OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 18. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2023. április 4., kedd 09:40

A Károli-egyetemen találkoznak a humán tudományok ifjú tudósai
    Budapest, 2023. április 4., kedd (OTS) - 2023. április 3-án vette kezdetét a hazai felsőoktatás idei legnagyobb hallgatói tudományos seregszemléje, a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia, amit az Országos Tudományos Diákköri Tanács 16 tudományterületi szekcióban bonyolít le hazai és határon túli felsőoktatási intézményekkel együttműködve. A nagyszabású rendezvénysorozaton több mint 5000 hallgató mutatja be pályamunkáját 11 városban 540 tagozati zsűrinek. A 36. OTDK Humán Tudományi Szekciót 2023. április 12. és 14. között a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara rendezi meg.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20230404_002.jpg

Az Állam- és Jogtudományi Szekció rendezvényeivel 2023. április 3-án Győrben, a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karán megkezdődött a hazai felsőoktatási tehetséggondozás idei legnagyobb és legrangosabb seregszemléje, a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (36. OTDK). A jövő tudósai számára 16 nagy tudományterületi szekcióban megmérettetési lehetőséget kínáló OTDK ez évi programjain több mint 5000 tehetséges hallgató mutathatja be pályamunkáját 11 városban 540 tagozati zsűri előtt. A kutatási eredményeiket ismertető tudósjelöltek 2134 intézményi tudományos diákköri konferencián nyerték el az OTDK-n való indulás jogát. Munkájukat több mint 6000 témavezető segítette.

A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara által szervezett Humán Tudományi Szekcióban 43 tagozatban 421 pályamunkát mutatnak be a hallgatók. Ebből 39 fő határon túli versenyző, középiskolások pedig 6 pályamunkával neveztek a konferenciára. Az intézmény számára már ismert feladatot jelent a konferencia színvonalas megrendezése, így az egyetem méltó módon, egyházi intézményi jellegét is kifejezve viszi tovább e hagyományt.

A Humán Tudományi szekció megnyitója 2023. április 12-én, szerdán 9 órakor kezdődik az Erkel Színházban. A rendezvény fővédnöke Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A 36. OTDK-n az elmúlt időszak gyakorlatának megfelelően jelentős számban vesznek részt határon túli felsőoktatási intézményekben tanuló hallgatók és kiemelkedő eredményeket elért középiskolai tanulók is. A Roska Tamás Tudományos Előadás keretében pedig szekciónként egy-egy olyan doktorjelölt vagy fiatal doktor színesíti az előadók palettáját, aki a kutatói életpályán a graduális képzést követő időszak tudományos eredményeinek bemutatásával népszerűsíti a kutatói életpályát. Az OTDK-n bemutatkozó hallgatók teljesítményének értékelése a hagyományoknak megfelelően zajlik: a legjobb pályamunkák I., II. és III. helyezések valamelyikében részesülhetnek.  Az OTDK szekcióüléseit követően az első helyezettek közül 50 versenyző Pro Scientia Aranyérmet, míg az intézmények által jelölt, tartósan kiemelkedő tehetséggondozó munkát végző oktatók közül 58-an Mestertanár Aranyérmet nyerhetnek el.

Az OTDK-n való részvétel lehetőség az egyetemisták és főiskolások számára a bemutatkozásra, a fejlődésre, a visszajelzésre és a kapcsolatépítésre. Az egyetlen alkalom, amikor a különböző felsőoktatási intézményekben tanuló, hasonló érdeklődésű, kiváló eredményeket elért fiatalok szervezett keretek között találkoznak egymással, megismerik és megvitatják egymás munkáját elismert szakemberek közreműködésével. Ezért is fontos fejlemény, hogy 2023-ra mind jogszabályi, mind költségvetési téren megteremtődtek az Országos Tudományos Diákköri Tanács önálló működéséhez szükséges feltételek.

A 36. OTDK programjainak főtámogatója a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közreműködésével a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap terhére a Kulturális és Innovációs Minisztérium. Ugyancsak főtámogatóként járul hozzá az idei konferenciasorozat sikeréhez a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is azzal, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium közreműködésével - külön menetjegy megváltása nélkül - 2. kocsiosztályon díjmentes vasúti utazást biztosítanak a 36. OTDK résztvevőinek. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság pedig az OTDK-val kapcsolatos digitális kommunikációs tevékenység jövőbeni megújításához nyújt jelentős pénzügyi segítséget.

Mint az OTDT elnöke, Prof. Dr. Weiszburg Tamás mondta: "A TDK a hazai felsőoktatás legfőbb belső, már ma is meglévő, élő erőforrása, ami lehetővé teszi, hogy optimálisan használhassuk fel a reménybeli, bővülő külső erőforrásokat is." A grandiózus konferenciasorozat 2023. április 27-én zárul Szekszárdon, a Tanulás- és Tanításmódszertani - Tudástechnológiai Szekció programját rendező Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán.

A Humán Tudományi Szekció rendezvényével kapcsolatos egyéb információ a szekció honlapján érhető el: https://hotdk2023.kre.hu/


     Közkapcsolati és Kommunikációs Igazgatóság
     1088 Budapest, Reviczky u. 6.
     sajto@kre.hu
     www.kre.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.