OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 23. kedd
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2022. május 20., péntek 12:30

Kaáli professzor: "Nem lenne elegáns, ha minősíteném az adatokat!"
    Budapest, 2022. május 20., péntek (OTS) - Kaáli Nagy Géza professzor meddőségi intézeteit két és fél éve vették állami tulajdonba. További ügyvezetésükről azonnal lemondott, és azóta hobbijainak él. A Balaton-felvidéki Dörgicsén létrehozta az ország legnagyobb, legtöbb járművet felvonultató Autó-Motor Múzeumát, amely már a megnyitás első évében, 2020-ban a veterán járművek rajongóinak Mekkájává nőtte ki magát.

    A professzor ismertsége és a múzeum rendkívüli népszerűsége miatt egyre nagyobb igény mutatkozott egy életútjáról és múzeumalapításáról szóló könyvre. Az áprilisban megjelent KAÁLI, A lombikbébiktől az autó-motor múzeumig című kötetből - amely egyelőre a múzeum webshopjában (kaali.hu - https://automotormuzeum.hu/) érhető el - az olvasók megismerhetik egy nem mindennapi ember nem mindennapi életét, és sokak számára követendő gondolkodását.

A professzor másik nagy szenvedélye a vitorlázás; tavasszal a múzeum színeiben Team Kaáli néven egy vitorlás csapatot hívott életre. A teljesen fejújított Decision 35 carbon katamaránjának egy hölgy a kormányosa. A férfiak által dominált mezőnyben Virág Flóra vezényletével megnyerték az első két balatoni versenyt. Az évadnyitó nagydíját rekordidővel hódították el. Ugyanezen a napon a Balatonfüred Concours d'Elegance oldtimer szépségversenyen a Múzeum 1955-ben Angliában gyártott Alvis kocsija a legelegánsabb díjat nyerte el.

Kaáli Nagy Géza - bár közel fél évszázadot töltött az Egyesült Államokban, felfedezéseivel ott szerzett nemzetközi elismertséget, - soha nem feledkezett el a gyökereiről. Legutóbb, áprilisban például egykori alma materének, az Orosházi Táncsics Mihály Gimnáziumnak százmillió forint értékű Természettudományos Műhelyt adományozott. A nevét viselő oktatási központ a régió legjelentősebb tehetségtámogató létesítménye.

A mérhetetlen energiával rendelkező és lelkesedéssel teli 79 éves professzor nosztalgiával tekint egykori meddőségi intézeteinek eredményeire, hiszen múzeumában szinte minden nap találkozik ott fogant gyerekekkel és szüleikkel egy közös fotózás erejéig. Úgy tűnik, a paradigma váltás után alkotó energiája egyáltalán nem hagyta cserben, sőt az új kihívások tovább emelték az adrenalin szintet a vérében.

Kaáli Nagy Géza ennek ellenére máig figyelemmel követi a médiában közzétett, meddőségi kezelésekkel kapcsolatos híreket:
- Kifejezetten örülök annak - szögezi le -, hogy a meddőségi kezelések nemzetstratégiai fontosságúak lettek, hogy az összes lombikbébi kivizsgálást és kezelést finanszírozzák. Kis szépséghibája a COVID járvány alatt kialakult átlagfinanszírozásnak, hogy korlátozzák az elvégezhető kezelések számát, ami hosszú várólisták kialakulásához vezetett. Remélhetőleg ezt a szükségintézkedést mielőbb feloldják.

A professzor szerint viszont közpénz pazarlás, hogy 45 éves korig finanszírozzák a lombikbébi kezeléseket, holott a 42 és 45 év közötti nőknek elenyésző esélyük van arra, hogy vér szerinti gyermekük szülessen. Így ebben a korcsoportban egy megszületett gyermek az adófizetők 100-200 millió forintjába is kerülhet. Úgy véli, Csehországhoz hasonlóan Magyarországon is be kellene vezetni az anonim petesejt adományozást, ami lényegesen költséghatékonyabb, és sokkal több gyermek megszületését eredményezné. Egy ilyen döntés egyszersmind megszüntetné a magyar betegek külföldi petesejt turizmusát.

Megkérdeztük a professzort, mennyire eredményesek egykori intézetei, államosításuk óta több gyermek született-e, ahogy azt annak idején remélték.
- Amit a médiában hallottam az azt sugallja, hogy hogy a megszületett lombikbébik száma messze elmaradt attól, amit reméltek de, nem lenne elegáns, ha ezeket minősíteném. Járvány idején ugyanis torzulnak az adatok. Mindössze annyit jegyzek meg, hogy a meddő betegek érdekeit szolgálná, ha legalább a már  elvégzett kezelések eredményességi adatait intézeti vagy akár orvosonkénti bontásban közzé tennék. Korábbi tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy szignifikáns különbségek vannak az intézetek és egyes orvosokhoz köthető megszületett gyermekek számát tekintve, melyek közzététele a kollégák körében az én koromban sem volt népszerű.

Végezetül látni kell, hogy a népességszám növekedéséhez elengedhetetlen az intézetek kapacitás bővítése, és égetően fontos a folyamatos orvos és biológus utánpótlás nevelés.

Árpási Zoltán
30/945-8756
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.