OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2023. április 5., szerda 10:40

Bartók Béla fonográfhengerei a Néprajzi Múzeumban
    Budapest, 2023. április 5., szerda (OTS) - Bartók Béla jogutódja 118 fonográfhengert adományoz letétként a Néprajzi Múzeumnak Bartók észak-afrikai gyűjtőútjáról, melyeket a legkorszerűbb módszerrel digitalizál, majd elérhetővé tesz az intézmény.

    A Néprajzi Múzeum hazánkban a legnagyobb, közel 4700 darabot számláló fonográfhenger gyűjteményébe a legtöbb darab Bartók Béla gyűjtései révén került: több mint 1700 tartalmazza a gyűjtéseit. A pótolhatatlan értéket képviselő felvételek jelentős része 1906 és 1918 között készült. Ez az egyedülálló gyűjtemény idén 118 különleges viaszhengerrel gyarapodik.

Bartók Béla 1913 nyarán indult észak-afrikai gyűjtőútjára, az arab népzene tanulmányozása céljából. Utazását betegsége miatt meg kellett szakítania, az első világháború pedig megakadályozta a gyűjtés folytatását, de így is 118 fonográfhengerre vett föl dallamokat, melyeket később gondosan lejegyzett.

Bartók Béla jogutódjának, Vásárhelyi Gábornak köszönhetően a szenzációs értéket képviselő érzékeny fonográfhengerek 2023-ban a Néprajzi Múzeum gyűjteményébe kerülnek letétként. A hengereket az Archeophone segítségével digitalizálja a múzeum. Az intézmény a fonográfhengereket a legkedvezőbb körülmények között tárolja új főépületének speciális kialakítású, klimatizált raktárában. A digitalizált és a korszerű eszköz segítségével a zörejektől-zajoktól megtisztított minőségű felvételeket honlapján keresztül teszi elérhetővé a Néprajzi Múzeum.

"Ezek a hengerek átélték a második világháború viszontagságait, s most a Néprajzi Múzeumban találnak biztonságos otthonra" - mondja Vásárhelyi Gábor. "Fantasztikus lehetőség ez - egyrészt a korszerű digitalizálási lehetőség miatt, másrészt így Bartók további gyűjtéseivel együtt lehetnek elhelyezve és a világszínvonalú digitalizálásnak köszönhetően megismerhetőek a hengerek." - teszi hozzá.

"Ez az örvendetes bejelentés szorosan kapcsolódik a múzeum gyűjteményeinek feltárásával és közzétételével kapcsolatos átgondolt stratégiánkhoz" - mondja Kemecsi Lajos főigazgató. "A múzeum tulajdonában lévő világszínvonalú eszköz segítségével megtörténhet az értékes fonográfhengerek sérülésmentes digitalizálása és közzététele."

A Néprajzi Múzeum fonográf-digitalizálási projektjének bemutatása: https://www.youtube.com/watch?v=Dh1UgAos9dA
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.