OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2018. március 8., csütörtök 14:55

A Medicontur Kft. és egyetemi partnerei lezárult fejlesztési projektje
    Budapest, 2018. március 8., csütörtök (OTS) - A Medicontur Kft. vezette konzorcium a VKSZ_12 felhívás keretében valósította meg 4 éves projektjét a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, Semmelweis Egyetemmel és a MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézettel való együttműködésben a Nemzeti, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított 1,397 mrd Ft támogatással. A 2014-ben indult projekt a szürkehályog betegség hatékony gyógyítását elősegítő új orvostechnikai eszközök és gyártástechnológiák kutatását és fejlesztését célozta meg.

        A projekt keretein belül végzett klinikai vizsgálatok alapján a multifokális műlencse beültetésre alkalmas betegek előzetes kiválasztása pontosabbá és könnyebbé vált, a műtét utáni látásfunkciók jósolhatósága is javult. Eredmények segítenek a multifokális műlencsék fejlesztésében és ezáltal a műtét utáni beteg elégedettség javításában. Kidolgozásra került egy módszer, amely segítségével könnyedén felépíthető egy személyre szabott szemmodell, amely egyéni műlencsék tervezésére ad lehetőséget. Létrejött a korábbi diffraktív felületmodell módosított változata, amellyel újszerű trifokális műlencsék gyártása vált lehetővé. Szabadalmaztatás alatt van egy új szemvizsgálat-kiértékelő módszer, amivel kb. 28%-kal csökkenthető a látásélesség-mérés véletlen hibája. A pontosabb diagnosztika a szemészet teljes területén fontos előrelépést jelenthet. Kiépítésre került a Medicontur Kft-nél egy referencialabor, valamint pontosabb módszerek lettek kidolgozva a hidrofil lencsék optikájának mérésére, és a hidratáció optikai tulajdonságokat befolyásoló hatásának vizsgálatára.
     Többféle összetételű és alapanyagú lencseanyagok kerültek előállításra, melyek optikai, mechanikai és biokompatibilitási vizsgálatai, továbbá duzzadási, termodinamikai, kinetikai, és felületkémiai vizsgálatai is el lettek végezve. Femtoszekundumos lézerberendezés használatával új gyártástechnológiai előre lepésre nyílt lehetőség, különböző összetett intraokuláris lencsék megmunkálásához, mely új típusú szemlencsék elkészítését is biztosítja.

     A projekt során hat szabadalmi beadvány, számos új termék és technológia született. Az eredmények számos nemzetközi és hazai tudományos fórumon lett sikerrel bemutatva. A projektnek köszönhetően 19 új munkahely keletkezett a Mediconturnál.
     Az elmúlt évek jelentős fejlesztéseinek következtében a Medicontur Kft. az iparág élvonalába került, és Európa egyik legjelentősebb gyártójává nőtte ki magát. Termékeinek műszaki paraméterei és klinikai eredményei világviszonylatban is kiemelkedőek.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.