OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2018. október 18., csütörtök 14:40

Sikeres kutatás Balatonfűzfőn
    Budapest, 2018. október 18., csütörtök (OTS) - A ComInnex Zrt. örömmel számol be arról, hogy ismét van gyógyszerkutatás a Balaton mellett. A Széchenyi 2020 pályázati program keretében Balatonfűzfőn újra indult a korábban sikeresen működő, az előző tulajdonosa által 2008-ben leállított szintetikus kémiai laboratórium.

    Cégünk a támogatásnak köszönhetően 2016. év végén felújította és modern eszközökkel szerelte fel a laboratóriumokat, az új, keletkező munkahelyeket pedig a pályázat céljának megfelelően szakképzett helyi munkaerővel töltötte be.  
A GINOP-2.1.1-15-00069 azonosítószámú pályázat keretében a ComInnex Zrt. a "Saját fejlesztésű nagyáteresztő képességű innovatív kémiai és informatikai platform új 3-dimenziós templátok tervezésére, kísérleti validálására és gyártására a gyógyszeripar klinikai sikerarányának javítására" elnevezésű projektjéhez nyert támogatást.

A laboratórium célja ipari kutatás és kísérleti fejlesztés keretében új kémiai-informatikai módszerek kifejlesztése. Ezek a technológiák lehetőséget biztosítanak új, potenciális gyógyszer molekulák, valamint molekula könyvtárak előállítására. Fontos megjegyezni, hogy a gyógyszeriparban biológiai, hatékonysági és toxicitási okokból egyre nagyobb a kereslet az úgynevezett "nem-aromás" vegyületek iránt, melyek előállítása Balatonfűzfőn is zajlik.

A telítetlen vegyületekkel ellentétben, amelyekre számos robosztus kémiai megoldás es technika áll rendelkezésre, a nem-aromás vázat tartalmazó vegyületek kémiai szintézise es detektálása számos kihívást jelent a vegyészek számára.

"Az alapvető cél olyan kémiai technológia kialakítása volt, amely alkalmas új, háromdimenziós térbeli szerkezettel rendelkező potenciális gyógyszer-jelöltek szintézisére, méghozzá szelektív redukcióval. A kollégáink a redukciókat speciális reaktorokban szakaszos és áramlásos körülmények között végzik. Az áramlásos rendszerek és folytonos mikro-reaktorok a jövő kémiájának és laboratóriumának új megoldásai. Segítségükkel a reakciók így szelektívebben, hatékonyabban és biztonságosabban kivitelezhetők." - mondta el Alexander Drijver, vezérigazgató.

Amennyiben azok kereskedelmi forgalomban nem érhetők el, a tesztek elvégzéséhez szükséges, megfelelő tulajdonságokkal, kémiai-szerkezettel rendelkező vegyületeket helyben állítják elő. A labor dolgozói különböző nitrogén tartalmú mono-, illetve kondenzált gyűrűket redukálnak, így az új funkciós csoport létrejöttével különféle molekulakönyvtárakat lehet létrehozni.

A tesztek termékeinek minőségét, tisztaságát és szerkezeti azonosságát modern analitikai vizsgálatokkal igazolják. Az elvégzett munkát és analitikai vizsgálatokat külön erre kialakított elektronikus adatbázisban rögzítik. A kísérletek eredményei ezzel online kutathatók, ami a konklúziók levonásában és a kísérletek megtervezésében nagy segítséget jelent.

A ComInnex Zrt. vegyészei a megállapított szabályok alapján virtuális molekulakönyvtár tervező platformot fejlesztettek ki, mellyel az új, eredeti vegyületek előállítását jelentősen fel lehet gyorsítani. A potenciális molekulák iránt jelentős érdeklődés mutatkozik multinacionális gyógyszervállalatok részéről, így a befektetés megtérülése biztosra vehető.

A labor megnyitásának nem elhanyagolható eredménye, hogy szoros együttműködés alakult ki a Pannon Egyetemmel, ahonnan szép számmal érkeznek vegyész hallgatók nyári gyakorlatra, ahol gyakorlatban is elsajátíthatják a legújabb módszereket

Bővebb információ kérhető Dr. Bertók Béla kémiai igazgatótól: bela.bertok@cominnex.com
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.