OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 13. szombat
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2023. március 8., szerda 06:00

Ekkorra várható, hogy robot keres robotot a munkaerőpiacon - mesterséges intelligencia kutató válaszolt
    Budapest, 2023. március 8., szerda (OTS) - A mesterséges intelligencia (MI) térnyerése mellett újra és újra felvetődik a kérdés: mikor fogja a mesterséges intelligencia elvenni a munkámat?

    Noha számos filmben találkoztunk már azzal, hogyan alakul át egy mesterséges intelligenciát használó robot egy érző, "emberi lénnyé", a valóságban ettől még távol áll a tudomány. De hogy mégis mennyire, arról a MelonApp mesterséges intelligencia vezető kutatójával, Mike Szabolccsal beszélgettünk.

"2022-ben erős fordulópont érkezett el a mesterséges intelligencia témakörében, azonban nem ez volt az első ilyen válaszvonal. A negyvenes években már a robotika foglalkoztatta az embereket és azt vizionálták, mikor jön el az emberszabású robotok ideje. A 2000-es években is volt egy fellángolása a mesterséges intelligenciának, ekkor ugyanis a számítógépek elérték azt a szintet, hogy képesek lettek a gépi tanulás végrehajtására, és valamilyen összegyűjtött adatból már emberi tevékenységeket tudtak imitálni. Az újabb fordulópontot pedig az OpenAI robbanásszerű elterjedése hozta el, ezzel egy hatalmas versenyt elindítva az MI fejlesztésében" - mondta a kutató, aki hozzátette: "ez idézi elő a mesterséges intelligencia olyan szintű fejlődését, ami miatt hamarosan már robot kereshet robot munkaerőt."

"Pár éven belül olyan munkafolyamatokat már teljes mértékben átvehet a mesterséges intelligencia, ami adatfeldolgozáshoz köthető. Ilyenek például egy HR-es adminisztratív munkái vagy egy ügyfélkezelő munkatárs rutinszerű feladatai. Ehhez az embereknek minden bizonnyal időbe telik majd alkalmazkodniuk. Azonban aggódni fölösleges, emberekre mindig szükség lesz, mivel kell valaki, aki vállalja a felelősséget a döntéshozataloknál. Hiába rendelkezik majd a mesterséges intelligencia az embernél nagyobb tudással egy speciális témakörben, végső soron az embernek kell kimondania az utolsó szót és vállalnia a következmények súlyát" - emelte ki Mike Szabolcs.

Habár az MI egyre fejlődik, és már a közeljövőben képes lesz egyre több emberi munkát elvégezni, az Én, a robot c. filmben lévő robot öntudatra ébredését az MI szakemberek nem tartják még reálisnak. Viszont 2023-ban már kimondhatjuk, van olyan HR szoftver, amelyben robot keresi az emberi munkaerőt. A MelonApp egy új magyar innováció, amelyben a munkaerő keresés már teljesen automatizáltan zajlik és egy mesterséges intelligenciát használó robot keresi a megfelelő jelölteket az adott pozícióra. Ezzel a munkaerő toborzás hatékonysága jelentősen megnövekedett, a folyamatos javulását pedig nem más garantálja, mint a mesterséges intelligencia.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.