OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)










2020. július 2., csütörtök 10:06

Különleges alkalom, különleges helyszín, különleges emberek - Koszorúzás a Magyar Egészségügy Napján
    Budapest, 2020. július 2., csütörtök (OTS) - A Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban a Magyar Egészségügy Napján két elhivatott gyógyítóra, Semmelweis Ignácra és Béres Józsefre emlékeztek családjuk és munkatársaik jelenlétében a két tudós leszármazottai: dr. Hüttl Tivadar, Semmelweis Ignác ükunokája, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika adjunktusa és ifj. dr. Béres József, a legendás feltaláló fia, a Béres Gyógyszergyár elnöke.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20200702_001.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20200702_002.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20200702_003.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20200702_004.jpg

Július elseje Semmelweis Ignác születésnapja, 1992 óta a Magyar Egészségügy Napja. E napon a magyar egészségügyben dolgozók előtt tiszteleg az ország. Ebben az évben különösen nagy tisztelettel gondolunk az egészségünk védelméért munkálkodókra.
És ugyancsak ebben az évben emlékezünk születésének 100. évfordulója alkalmából korunk kiemelkedő tudósára, Béres Józsefre.
A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Semmelweis Ignác szülőháza, és itt található végső nyughelye is. A múzeumban áll Béres József mellszobra.
Két tudós, aki az emberek egészségének megóvására szentelte életét, aki a kor előítélete ellenében is kitartóan és szenvedélyesen védte saját tudományos igazságát, és aki a felismert problémára megfelelő megoldást is adott. Két gyógyító, akiknek találmánya a ma világában aktuálisabb, mint valaha.

Hüttl Tivadar és Béres József ünnepi beszédükben tudós felmenőjük életpályáját, az azokban mutatkozó hasonlóságokat idézték fel, korukat megelőző tudományos szemléletüket, a berögzött gondolkodásmóddal szemben vívott szélmalomharcukat, a megalkuvást nem ismerő kitartásukat. Tisztelettel emlékeztek a két gyógyítóra, akik nemcsak a betegség okát fejtették meg, hanem megoldást is kínáltak azok orvoslására, így felfedezésük milliók egészségét, életminőségét befolyásolta és befolyásolja ma is.
A megemlékező beszédeket követően a családtagok megkoszorúzták Semmelweis Ignác sírját és Béres József 2008 óta a múzeumban található mellszobrát.

Semmelweis Ignác (1818?1865) és Béres József (1920?2006) különböző tudomány-területekről indultak, de mindketten vérbeli feltalálókká váltak az egészségügyben. Azok közé tartoznak, "akik látják, amit mindenki lát, de olyat gondolnak, amit még senki sem gondolt". Újszerű meglátásaikat a kortársak nem értették, előítéletek alapján eredményeiket ellenezték, meghurcoltatásokat kellett elszenvedniük. Semmelweist Bécsben szélhámosnak, Béres Józsefet Magyarországon kuruzslónak kiáltották ki. Ma Semmelweisre úgy gondolunk, mint az anyák megmentőjére, a kézmosás, a sterilitás fontosságának felismerőjére, a preventív orvostudomány úttörőjére. Béres József a betegségek megelőzésének egyik legfontosabb lehetőségét a szervezet ellenállóképességének, az immunrendszer megfelelő működésében látta. Készítménye az anyagcserefolyamatokon keresztül támogatja az immunrendszer normális működését. Legendás cseppjeit 2000-ben gyógyszerré minősítették, 2013-ban az elsők között választották hungarikummá, a kutatót 2002-ben Magyarország legrangosabb tudományos elismerésével, a Széchenyi-díjjal tüntették ki, munkássága Magyar Örökség. Béres Józsefet a Semmelweist követő preventív medicina kiemelkedő folytatójaként tiszteljük. Idén lenne 100 éves.

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.