OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 19. kedd
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)










2023. február 13., hétfő 09:31

30 év a református felsőoktatás szolgálatában - 30 éves a Károli Gáspár Református Egyetem (1. rész)
    Budapest, 2023. február 13., hétfő (OTS) - A Károli Gáspár Református Egyetem 2023. február 24. és október elseje között magyar és idegen nyelvű konferenciákkal, jubileumi kötettel, számos programmal ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. A jubileumi emlékév során nemcsak az elmúlt három évtizedre, hanem az ezt megelőző időszakra, a református felsőoktatás gyökereire, az intézményt létrehívó lelkületre és küldetéstudatra is emlékezik.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20230213_001.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20230213_002.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20230213_003.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20230213_004.jpg

Az ünnepi rendezvénysorozat nyitódátuma a Magyarországi Református Egyház Zsinatának 1993. február 24-i ülésére utal, ahol döntés született a Károli Gáspár Református Egyetem megalapításáról, a záródátum pedig az Országgyűlés 1993. október elsejei hatállyal elfogadott, az egyetem megalapítását kodifikáló előterjesztésre hivatkozik.

Az egyetem az ünnepi programsorozat nyitóalkalmát, a Magyarországi Református Egyház és a Károli Gáspár Református Egyetem közös emlékünnepségét a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tartja február 24-én 9:30 órai kezdettel, ahol felidézi az egyetem nagymúltú alapítóit, tudósait, méltatja a közelmúlt, a jelen büszkeségeit és egyúttal küldetéséhez, szellemiségéhez igazodva bemutatja az egyházi egyetemi oktatás jelenét, a jövő kihívásait, a jelenlegi vezetés vállalt feladatait, céljait. Prof. Dr. Trócsányi László rektor az évforduló kapcsán hangsúlyozza, hogy "egy keresztény egyetem az előtte álló kihívásnak és feladatoknak csak akkor tud eleget tenni, ha szilárd értékrendje és világnézete alapján utat tud mutatni a hallgatók számára, akik a mai globalizálódó, digitalizálódó, rohamosan változó világban keresik önmagukat és saját helyüket, szerepüket a társadalomban".

Az emlékünnepség után 15 órakor kerül sor az egyetem Reviczky utcai épületében Dr. Hegedűs Loránt református lelkész, a Dunamelléki Egyházkerület egykori püspökének emléktábla-avatására. Dr. Hegedűs Loránt döntő szerepet játszott az intézmény megalapításában, az idén tíz éve elhunyt református püspök küldetésének tekintette a református oktatási intézmények létrehozását, megszilárdítását, hiszen tudta, hogy a hitélet fejlődésében, a lelki megújulás elősegítésében nélkülözhetetlen bástyákra van szükségünk. Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke az ünnep kapcsán kiemeli, hogy az egyházi fenntartású intézmény feladata "jelen lenni a tudomány, a felsőoktatás világában azzal a sajátos ismerettel és világlátással, mely a bibliai keresztény hitből következik. Lehetőséget biztosítani a magyar jövő kiművelt emberfői számára, hogy találkozzanak ezzel a hittel és világlátással".

Március 31-én, a Zeneakadémián tartandó emlékkoncert keretében kerül bemutatásra a Károli Gáspár Református Egyetem 30. évfordulójára komponált, Áldáskívánás című négyszólamú vegyes karra és orgonára írt zenemű, melyet Gárdonyi Zsolt zeneszerző, orgonaművész, a Károli Gáspár Református Egyetem díszpolgára komponált. Az alkotás a magyar református "áldás, békesség" köszöntéssel keretezve a Károli-Biblia áldó igéit szólaltatja meg.

A 30 éves évfordulóra készült jubileumi kötet részletesen ismerteti a magyarországi református felsőoktatás gyökereit, az egyetem alapításáráról, szellemi előzményeiről nyújt bővebb információt, valamint az intézmény alapító karainak jogutódjai, a Hittudományi Kar és a Pedagógiai Kar  mellett, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, az 1998. óta működő, s idén 25 éves jubileumát ünneplő jogászképzés, valamint legfiatalabb szervezeti egysége, a Gazdaságtudományi, Egészségtudományi és Szociális Kar történetébe nyújt betekintést az olvasóknak.

A jubileumi emlékév alkalmával egy 52 perces dokumentumfilm is készül az intézmény történetéről, melynek díszvetítésére év közben kerül sor. A dokumentumfilm az egyházi felsőoktatás jelentőségéről, a jelen és a jövő társadalmában betöltött szerepéről beszél a Károli Gáspár Református Egyetem harmincéves történetén keresztül.

Prof. Dr. Trócsányi László rektor kezdeményezésére az emlékévben elsőként kerül megrendezésre a Kárpát-medencei szakkollégiumok találkozója, melynek az egyetem ad otthont 2023 júliusában.
Az intézmény hallgatói számára az emlékév során több nagyszabású sportprogram kerül megrendezésre, így például az egyetem szinte valamennyi hallgatóját megmozgató Károli Sportnap rendezvény. (folyt.)



2023. február 13., hétfő 09:31

30 év a református felsőoktatás szolgálatában - 30 éves a Károli Gáspár Református Egyetem (2. rész)
    Budapest, 2023. február 13., hétfő (OTS) -

    2023. szeptember végén az Egyetem Napja ünnepség alkalmával a Károli Gáspár Református Egyetem munkatársainak kitüntetései, az Egyetem díszpolgára címek, továbbá az egyetem Támogatói Díjak kerülnek átadásra. Az ünnepélyes rendezvénysorozat lezárásaként az emlékév egy nemzetközi konferenciával zárul 2023 októberében. A programsorozat keretében nemcsak központi, hanem kari rendezvények is várják az érdeklődőket, melyekről bővebben a folyamatosan frissülő www.kre.hu/emlekev oldalon olvashatnak.

Az emlékév együttműködő partnere a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), amely támogatja a Károli Gáspár Református Egyetem alapításának 30. évfordulója alkalmából megrendezett emlékév színvonalas megvalósulását.

Közkapcsolati és Kommunikációs Igazgatóság
1088 Budapest, Reviczky u. 6.
sajto@kre.hu
karoli.emlekev@kre.hu
www.kre.hu/emlekev
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.