OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2023. április 4., kedd 08:00

Lombikbébik 100 millióért?
    Budapest, 2023. április 4., kedd (OTS) - Köztudott, hogy 40 éves kor felett a lombikbébi kezelések eredményessége rohamosan csökken és 45 éves korban a nők ezzel az eljárással szinte már soha nem szülnek. Ennek az a biológiai magyarázata, hogy a petesejt állomány nőkben már születésük előtt, méhen belüli fejlődésük során kialakul, és azok a nő szervezetével együtt öregednek. Felmerül tehát a kérdés, hogy ebben korosztályban érdemes-e egyáltalán saját petesejtekkel esélytelen IVF kezeléseket végezi. Méghozzá közpénzből, korlátlan állami finanszírozás mellett!

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20230404_001.jpg

Rétvári Bence államtitkár múlt hónapban közzétett ugyan egy eredményességi statisztikát, mely szerint  "2021-ben 12 237 beültetésből 2 035 gyermek" született, de ebből csak azt a következtetést lehet levonni, hogy a kezelések száma csaknem megduplázódott az állami tulajdonba került intézetekben, a megszületett gyermekek száma viszont nem. Vajon miért?

A lombikbébi kezelések sikere nem azt orvosok szakértelmén vagy a centrumok műszerezettségén múlik, hanem legtöbbször a kezelt nők életkorán. Jó prognózisú, fiatal betegeknél sokkal eredményesebbek a kezelések. Magyarországon a korlátlan - 45 éves korig terjedő - finanszírozás szerepet játszhat abban, hogy a nők egyre későbbre halasztják a gyermekvállalást, ezzel szignifikánsan rontják a szülési esélyüket. Arról nem is beszélve, hogy a 40 éven felüli betegeknek sokkal időigényesebb és drágább az ellátása, mint a fiatalabb korosztályban. A példa kedvéért érdemes megemlíteni, hogy sokszor 100 lombikbébi kezelésből csupán egyetlenegy gyermek születik, ha a résztvevő betegek már betöltötték 44. életévüket. Ennek az egy gyermeknek a megszületése az adófizetőknek akár 100 millió forintjába is kerülhet.

Anonim petesejt donáció széleskörű bevezetése nélkül még remény sincs arra, hogy a 40 év feletti nők IVF kezeléseit eredményesebbé tegyük. Pedig ezzel az eljárással évente mintegy ezer gyermekkel születhetne több. Csehországban ez a program már jól működik és a 40 év feletti magyar nők közül is sokan odajárnak ha tehetik. Inkább euróban fizetnek az itthon ingyenes, de legtöbbször esélytelen kezelések helyett. Az illetékesek valamilyen nyomós ok miatt egyenlőre idegenkednek hazai anonim petesejt donáció cseh mintára történő bevezetésétől. Az, hogy a megszülető gyermekek ezreinél mi lehet az a fontosabb ok - csökkenő lélekszámú hazánkban - el sem tudom képzelni.

A biológiai törvények ismeretében az illetékeseknek azt a népszerűtlen döntést is meg kellene hozni, hogy 40 év feletti nők IVF kezelését ne finanszírozzák közpénzből. Véleményem szerint, ha a megspórolt milliárdokat és a felszabadult kapacitásokat esélyesebb betegek kezelésére fordítják, akkor sokkal, de sokkal több gyermek fog születni és az IVF eredményeink tekintetében is felzárkózunk az európai élvonalhoz. Külső szemlélőként persze könnyű tanácsokat osztogatni, de aki egész életében szívén viselte a gyermek után vágyó párok keserves küzdelmeit, abból már sohasem lesz külső szemlélő.

Prof. Dr. Kaáli Nagy Géza
30 251 1360
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.