OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2019. január 15., kedd 12:47

A Tesco 43 millió adag élelmiszert mentett az elmúlt években (1. rész)
    Budaörs, 2019. január 15., kedd (OTS) - A Tesco 205 magyarországi áruházából már több mint 160-ban bevezette élelmiszermentő programját. 2014 szeptemberétől 2018 novemberéig az áruházlánc több mint 17 000 tonna élelmiszert ajánlott fel jótékony célra, ez nagyságrendileg 43 millió adag ételnek megfelelő mennyiség. Stratégiai tervei szerint 2020-ra minden közép-európai, így összes magyar áruháza készen áll majd arra, hogy az élelmiszer-felesleget jótékony célra átadja.

    A Tesco élelmiszer-pazarlás elleni szerepvállalása

A Tesco hisz benne, hogy nemcsak felelős érte, de lehetősége is van csökkenteni az élelmiszer pazarlását a saját működése során is. Éppen ezért együttműködik szállítóival, partnereivel, civil és kormányzati szervekkel, hogy a termőföldtől az asztalig csökkentsék az élelmiszer-pazarlást. Célja, hogy a Tescónál egyetlen falat fogyasztásra alkalmas élelmiszer se vesszen kárba!

A Tesco az élelmiszer-pazarlás ellen 2007 óta lép fel aktívan, akkor kezdődött a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel azóta is tartó szakmai együttműködés és közös gondolkodás. Időközben az áruházlánc 205 magyarországi áruházából már több mint 160-ban bevezette élelmiszermentő programját (az áruházak bevonása folyamatos), amely keretében az Élelmiszerbank koordinációja mellett, több mint 200 jótékonysági szervezeten keresztül, napi rendszerességgel juttatja el az élelmiszer-felesleget az áruházak környékén élő rászorulóknak. 2014 szeptemberétől 2018 novemberéig az áruházlánc több mint 17 000 tonna élelmiszert ajánlott fel jótékony célra. Ez nagyságrendileg 43 millió adag ételnek megfelelő mennyiség.

Az átadásra szánt élelmiszer-felesleg alatt az emberi fogyasztásra tökéletesen alkalmas, de már nem eladható pékárukat, zöldségeket és gyümölcsöket, illetve tartós élelmiszereket értjük.

A Tesco nagy hangsúlyt helyez az átláthatóságra és a szemléletformálásra is: Közép-Európában az első és egyetlen kiskereskedelmi láncként teszi közzé jelentés formájában a működése során keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét. Stratégiai tervei szerint 2020-ra minden közép-európai áruháza készen áll arra, hogy az élelmiszer-felesleget jótékony célra átadja.

Az áruházlánc a nemzeti kormányokkal, kormányzati szervekkel és civil szervezetekkel közösen dolgozik azon, hogy a célkitűzés megvalósításához minden feltétel adott legyen - beleértve a jogszabályi feltételeket és a civil szervezetek kapacitását is.

Kihívások

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület a kereskedelmi mentés során minden áruház esetében partnerszervezeteken keresztül juttatja el az élelmiszert a nélkülözőkhöz. Az élelmiszermentés komoly emberi erőforrást igénnyel, jelentős szállítási és szervezési költséggel jár.

Az adományok napi szintű elszállítását nagyban befolyásolja az, hogy melyik településen található olyan (civil, önkormányzat, egyházi alapítvány stb.) karitatív szervezet, aki egy héten legalább 5 napon el tudja szállítani a már nem eladható, de emberi fogyasztásra még tökéletesen alkalmas élelmiszereket. Van olyan település, ahol nem jelentkeznek és toborzással sem található olyan partnerszervezetet, amely mindezt vállalni tudná - azzal együtt sem, hogy az élelmiszer, amit kapnak, minden esetben ingyen van.

A vállalatoknál keletkező élelmiszer-felesleg minél nagyobb arányú mentéséhez a jelenleginél jóval több anyagi és emberi erőforrásra és támogatásra lenne szükség mind az állam, az önkormányzatok és a piaci szereplők részéről. A Tesco élen jár ebben, nem csak élelmiszerrel, de anyagi forrásokkal is segíti az élelmiszermentést. A Tesco csak az elmúlt 2 évben közel 70 millió forinttal támogatta a Magyar Élelmiszerbank Egyesület munkáját. Emellett az áruházlánc 2018 novemberében kisteherautót adományozott a Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank Egyesület számára. A Tescótól kapott járművel az egyesület a mentett élelmiszereket juttatja majd el a rászorulókhoz.

Az élelmiszerpazarlás nem csak a vállalatok esetében kérdés. A fogyasztók által kidobott felesleg a legjelentősebb tétel, ha a teljes élelmiszerláncot nézzük. Ezen edukációval, a probléma minél szélesebb körben történő ismertté tételével lehetne változtatni. A Tesco éppen ezért január első három hetében áruházaiban plakátokon hívta fel a vásárlók figyelmét az élelmiszerpazarlás elleni közös küzdelem fontosságára. (folyt.)
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



2019. január 15., kedd 12:49

A Tesco 43 millió adag élelmiszert mentett az elmúlt években (2. rész)
    Budaörs, 2019. január 15., kedd (OTS) -

    Háttérinformáció:

Partnerszervezetek bevonásának kritériumai

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület olyan, szociális munkát végző, karitatív szervezeteknek adja az élelmiszert, amelyeknél megvannak az emberi, anyagi és a tárgyi feltételei az élelmiszer átvételének, szállításának, tárolásának és kiosztásának, valamint akiknek a működése megbízható és átlátható, továbbá az adott bolthoz közel dolgoznak.

Emberi feltételek: elegendő létszáma és ideje van a szervezetnek, hogy az élelmiszert felelősen tudja kezelni és kiosztani. Anyagi feltételek: folyamatosan és rendszeresen tudja hetente minimum 5 napon keresztül kezelni az adományokat, módjában áll a higiéniai feltételek megteremtésére, meg tudja vásárolni az élelmiszerek tárolására alkalmas zsákokat a péktermékekhez. Olyan autóval rendelkezik, amely zárt, higiénikus, megfelelő méretű a termékek szállításához. Telephelyén/osztóhelyén az általános minőségbiztosítási-higiéniai feltételek adottak, a hűtött termékek tárolásához rendelkeznek hűtővel. Az átlátható működés része, hogy az anyagi forrást semmiképp nem úgy teremti meg a szervezet, hogy pl. pénzt kér a rászorulóktól az élelmiszerekért.

A szervezetek működését és az élelmiszer útját az Élelmiszerbank folyamatosan ellenőrzi, monitorozza.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.