OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 19. kedd
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2023. március 21., kedd 12:35

A környezetvédelem a lakásunkban kezdődik!
    Budapest, 2023. március 21., kedd (OTS) - Napjaink egyik legaktuálisabb témája a tudatos és takarékos energia- és vízgazdálkodás. Budapest egyesítésének 150. évfordulója és a Víz Világnapja alkalmából a víziközmű-rendszerek környezettudatosabb használatára hívta fel a figyelmet a Fővárosi Csatornázási Művek. Az ebből az alkalomból tartott nyílt napokon közel 4500 lakos és diák ismerkedhetett meg a legkorszerűbb szennyvíztisztítási technológiával és a helyes csatornahasználattal.

    Kevesen tudják, hogy Budapesten a szennyvíztisztítás ma már egyre kevesebb külső energiát használ fel, mert a szennyvízből kinyerhető szerves anyagok energiatermelésre is felhasználhatók. Komplex tisztítási folyamatok eredménye-képpen pedig teljesen megtisztított víz kerül vissza a Dunába.

Az utóbbi években egyre jobban elterjedő, egyáltalán nem, vagy csak nagyon sokára lebomló nedves törlőkendők a csatornába kerülő zsiradékokkal találkozva, rekord méretű és rekord gyorsasággal kialakuló zsírdugókat képeznek. A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) reprezentatív felmérése szerint egyre többen tudják már, hogy a lefolyókba dobott nedves törlőkendők a legfőbb okozói a házi és közcsatorna-dugulásoknak. Sajnos azonban még mindig sokan használják a közcsatornát szemetesvödörnek.

Ezek az üzemzavarok azon kívül, hogy nehezítik és lassítják a szolgáltató szennyvízelvezetési tevékenységét, a háztartások elöntésével is fenyegetnek, hiszen a legkisebb átmérőjű házi csatornarendszer dugul el a leghamarabb.

Az FCSM a környezetvédelem tudatosítása érdekében ismét megnyitotta szennyvíztisztító telepeinek kapuit a látogatók előtt. A március 18-án, szombaton tartott lakossági nyílt napon 2200 lakos, míg a március 20-án és 21-én tartott iskolai nyílt napokon további 2300 diák nyert betekintést az egyik legfontosabb környezetvédelmi szolgáltatásba, a szennyvíztisztítási tevékenységbe.

A látogatók megtekinthették a szennyvíztisztítás folyamatát és a világszínvonalú beruházásokat, mint például a botanikus kertekre hasonlító "Élőgépek" technológiát a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen. Az FCSM szakemberei megmutatták, hogy mi történik a szennyvízzel, miután az a lefolyókon keresztül távozik. A látogatók nemcsak azt ismerhették meg, hogyan ártalmatlanítják a környezetre káros szennyvizet, hanem azt is, miként alakítják át azt biogázzá.

Az FCSM munkatársai a több mint 6400 kilométer hosszúságú budapesti csatornarendszerben, az átemelő és a végponti telepeken nap mint nap küzdenek a csatornába dobott hulladékok, törlőkendők és egyéb anyagok okozta ún. kócok felszámolásáért, annak érdekében, hogy a naponta keletkező kb. 500 ezer m3 szennyvizet folyamatosan és zavartalanul elvezessék.

A tisztított szennyvíz szagtalanul és színtelenül kerül ki a telepekről, vissza a Dunába. Budapesten évente kb. 3 Tisza-tónak megfelelő szennyvízmennyiséget tisztítanak meg a szennyvíztisztítók, annak érdekében, hogy a befogadó Duna élővilágát megkíméljék a szennyeződésektől. Az FCSM a szennyvizek tisztításához a legkorszerűbb fizikai, kémiai és biológiai módszereket alkalmazza.


További információ és képek:
Bátori Marianna kommunikációs vezető,
tel.: 459-1697, elektronikus levél: pr@fcsm.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.