OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 23. kedd
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2018. március 8., csütörtök 13:29

BTF - Szlovák mű magyar bemutatója a Budapesti Vonósokkal
    Budapest, 2018. március 8., csütörtök (OTS) - A Budapesti Tavaszi Fesztiválra különleges koncerttel készül a Budapesti Vonósok Kamarazenekar. Közép-Európa, közelebbről a visegrádi országok zeneművészeinek alkotásaiból válogattak. (Uránia Nemzeti Filmszínház, 2018. április 16. 19.30)

    A magyar zene képviseletében természetesen Liszt muzsikát játszanak, hiszen a fesztivál fókuszában az ő munkássága áll. A 2. és 6. magyar rapszódia Wolf Péter hatásos átiratában hangzik el. E műsorszámokkal külföldi, például spanyolországi turnéin nagy sikereket aratott az együttes.

Liszt tehát a viszonyítási pont, a többi művet ehhez párosították. A Liszt-kortárs hegedűvirtuóz, a lengyel Henryk Wieniawski egyik művét választották. Ahogy a magyar komponista az európai zongoraművészetre, a lengyel zenész az európai hegedűművészet fejlődésére volt jelentős befolyással. Népszerű művei közé tartoznak a hegedűre és zongorára komponált mazurkák és polonézek. A koncerten egy igazi lengyel mű, a rendkívül nehéz technikai elemekkel tűzdelt A-dúr polonézben (op.21) a zenekar Liszt-díjas koncertmesterét, Pilz János hegedűművészt kíséri.

A program egyetlen kortárs alkotása Ol'ga Kroupova Sinfoniettája. A pozsonyi születésű szlovák zeneszerző miután Pozsonyban végzett a Zeneakadémián, Budapesten Soproni Józsefnél a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is tanult zeneszerzést. Elektroakusztikus zenei tanulmányokat folytatva dolgozott a Magyar Rádióval is.

Cseh "színekben" az Antonín Dvorák-tanítvány, Josef Suk zeneszerző és hegedűművész Esz-dúr szerenádja (op. 6) csendül fel. Ez a mű a kamarazenekarok egyik kedvence, vérbeli cseh muzsika, amely méltó lezárása a koncertnek.

A zenekar koncertmestere már hetedik éve Pilz János. A hegedűművész huszonhárom éven keresztül a Keller Vonósnégyes tagjaként Európa és Amerika híres koncerttermeiben lépett fel. "Nem az a fontos, hogy nagy sztárok legyünk, hanem az, hogy szeressük a zenét, és érezzük: jót és jól muzsikálunk - mondja. - Óriási dolog, amikor szemvillanásokból értjük egymást. Ha bármennyit próbáltunk, az előadáson mindig valami új minőség születik, ami más fényben világítja meg az adott művet."

Bővebben: www.btf.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.