OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2023. január 12., csütörtök 14:00

Szennyvízhasznosítás újragondolva! Van valódi megoldás a rezsicsökkentésre!
    Budapest, 2023. január 12., csütörtök (OTS) - Zárt ajtók mögött" beszélgetés Dr. Ligetvári Ferenc professzorral, korábbi környezetvédelmi miniszterrel, és Huszár Viktorral, a Megoldás Mozgalom elnökével.

    Több ezer milliárd forintot spórolhatna évente Magyarország, ha a mezőgazdaságban használt műtrágya helyett, a szennyvizet hasznosítanák újra! Ezt állítja dr. Ligetvári Ferenc, környezetvédelmi szakember, az Orbán-kormány korábbi környezetvédelmi minisztere. A professzor egyebek mellett, erről is beszélt Huszár Viktornak, a Megoldás Mozgalom elnökének, aki "Zárt ajtók mögött" címmel indított tényfeltáró, közéleti podcast sorozatot a MEMO youtube csatornáján.

A kertépítész, vízgazdálkodási szakmérnök az adásban elmondta, hogy már a 80-as években is rendelkezésre álltak olyan tanulmányok, amelyek megállapították, hogy a szennyvízből minimum 3 olyan ásványi anyag kivonható, amely újrahasznosítható lenne a mezőgazdaságban, tápérték lehetne a növényeknek, kiváltva a napjainkban egyre dráguló műtrágyát.

A szakember szerint az eljárással akár dupla rezsicsökkentés is végrehajtható lenne a szennyvíz újrahasznosításával.

Minden országnak hatalmas energiaköltségeket okoz, hogy a szennyvízből kivonják a káros, ember által szintetizált anyagokat, a xenobiotikumokat. Ezek a költségek megspórolhatóak lennének, ha a szennyvizet a mezőgazdaságban - a megfelelő körülmények között - újrahasznosítanák. A folyamattal minimálisra lehetne csökkenteni a szükséges műtrágya mennyiségét, így a műtrágya előállításán is lehetne spórolni. Az egekbe szökött gázárak miatt, a műtrágyát előállítani csak igen magas költségekkel lehet, a szennyvíz újrahasznosításával viszont ez is megspórolható lenne - jelentette ki dr. Ligetvári Ferenc. A MEMO elnökének kérdésére, hogy miért nem alkalmazta ezt az eljárást senki 1984 óta (akkor merült fel az újrahasznosítás gondolata elsőként), a professzor azt válaszolta, hogy egyszerűen nem volt rá politikai akarat és a timföld eddig viszonylag olcsón előállítható volt, azaz nagy mennyiségben rendelkezésre állt!

Dr. Ligetvári Ferenc a beszélgetés alkalmával azt is elmondta, hogy a fent leírtakra vannak jó, követendő példák, egyebek mellett Izraelben is, hiszen ott az ország a keletkező szennyvízének a 75%-át újrahasznosítja a mezőgazdaságban, Fokvárosban kizárólag tisztított szennyvízzel töltik fel az úszómedencéket!

A teljes beszélgetés, illetve további információk a körforgásos gazdálkodásról megtekinthető a MEMO youtube csatornáján: https://www.youtube.com/watch?v=eWEN5duZDB0

Kapcsolat: sajto@memo.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.