OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2022. január 24., hétfő 15:30

5 figyelmeztető jel, a személyazonosság-lopással kapcsolatban
    Budapest, 2022. január 24., hétfő (OTS) - Személyazonosság-lopásról akkor beszélünk, ha valaki megszerzi személyes adatainkat, és valamilyen visszaélést követ el vele. Az ESET kiberbiztonsági szakértői összegyűjtötték, hogyan ismerhetjük fel az identitás lopás jeleit, illetve mit tehetünk annak érdekében, hogy minimalizáljuk a ránk leselkedő veszélyeket.

        1.    Indokolatlan levonások a számlánkról
Az egyenlegünk legkisebb mértékű változása is gyanúra adhat okot, ugyanis a csalók gyakran alacsony értékű próbavásárlásokkal ellenőrzik az ellopott kártyák érvényességét.

     2.    Letiltott fiókok
Ha a kibertámadóknak sikerül megszerezniük bejelentkezési adatainkat, az első dolguk a jelszóváltoztatás lesz, hogy kizárjanak minket a saját fiókjainkból.

     3.    Hamis adóvisszatérítések
Egy másik gyakori módszer a kiberbűnözők körében, hogy adóvisszatérítésre hivatkozva próbálják megszerezni az áldozatok személyes adatait. Soha ne dőljünk be az ilyen próbálkozásoknak, hiszen a NAV-nak csak bankszámlaszámra vagy postacímre van szüksége a visszatérítések kiutalásához!

     4.    Fals orvosi számlák
Okkal gyanakodhatunk arra, hogy személyazonosság-tolvajok áldozatává váltunk abban az esetben is, ha olyan orvosi ellátásról kapunk számlát, amit sosem vettünk igénybe.

     5.    Adósságbehajtók
Ha a személyes adataink illetéktelen kezekbe kerültek, sajnos rövid időn belül számíthatunk arra, hogy adósságbehajtók jelentkeznek nálunk a kiegyenlítetlen számlákkal.

Az alábbi biztonsági tippek betartásával csökkenthetjük az áldozattá válás kockázatát:
     o    Mindig éljünk a többfaktoros hitelesítés lehetőségével
     o    Használjunk erős és egyedi jelszavakat, és tároljuk ezeket jelszókezelő programokban
     o    Minden eszközünket lássuk el megbízható biztonsági szoftverrel
     o    Csak hivatalos áruházakból töltsünk le appokat
     o    Kerüljük a nyilvános Wi-Fi hotspotokat
     o    Csakis HTTPS webhelyeket látogassunk
     o    Kidobás előtt semmisítsünk meg minden régi dokumentumot, mely a személyes adatainkat tartalmazza

Készítette:
PResston PR
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.