OTS Üzleti Sajtószolgálat
2023. december 11. hétfő
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)
2021. november 15., hétfő 15:31

Sikeres a Magyarságkutató Intézet mintavétele a győri Szent László koponyaereklyéből
    Budapest, 2021. november 15., hétfő (OTS) - A Győri Egyházmegye júniusban engedélyezte a Magyarságkutató Intézet számára a Szent László koponyaereklye interdiszciplináris kutatását. A fog és sziklacsont porból a helyszínen vett mintákból a Magyarságkutató Intézet archeogenetikai laboratóriumában a kutatók sikeresen nyerték ki a DNS információt, amelyből az egykor élt egyén teljes örökítőanyaga meghatározásra kerül.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20211115_006.jpg

A tudománytörténet szempontjából mindenképpen megemlítendő a kutatás eredményességének előfeltétele: mérföldkő volt az, hogy a Mátyás templomban nyugvó III. Béla földi maradványaiból vett DNS-ből sikeresen meghatározták a Turul-nemzetségre jellemző genetikai profilt, amellyel összevetve a dinasztia minden tagja - mai elnevezéssel: Árpád-házi uralkodó - azonosítható.

További előzmény, hogy a Szent László-hermán és koponyaereklyén évekkel ezelőtt végzett kutatások eredményeit, a "Szent király, Lovagkirály. A Szent László-herma és a koponyaereklye vizsgálatai" című kötetben foglalták össze a témával korábban foglalkozó kutatók.

Az új kutatás többek között azért is merült fel, mert más tudományterületekhez képest akkor az archeogenetikai vizsgálatok sikertelenül záródtak.

A Magyarságkutató Intézet közölte: a végleges eredményekről - az erről szóló tudományos publikáció megjelenése után - később számol be részletesen, illetve, hogy a két kutatás között eltelt idő, és az új kutatócsoport által kidolgozott vizsgálati módszerek fejlődése, több mint reménykeltőek.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.