OTS Üzleti Sajtószolgálat
2021. december 6. hétfő
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2021. szeptember 6., hétfő 09:46

Új eredmények a hazai rákkutatásban - A deutériumcsökkentés, kiegészítő kezelésként, többszörözheti a tüdőrákos betegek várható élettartamát
    Budapest, 2021. szeptember 6., hétfő (OTS) - Rangos nemzetközi szaklapban, a Journal of Cancer Research & Therapy című folyóiratban publikálták magyar kutatók legfrissebb eredményeit, melyek szerint a deutériumcsökkentés tüdődaganatos betegségek kiegészítő terápiájaként való alkalmazása megtöbbszörözi a tüdőrákos betegek várható élettartamát.

    Magyarországon évente mintegy 10 000 új tüdőrákos megbetegedést diagnosztizálnak, ez a tumorfajta felelős a daganatos halálozások 25-27%-áért. A betegségben elhunytak száma hazánkban éves szinten 8 500-8 700 fő körül alakul, ezzel világelsők vagyunk a tüdőrák halálozása tekintetében.

A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. közel 30 éve irányítja a deutériummegvonással kapcsolatos kutatásokat és az eljárásra épülő gyógyszerfejlesztést, legújabb eredményeiket a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karának, és a szintén szegedi Avidin Kft. kutatóival együttműködve, közös közleményben ismertették. A Journal of Cancer Research & Therapy című folyóirat 2021. július 21-i számában megjelent publikációban 189 nem-kissejtes tüdődaganatos beteg adatait dolgozták fel, elsődlegesen a betegek várható túlélését elemezve. A magyar kutatócsoport vizsgálatában a csökkentett deutériumtartalmú víz kiegészítő alkalmazása többszörösére növelte a tüdőtumoros betegek várható élettartamát; a medián túlélés 61,9 hónap volt, amely 6-7-szerese a tüdőtumoroknál egyébként várható 8-12 hónapnak. A kezelést korai stádiumban kezdve a medián túlélés 149 hónap volt, előrehaladott stádiumban indítva 40 hónap. A deutériummegvonás nők esetében két és félszer bizonyult hatékonyabbnak, mint a férfiaknál (107 vs. 41,2 hónap).

Tüdődaganatos sejtvonalon végzett kísérletekben a deutériumszint csökkentése dózisfüggő módon gátolta a sejtek migrációját. Ennek kiemelt jelentősége lehet az áttétképződés megelőzésében. A deutériummegvonás kemoterápia melletti alkalmazása lehetőséget adhat a citotoxikus gyógyszerek dózisának csökkentésére, a konvencionális kezelés hatékonyságának megtartása, akár fokozása mellett is. Ahhoz, hogy a csökkentett deutériumtartalmú víz beépülhessen a tüdődaganatok standard kezelési protokolljába, további, prospektív vizsgálatok megerősítő eredményei szükségesek.

A híranyagban említett közlemény az alábbi linken érhető el:
https://nobleresearch.org/Content/PDF/1/2052-4994.2021-2/2052-4994.2021-2.pdf

Céginformációk:

A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. 1993 óta irányítja a deutériummegvonással kapcsolatos kutatásokat és az eljárásra épülő gyógyszerfejlesztést. Dr. Somlyai Gábor vezető kutató 30 évvel ezelőtt világelsőként ismerte fel a természetben található deutérium biológiai szerepét, élettani jelentőségét, kutatási eredményei igazolták a deutériummegvonás daganatellenes hatását. A vízben és szerves molekulákban megtalálható deutérium hidrogénre történő stratégiai cseréje új lehetőséget nyit meg elsődlegesen a daganatos és metabolikus betegségek megelőzésében és gyógyításában. A HYD Kft. anyavállalata, a HYD Pharma Zrt., az elmúlt években jelentős lépést tett a csökkentett deutériumtartalmú víz (DDW) daganatellenes gyógyszerként való elismertetése felé. Világviszonylatban is egyedülálló gyógyszeripari beruházása megkapta a gyártási engedélyt - a GMP (Helyes Gyógyszergyártási Gyakorlat) minősítést.

További információ:
HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft.
Web: www.hyd.hu; www.vetera.hu; www.deuteriumdepletion.com
Dr. Somlyai Gábor, ügyvezető és vezető kutató; +36-1/365-1660; info@hyd.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.