OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2022. december 27., kedd 09:38

A Magyar Országos Horgász Szövetség közleménye - Tájékoztatás a Velencei-tó 2023. évi horgászati lehetőségeiről (1. rész)
    Budapest, 2022. december 27., kedd (OTS) - Az elmúlt évek a Velencei-tó, az itt élők, s főleg az itt horgászók számára rendkívüli nehézségeket hoztak. A tó azonban él és élni akar; az itt élők, a nyaralók, a horgászók pedig megérdemlik, hogy a valódi, tartós biztonságot jelentő eseti vízpótlási lehetőség kérdésében mielőbb felelős szakmai döntés, majd cselekvés történjen. Addig is a MOHOSZ és helyi Kirendeltsége erőn felül, a saját forrásait felhasználva mindent megtett és meg is tesz annak érdekében, hogy a halállomány, sőt a teljes ökoszisztéma ne omoljon össze, s így a vízterület számos értékes funkciója mellett megmaradjon és újra meg is erősödhessen a sporthorgászat lehetősége is.

    Az erősen csapadékhiányos elmúlt évek és az évszázad aszályaként elhíresült vízhiány miatt szeptember közepére sokévi negatív rekord - vízmérce szerinti 53 centiméteres - vízállás alakult ki a Velencei-tóban. A jelenség sajnos többször halpusztulást is okozott, de a természet, valamint a szakfeladatokban közreműködők segítségével eddig sikeres volt a védekezés, így a halállomány többsége megmenekült.

Az idei tapasztalatok azt mutatják, hogy a mostoha körülményeket jobban toleráló halfajok, főként a ponty és a kárász fogása nem csökkent érdemben, sőt a korábbi jelentős telepítések hatásaként a tó - talán sokak számára meglepő módon -kiemelkedő pontyfogási eredményekkel jutalmazta a jelentősen lecsökkent létszámú, de máig kitartó horgászközösséget.

Örömteli és nem várt jelenség volt emellett, hogy a tavalyi és idei ívásból származó halivadékok és növendékek mennyisége ma jelentős a tóban, az őshonos fajok közül pedig - évtizedek óta először - újra lehet találkozni a pontyok fiatal, itt született és nevelkedett példányaival. Igen, a tó él és élni akar.

Az ősztől eddig lehullott csapadéknak köszönhetően mára már 15 centiméterrel emelkedett a vízszint. A hiányzó vízmennyiség még jelentős, de egy jelentősen csapadékos periódus esetén akár 1-2 év alatt is képes a tó teljesen regenerálódni, miként erre már sokszor volt példa. Bízunk abban, hogy a várva várt téli-tavaszi csapadékosabb időjárással tavaszra tovább fog javulni a helyzet és így a gyakorlatban mindennapi értelmet kapnak majd a partfalak, kikötők végrehajtott - korábban szintén korlátozásokkal járó - műszaki beruházásai, rekonstrukciói is.

Emellett szilárdan hiszünk abban, hogy - a háborús infláció, a nehéz gazdasági helyzet ellenére, az európai uniós támogatási források segítségével - rövidesen zöld utat kaphat a vízpótlási rendszer (mi továbbra is a dunai vízutánpótlást tartanánk a legjobb, biztonságos és fenntartható megoldásnak) megvalósítása is, amelynek kiépítése nélkül hosszú távon lehetetlen az esős időszakok megérkezésétől nem függő, így kiszámítható és fenntartható turizmussal, benne horgászturizmussal számolni a térségben. Meggyőződésünk, hogy a mai társadalmi és gazdasági környezetben a tó vízellátása már nem függhet kizárólag a természet kegyelmétől.

A MOHOSZ, mint a Velencei-tó halgazdálkodási hasznosítója a tavalyi év után újra azzal volt kénytelen szembesülni, hogy a helyi kiadások jelentősen meghaladják a bevételeket, de egyben azt is világosan érzékeli, hogy az elmúlt időszak történései okán a kiadási többletek és bevételi elmaradások a térség horgászaira még részben sem terhelhetők.

Ezzel összhangban - ezzel az országos horgász szolidaritást is bemutatva - a MOHOSZ azt a döntést hozta, hogy a Velencei-tó területi jegyárai a drasztikus költségnövekedések ellenére sem emelkednek, azaz jövőre is - már egy évtizede - változatlan összegért lesz kiváltható a horgászokmány, mellyel az ország talán legolcsóbb horgászati lehetőségét kínáljuk majd a 2023-ban itt horgászni vágyók számára, mivel egy évre 25.000 Ft, egy napra pedig 2.500 Ft marad a felnőtt területi jegyek ára. Tudjuk, a horgászati lehetőségek még egyáltalán nem könnyűek, ugyanakkor a jelenlegi nehéz, kérdőjelekkel teli helyzetben e döntés talán segítheti a kikapcsolódásra vágyó horgásztársak döntését is a helyi horgászatra, annak fenntartására vonatkozóan.

További motiváció lehet, hogy a hosszú kényszerszünet után, a pontyállomány növelése érdekében kora tavasszal a tervek szerint sor kerül egy nagy "évindító" telepítésre, melynek keretében - ha tovább növekszik a vízszint és a horgászok is kitartanak szeretett vizük mellett - akár 10.000 kilogramm kifogható méretű ponty kerül majd a tóba. Ha a tavaszi időszak csapadéka is kedvező lesz, akkor a pontyon kívül más fajok, így a ragadozók és a keszegfélék horgászszövetségi állománypótlási és visszatelepítési programjai is újraindulhatnak. (folyt.)



2022. december 27., kedd 09:38

A Magyar Országos Horgász Szövetség közleménye - Tájékoztatás a Velencei-tó 2023. évi horgászati lehetőségeiről (2. rész)
    Budapest, 2022. december 27., kedd (OTS) -

    Ezért dolgozunk tovább, ma is, Karácsonykor is. Munkatársaink az elmúlt két évben erőn felül teljesítettek Velencén, bizonyítva a horgászérdekek képviselete mellett a valódi szakmai elhivatottságot is. A megmaradt horgászok a hűségükkel bizonyítottak. Mindenkinek köszönet érte! Mint ismert, az őszre tervezett II. Velencei-tavi Horgászfórum megrendezése a számos bizonytalansági tényező miatt végül elhalasztásra került, de e fórum, a "sokszemközti" térségi egyeztetés pótlására szeretnénk tavasszal majd sort keríteni, bízva abban, hogy addigra jobban láthatóbbá válik majd a jövő, benne a horgászszövetségi közfeladatok és a vízpótlási beruházások finanszírozása. Tartsunk ki szeretett vizünk mellett. Együtt sikerülni fog!


     MOHOSZ Elnöksége


Budapest, 2022. december 25.

     MOHOSZ - A vizek, a halak, a horgászok érdekében és védelmében!
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.