OTS Üzleti Sajtószolgálat
2021. április 23. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2021. március 26., péntek 14:20

Miért esünk könnyen áldozatul az SMS csalásoknak?
    Budapest, 2021. március 26., péntek (OTS) - Egy új csalássorozat terjed hazánkban, amely a járvány és a korlátozó intézkedések hatására egyre népszerűbb házhozszállítást igyekszik kihasználni.

    "Több olyan megkereséssel fordultak hozzánk az elmúlt napokban, miszerint tömegesen érkeznek magyar nyelvű, de ékezeteket nélkülöző SMS-ek, amely "Megerkezett a csomagja, kovesse nyomon itt" üzenetet tartalmaznak. - számol be az új csalássorozatról Csizmazia-Darab István, a Sicontact Kft. IT biztonsági szakértője.

Az üzenetben további, adathalász próbálkozásokra jellemző intő jeleket is felismerhetünk, mint például a gyenge helyesírás, az idegen domain név és a kattintható link küldése.

A vírus csak akkor jelent veszélyt, ha a telefonunkon ki van kapcsolva az ismeretlen forrásokból történő telepítés tiltása. Az SMS megnyitása önmagában nem veszélyes, viszont ha már letöltöttük és telepítettük a kártékony alkalmazást, akkor a gyári állapotra való visszaállítás jelenthet biztos megoldást.

Míg e-mailben történő adathalászatról szerencsére egyre több szó esik, ezeket a próbálkozásokat egyre nagyobb eséllyel szűrik ki sikeresen a felhasználók, addig az SMS adathalászatról ("smishing") viszonylag keveset hallhattunk mostanáig.
Az e-mailekkel ellentétben az SMS esetében csak egy telefonszámot látunk, nincs feladó cím, amit ellenőrizhetnénk.

A mostani, Android rendszerek elleni, banki adatok megszerzésére irányuló incidens ismételten ráirányítja a figyelmet arra, hogy telefonjaink ugyanúgy megfertőződhetnek vírusokkal és más kártevőkkel, mint a laptopjaink, asztali gépeink. A biztonságunk érdekében ezért elengedhetetlen az Android rendszerek naprakész vírusvédelme, illetve az alkalmazások és az operációs rendszer biztonsági frissítéseinek mihamarabbi telepítése. A szakemberek felhívják a figyelmet arra is, hogy biztonságtudatos, óvatos hozzáállással is sokat tehetünk az eszközeink és adataink védelméért.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.