnára.

Ezen nemes humanitárius célok elérése érdekében elindult egy légihíd kialakítása a koalíció tagországai és a jemeni Marib város között, valamint 4 daru került telepítésre al-Makhá, Áden  és al-Mukallá városok kikötőiben, továbbá engedélyezték a Nemzetközi Élelmezési Programhoz tartozó 4 daru behozatalát Hodeidah kikötőjébe, és új határátkelőket nyitottak meg a humanitárius segélyek mennyiségét befogadni képes szükséges kapacitás biztosításához 21 millió jemeni polgár részére, akik közül 10 milliónak égető szüksége van a segélyekre.

Al-Matrafi nagykövet úr felhívást intézett valamennyi ország, nemzetközi és humanitárius szervezet felé, hogy a testvéri jemeni nép részére küldendő humanitárius segélyek biztosításából hatékonyan vegyék ki részüket, követve a példáját annak a tiszteletre méltó szerepnek, melyet a jemeni törvényes kormányt támogató koalíció tagországai töltenek be azáltal, hogy a legtöbb hozzájárulást nyújtják a jemeni humanitárius szükségletek ellátásához.

Ezen tagországok élére állt a Szaúd-Arábia Királyság, a jemeni nép iránt érzett humanitárius és testvéri kötelességtudatából fakadóan, a Szalmán Király Humanitárius Segítségnyújtás és Segélyezés Központ segítségével. A Királyság 8.1 milliárd amerikai dollárt nyújtott Jemennek humanitárius és fejlesztési támogatások formájában 2015 óta, valamint a válság kezdete óta, letétbe helyezett 3 milliárd dollárt a Jemeni Központ Bank számláján, beleértve azt a 2 milliárd dollárt, amelyről a Két Szent Mecset Őrzője, Szalmán bin Abdul-Azíz Ál Szaúd király rendelkezett 2018. január 17-én a testvéri jemeni nép szenvedésének enyhítésére, és megsegítésére az Irán részéről támogatott Húszi milíciák által elkövetett bűncselekményekből fakadó gazdasági terhekkel való megbirkózásában.

Nyilatkozatának végén, Mohammed Al-Matrafi nagykövet úr kiemelte a fontosságát Jemen biztonsága és stabilitása megvalósításának, és hogy a jemeni emberek is élvezhessék a jólétet és a prosperitást, továbbá felszólította a nemzetközi közösséget, hogy hatékonyan járuljon hozzá a jemeni béke és biztonság megvalósításához, és annak garantálásához, hogy a segélyek eljussanak a testvéri jemeni nép minden egyes tagjához és rétegéhez.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.