OTS Üzleti Sajtószolgálat
Ismertető

2019. február 20., szerda 09:00

Sajtóközlemény - GDPR: megjelent az "in nuce" DPO készlet
    Budapest, 2019. február 20., szerda (OTS) - A TMSI "in nuce dpo toolkit" néven kereskedelmi termékként adott ki egy olyan eszközkészlet, ami a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselők napi, operatív munkáját segíti. Az "in nuce DPO eszközkészlet"-nek az a célja, hogy átfogó segítséget nyújtson az adatvédelmi tisztviselők számára, hogy a lehető legjobban tudják végezni a munkájukat. A célunk az volt, hogy az anyagainkban olyan helyzetekkel és forgatókönyvekkel foglalkozzunk, amelyekkel a hazai adatvédelmi tisztviselők leggyakrabban találkoznak.

A GDPR rendelet magas szinten, általánosságokban határozta meg a DPO feladatait, a 29-es cikk szerinti adatvédelmi munkacsoport (WP29) pedig próbált némi gyakorlati útmutatást adni, de még igen sok fontos, gyakorlati kérdés maradt nyitott a DPO szerepkörével kapcsolatban. Az "in nuce DPO eszközkészlet" egy összefoglaló, a csomag anyagai segíthetnek a hiányosságoknak kitöltésére, és a már kijelölt adatvédelmi tisztviselők napi munkájának támogatására, de semmiképpen sem törekszik a GDPR rendelet értelmezésére, magyarázatára.

Tapasztalatunk szerint mind Magyarországon, mind nemzetközi szinten még mindig elsősorban jogi egyeztetések, rendelet-értelmezési viták zajlanak, a szürke hétköznapokra igen kevés a valódi, operatív, konkrét segítség. A jelenlegi gyakorlat nagy általánosságban az, hogy a szervezetek kineveznek valakit adatvédelmi tisztviselőnek, kiegészítik a munkaköri leírását, vagy kötnek egy külső vállalkozóval szerződést ezekre a feladatokra, és a szervezet vezetésének részéről a feladat "ki lett pipálva". Mivel nincs elegendő megfelelően képzett szakember, és ezek minősítése sem lett még pontosítva, így elég sokan vállalnak munkát megfelelő képzettség és tapasztalat nélkül. Ugyanakkor sok olyan érintett is van, aki kényszerűségből végzi ezt a munkát. Nekik is segítség az "in nuce DPO eszközkészlet".

Természetesen a készletben szereplő anyagok csak alapok, minták lehetnek ahhoz, hogy min-den szervezet a saját igényei és sajátosságai szerint módosítsa ezeket.

Kinek jó a dokumentumcsomag?
     1.    Azoknak, akik már kineveztek adatvédelmi tisztviselőt, és segíteni szeretnék a munkáját egy jól összefoglalt anyaggal, ellenőrzőlistákkal, táblázatokkal, a rendelet alkalmazását segítő anyagokkal.
     2.    Azoknak, akik már kineveztek adatvédelmi tisztviselőt, de nincsenek meggyőződve a kinevezett tisztviselő munkájának minőségéről, teljeskörűségéről.
     3.    Azoknak, akiknek NEM kötelező GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselőt alkalmaznia, hiszen a készletünk az adatvédelem erősítéséről szól, az pedig mindenkit érint.

Miért tőlünk, miért a TMSI?
     - Mert magasan képzett szakemberekkel rendelkezünk (CIPP/E, CISA, CSM, MCP).
     - Mert vezető auditor kollégánk az első informatikus Magyarországon aki CIPP/E mi-nősítéssel rendelkezik. Ugyanakkor CISA minősítésű auditor is egyben.
     - Mert nem csak elméleti szakemberek vagyunk, az adatvédelmi gyakorlati tapasztalatunk több mint húsz éves.
     - Mert a "GDPR őrület" előtt pontosan egy évvel jeleztük az ügyfeleink számára, hogy mi vár rájuk, kezdjük el időben a felkészülést.
     - Mert a "GDPR őrület" előtt, még 2017-ben, Magyarországon elsőként készítettünk el, és publikáltunk egy olyan GDPR felkészítő készletet, amivel a kisebb cégeket segítettük a felkészülésben.
     - Mert az in nuce in nuce GDPR felkészítő készlet igen jelentős piaci sikere azt igazolta vissza, hogy jó úton járunk, értjük az ügyfeleink előtt álló kihívásokat, valódi, érdemi segítséget tudunk nyújtani.
     - Mert számos olyan befejezett GDPR projektet tudhatunk magunk mögött, ahol az ügy-felek azóta is megbíznak bennünket a folytatással.
     - Mert komoly jogi támogatásunk van.

Az adatvédelmi tisztviselők hétköznapjait éljük mi magunk is, tudjuk, hogy mi a munka, mi ehhez a segítség, milyen eszközökre van szükség a napi munkához.

Bővebb információ:
TMSI
1068 Budapest, Benczúr utca 43.
Tel: +36 1 321-0631
E-mail: innuce@tmsi.hu

-------------------------------------------------------------------

© Copyright MTI nonprofit Zrt.

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat