OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2021. április 12., hétfő 10:53

Az EIG 12,4 milliárd USA dolláros infrastruktúra ügyletet kötött az Aramco-val (1. rész)
    Washington, 2021. április 12., hétfő (Business Wire/OTS) - Az EIG által vezetett konzorcium 49%-os sajáttőke-részesedést kap az új, Aramco Oil Pipelines Co. elnevezésű vállalatban, valamint 25 évre szóló jogot az Aramco stabilizált kőolajat szállító vezetékhálózatán keresztül továbbított olaj továbbításáért fizetendő díjra - A világ egyik legnagyobb energiaipari infrastruktúra ügylete

    A globális energiaszektor egyik vezető intézményi befektetője és az infrastrukturális projektekkel foglalkozó befektetők közt is vezetőnek számító EIG ma bejelentette, hogy bérbeadási és visszabérlési szerződést kötött a Saudi Arabian Oil Co.-val (a továbbiakban "Aramco"), melynek értelmében a befektetők EIG által vezetett konzorciuma 49%-os sajáttőke-részesedést kap egy újonnan létrehozott, Aramco Oil Pipelines Co. elnevezésű vállalatban (a továbbiakban "Aramco Oil Pipelines"), mely 25 évre szóló joggal rendelkezik az Aramco stabilizált kőolajat szállító vezetékhálózatának bérlésére, és így az azon keresztül továbbított olajra vonatkozóan számára fizetett díjra. Az ügylet értéke megközelítőleg 12,4 milliárd USA dollár. Az új vállalat saját tőkéjének fennmaradó 51%-a az Aramco tulajdona lesz. Az Aramco Oil Pipelines saját tőkéjének teljes értéke körülbelül 25,3 milliárd USA dollár.

A vezetékhálózat (melybe beletartozik az Aramco összes meglévő és a jövőben kiépítésre kerülő stabilizáltnyersolaj-szállító vezetéke a Szaúd-Arábiai Királyságban) az olajmezőket köti össze a feldolgozást és kereskedelmet (ún. "downstream") szolgáló hálózatokkal. A vezetékhálózat szállítja az Aramco által a vonatkozó koncessziós megállapodás alapján a Királyságban kitermelt kőolaj 100%-át.

A tranzakció keretében az Aramco bérbeadja stabilizáltkőolaj-szállító hálózatának használati jogát az Aramco Oil Pipelines-nak, az Aramco Oil Pipelines pedig kizárólagos jogot biztosít az Aramco számára a vezetékhálózat használatára, az azon keresztül való olajszállításra, illetve a vezetékhálózat működtetésére és fenntartására a 25-éves bérleti időszakban az Aramco által negyedévente fizetendő, mennyiségalapú díj ellenében. A díjjal kapcsolatosan meghatározásra kerül az a minimális olajmennyiség, melynek szállítására az Aramco kötelezettséget vállal. A vezetékhálózat, illetve az arra vonatkozó működtetési jog az Aramco tulajdonában marad, és az Aramco viseli az azzal kapcsolatos összes működtetési és tőkeberuházási kockázatot. Az ügylet alapján nem jön létre semminemű korlátozás az Aramco által ténylegesen kitermelt kőolaj mennyiségére vonatkozóan, mivel azt a Királyság által meghatározott kitermelési döntések szabályozzák.

"Ez kivételes lehetőség az EIG befektetői számára, és mi büszkék vagyunk arra, hogy partnerei lehetünk az Aramco-nak ennek a rendkívül fontos, globális infrastrukturális eszköznek a használata kapcsán" - jelentette ki R. Blair Thomas, az EIG elnök-vezérigazgatója. "Ez a tranzakció tökéletesen megfelel az EIG befektetési filozófiájának, amely magas minőségű, szerződésen alapuló cash flow-t generáló, kulcsfontosságú infrastrukturális szerepet betöltő eszközökbe való befektetéseket priorizál. Nagy várakozással tekintünk az Aramco-val való hosszú távú együttműködés elé, hiszen ezzel a mérföldkőnek számító befektetéssel minden bizonnyal jelentős értéket teremthetünk befektetőink számára."

Az Aramco elnök-vezérigazgatója, Amin H. Nasser, a következőket nyilatkozta: "Ez a mérföldkőnek számító ügylet meghatározza portfólióoptimalizálási programunk számára jövőbeli irányvonalat. Olyan új lehetőségeket szeretnénk kiaknázni, amelyek stratégiai összhangban vannak a Királyság nemrégiben elindított, "Shareek" elnevezésű programjával. Az ügylet tovább erősíti az Aramco szilárd tőkestruktúráját, melyre támaszkodva maximalizálhatjuk részvényeseink befektetésének megtérülését. Ugyanakkor az ügyletben részt vevő hosszú távú partnereink számára szintén számos előnyt biztosít a világ egyik legjelentősebb infrastruktúrájába való befektetés. Terveink szerint az ügylet megkötését követően is folytatni fogjuk az olyan lehetőségek felkutatását, amelyek elősegítik hosszú távú értékteremtési stratégiánk megvalósítását."

A tranzakció zárására várhatóan a gyakorlatilag lehetséges legkorábbi időpontban sor fog kerülni, a szokásos zárási feltételek (ideértve bármely előírt összeolvadás-ellenőrzési vizsgálatot és a kapcsolódó szabályozó hatósági jóváhagyásokat is) teljesülésétől függően.

Az ügylettel kapcsolatosan az EIG pénzügyi tanácsadója az HSBC Bank plc volt, az EIG jogi tanácsadójaként pedig a Latham & Watkins működött közre. (folyt.)



2021. április 12., hétfő 10:53

Az EIG 12,4 milliárd USA dolláros infrastruktúra ügyletet kötött az Aramco-val (2. rész)
    Washington, 2021. április 12., hétfő (Business Wire/OTS) -

    Amit az EIG -ről tudni kell…

Az EIG a globális energiaszektor egyik vezető intézményi befektetője, amely energiaipari és az energiaiparral kapcsolatos infrastrukturális projektekbe és vállalatokba való magánbefektetésekkel foglalkozik világszerte, és a 2020. december 31-i adatok szerint 22,0 milliárd USA dollár értékű eszközt kezel. 39 éves fennállása alatt az EIG hat kontinensen, 36 országban több mint 34,9 milliárd USA dollárt fektetett be az energiaszektorban lebonyolított több mint 365 projektbe vagy energiaipari vállalatba. Az EIG ügyfelei közé tartozik jó néhány a legnagyobb amerikai egyesült államokbeli, ázsiai és európai nyugdíjbiztosítási programok, biztosítótársaságok, alapítványok és magánvagyon-kezelő alapok közül. Az EIG központja Washington, D.C.-ben található, és irodákat működtet Houstonban, Londonban, Sydney-ben, Rio de Janeiróban, Hongkongban és Szöulban. További információkért kérjük, látogasson el a www.eigpartners.com internetes oldalra.

Amit az Aramco-ról tudni kell…

Az Aramco globális, integrált energia- és vegyipari vállalat. Tevékenységünket az az alapvető hit határozza meg, hogy az energiában végtelen lehetőségek rejlenek. Globális csapatunk elkötelezett aziránt, hogy minden tevékenységünkkel maradandó hatást érjünk el, kezdve a világon körülbelül minden nyolcadik hordó olaj előállításától egészen az új energiaipari technológiák kifejlesztéséig. Erőfeszítéseinket arra összpontosítjuk, hogy erőforrásainkat megbízhatóbbá, fenntarthatóbbá és hasznosabbá tegyük. Ezáltal hozzájárulunk a stabilitás eléréséhez és a hosszú távú növekedéshez szerte a világon. www.aramco.com.

Tekintse meg az eredeti közleményt a következő internetes címen: businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20210409005457/en/

Kapcsolat:
EIG
Sard Verbinnen & Co.
Kelly Kimberly / Brandon Messina
+1 212-687-8080
EIG-SVC@sardverb.com

Aramco
Nemzetközi médiakapcsolatok: international.media@aramco.com
Befektetői kapcsolatok: investor.relations@aramco.com

Forrás: EIG


E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendő a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.