OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. május 8. szerda
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2023. április 5., szerda 16:00

Különleges együttműködés az Egis gyógyszergyár és az Örkény Színház között
    Budapest, 2023. április 5., szerda (OTS) - Novellaíró pályázat, videóinterjú, kiállítás: az Egis Gyógyszergyár Zrt. és az Örkény Színház több közös kezdeményezést is indít a vállalat alapításának 110. és Örkény István születésének 111. évfordulója alkalmából.

    Az együttműködés alapja, hogy Örkény István, akinek nevét a színház 2004 óta viseli, 1958 és 1963 között a vállalatnál dolgozott.

2023 az Egisnél jubileumi év, hiszen februárban volt 110 éve, hogy bejegyezték a cégjegyzékbe a vállalatot Dr. Wander Gyógyszer- és Tápszergyár Rt. néven. Az alapító Balla Sándor ambiciózus tervekkel fogott a cégalapításba, de azt minden bizonnyal kevesen jósolták volna meg 1913-ban, hogy a Keresztúri úton a gyár jellegzetes épületei közül több még 110 év múlva is állni fog. Ám az 1950-ben Egyesült Gyógyszer- és Tápszergyárra (EGYT) átnevezett társaság a 20. század második harmadára a hazai gyógyszeripar egyik vezető vállalata lett, és ezen pozícióját több évtizeden át - egy névváltás után immár Egis gyógyszergyárként - mindmáig megőrizte.

De hogyan kapcsolódik össze Örkény István, a 20. század magyar irodalmának kiemelkedő alkotójának élete e nagy múltú hazai gyógyszergyárral? Az 1956-os forradalommal szolidáris író politikai száműzöttként, publikálási lehetőségeitől megfosztva érkezett a kőbányai gyárhoz, ahol - gyógyszerész és vegyészmérnöki végzettségének köszönhetően - öt évig volt alkalmazásban, mielőtt elkezdődhetett visszatérése az irodalmi életbe. Ebben az időszakban alakult ki egyedi, csak rá jellemző látásmódja, száraz, sallangmentes szikár stílusa.

Az író emléke előtt a gyógyszergyár és az író nevét viselő színház több projekttel is tiszteleg. Örkény István özvegyével, Radnóti Zsuzsa dramaturggal videóinterjú készült, amelyből egy részletet az író születésének 111. évfordulóján, április 5-én a közös sajtótájékoztatón is bemutattak. Hamarosan pedig elindítják közös novellaíró pályázatukat, amelyre Örkény Egyperceseinek szellemében született alkotásokat várnak.

A sajtótájékoztató alkalmat teremtett egy szokatlan kiállítás megnyitására is a színház előcsarnokában, amely Örkény Istvánnak a kőbányai gyárnál töltött éveibe nyújt bepillantást. A bemutatott dokumentumok az író életének ezt a kevéssé ismert periódusát idézik meg, felelevenítve az ötvenes évek végének-hatvanas évek elejének sajátos hangulatát.

A színház és a gyógyszergyár összefogásának kivételességére Poroszlai Csaba, az Egis Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatója is felhívta a figyelmet. "Ahogy Örkény István egy személyben volt író és vegyészmérnök, gyógyszerész és művész, úgy szeretnénk mi is közelebb hozni ezt a két területet egymáshoz. Hiszen Örkény István pályája, ma is ismert művei bizonyítják: néha a váratlan párosításokból kivételes művek születnek" - mutatott rá, kiemelve: "Nekünk, egiseseknek Örkény különösen fontos, hiszen személyében nemcsak az Egyperces novellák szerzőjét, hanem egykori kollégát is joggal tisztelhet minden munkatársunk."

Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója így fogalmazott: "Örkény a szilencium évei alatt a gyárban szolidáris közegre talált, annyira, hogy a "száműzetés" utolsó éveiben rendszeresen írhatott, akkor még csak az íróasztalfióknak. Ekkor írta az első Egyperces novellákat, illetve a Macskajáték és a Tóték első verzióit. Ezt a paradox időszakot mutatja be a kiállítás."

A kiállítás a színház előcsarnokában 2024. április 4-ig látható.


További információ:

     Bordás Veronika
     szenior kommunikációs szakértő
     Külső és Belső Kommunikációs Főosztály
     Egis Gyógyszergyár Zrt.
     +36-20-433-4157
     E-mail: bordas.veronika@egis.hu https://hu.egis.health/


Egis Gyógyszergyár Zrt.
Magyarország, Közép- és Kelet-Európa egyik vezető generikus gyógyszeripari vállalataként társaságunk tevékenysége a gyógyszeripar összes értékteremtő folyamatát átfogja a kutatás-fejlesztéstől a hatóanyag- és késztermék-gyártáson át az értékesítésig.
Az Egis a Servier Csoport (franciaországi székhelyű, nonprofit alapítvány által irányított nemzetközi gyógyszeripari vállalat) tagja.
A hatóanyag-, tabletta- és injekciógyártástól a galenikus készítményekig terjedő termékskála készítményei összesen 62 országban érhetők el saját leányvállalatokon és képviseleteken, valamint partnereken keresztül.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.