OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 19. kedd
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2019. november 12., kedd 12:02

Márton napi libalakoma a Vörösmarty téri Téli Fesztiválon és Vásárban (1. rész)
    Budapest, 2019. november 12., kedd (OTS) - Gazdag gasztronómiai kínálattal, zsűrizett kézműves és iparművészeti termékekkel, ünnepi műsorokkal várja a Budapesti Téli Fesztivál és Vásár a látogatókat 2019. november 8. és 2020. január 1. között a főváros egyik legszebb főterén, a most megújult Vörösmarty téren, valamint a Deák és a Fővám téren is.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20191112_004.jpg

A programot szervező Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) a téli fesztivál keretében a Vörösmarty téren bemutatja a magyarság kulturális értékeit: a hagyományokból táplálkozó, a mai kor design-elvárásait is megmutató kézművesremekekkel, a tradicionális magyar gasztronómiai termékekkel, a tájegységekre jellemző ételek és borrégiók kínálatának felsorakoztatásával, színpadi produkciókkal, a keresztény hagyományokat továbbadó játszóházzal várja a látogatókat.

A vásár 7 hetében más-más tematikus gasztronómiai kínálattal várjuk a látogatókat!

Ez a hét, Szent Márton hete - libaételekkel és újborral hívogat a Vörösmarty térre

Számos változata ismert a Szent Mártonhoz kötődő legendának, de egy biztos: ezt a napot több mint 1000 éve ünnepeljük a lehető legkülönbözőbb módokon. November 11. a naptárban ősidők óta a tél kezdetét jelöli, mely egyben a karácsonyt megelőző 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap. Ekkor zárultak le az éves gazdasági munkák, e napon kóstolták meg az újbort és vágták le először a tömött libákat. A Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával, zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint:
"Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik". Napjainkban a vendéglátóhelyek - így a Vörösmarty téri téli fesztivál és vásár is - külön Márton napi étkekkel várják a vendégeket, hogy elkerüljék ezt a fenyegetést.

A Vörösmarty téren - a vendéglátóhelyeken - itthon és külföldön évtizedek óta elismert vendéglősök állnak a pultok mögött, így küldetéstudattal, hitelességgel képviselik, közvetítik a kárpát-medencei gasztrokulturális értékeket, a téli ünnepkör hagyományait. Hagyományhűen, kistermelői alapanyagokkal, a magyar családi kisgazdaságok legjobb termékeivel dolgoznak.

Csíki Sándor, gasztronómiai szakíró: "A BFTK által szervezett téli fesztivál minőség melletti elköteleződésének kevéssé ismert, de figyelemre méltó jele, hogy a téren megjelenő szereplőket - a pályázataik és ismert teljesítményük alapján - szakmai zsűri válogatja ki. Vendégként ugyan nem kell tudnunk, de a vendéglátásnak ez az ága meglehetősen speciális, ezért a hosszú heteken keresztül történő folyamatos szabadtéri működésre valójában csak kevesen állnak elkötelezetten és megbízhatóan készen. Ők azonban, és ezt is kevesen tudják, ebben a műfajban az európai élvonalba tartoznak.
Mindenképpen jó és a hagyományok megtartása mellett szükséges is az az innnováció, amely már az előző években elkezdődött, s amelyre számos példa akad. Külön kiemelést érdemelnek a tematikus gasztrohetek, Szent Márton hetétől egészen az újévi malac hetéig. Lesznek ételek a hanuka, és lesznek ételek a karácsony köré szerveződve is. Izgalmas a töltött káposzta és somlói bor hete. Mindezeket számbavéve, a téli fesztivál szellemiségét, törekvéseit, kulturális üzeneteit világviszonylatban is bátran tarthatjuk újdonságnak. Ha pedig így igaz, akkor joggal lehetünk büszkék rá!"

Színpadi programok

A vásár ideje alatt a látogatókat közel 160 nívós program várja. A színpadon népzenei, jazz, crossover, alternatív, blues, soul koncertre kerül sor hétköznaponként és hétvégén egyaránt. A gyerekeket hétvégenként bábszínházi és zenés-táncos előadásokkal várják a színpadon. Eheti kínálatunk:

November 11. hétfő
17:00    Oti Voice
18:00    Lámpaláng
19:00    Gauditórium

November 12. kedd
17:00    Marthy Barna
18:00    Benkő Zsolt
19:00    Eszterlánc

November 13. szerda
17:00    Babarci Bulcsú
18:00    Indián Joe Band
19:00    Kodachrome

November 14. csütörtök
17:00    Hangácsi Márton
18:00    Folka Móka
19:00    7 Seconds LOOP

November 15. péntek
17:00    Hajdu-Cseke Duó
18:00    Marthy Dharma
19:30    Havay Viki és zenekara

November 16. szombat
11:00    Paprikajancsi
14:00    Marcipán Cica
17:00    Stelli-Szombati Duó
18:00    Muriel
19:30    7 Seconds In The Future

November 17. vasárnap
11:00    Bartók táncegyüttes
14:00    Bubabál gyerektáncház
17:00    Magyar Bori
18:00    Voice Drops
19:00    Hajdu-Szakonyi Duó
(folyt.)



2019. november 12., kedd 12:02

Márton napi libalakoma a Vörösmarty téri Téli Fesztiválon és Vásárban (2. rész)
    Budapest, 2019. november 12., kedd (OTS) -

    A Vörösmarty téri vásár egyedi kézműveskínálata

Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásáron több mint 120 kézműves kínálja szebbnél szebb termékét a Vörösmarty téren. A mesterek komoly minőségi rostán esnek át és szigorú szabályoknak kell megfelelniük ahhoz, hogy a saját készítésű, művészi kivitelű munkáikkal jelen lehessenek ezen a nagyszabású eseményen. A magyar kézműves dinasztiák, családok a népi hagyományokból kiindulva készítenek olyan ma is szívesen használatos termékeket, melyet örömmel vásárol a közönség. Ezáltal a hagyomány szervesül a mai design kultúrába, és ettől olyan értékes a magyar kézművesség. Az árusok több mint fele a Magyar Kézműves Szövetség tagja. A közel 20 mesterséget felsorakoztató vásár a hazai vendégeknek és a határon túlról érkező turistáknak kiválóan szemlélteti a magyar kézműves mesterség sokszínűségét, minőségi színvonalát.

Játszóház

A családok együtt vagy a gyerekek csoportokban készülhetnek megfogható formában a téli ünnepkör eseményeire: a tavaly megújult kézműves játszóházban várják a gyerekeket, akik a gyertyaöntés, a mézeskalács-sütés, a gyöngyfűzés, a nemezelés és a kosárfonás technikáit sajátíthatják el a fűtött faházban.

További információ:
https://www.budapestinfo.hu/hu/2019---budapesti-adventi-es-karacsonyi-vasar
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.