OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)






2023. április 17., hétfő 12:15

Új magyar műhold a világűrben: elindult VIREO küldetés mesterséges intelligenciával
    Budapest, 2023. április 17., hétfő (OTS) - Új magyar kisműholdat bocsátottak fel 2023. április 15-én a világűrbe. A küldetés különlegességét az adja, hogy a fedélzeti számítógép mesterséges intelligencia segítségével, az űrben dolgozza fel a Földről készített felvételeket.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20230417_001.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20230417_002.jpg

A magyar kisműhold neve VIREO (Virtual Intelligence Realization for Earth Observation), fejlesztője és gyártója a C3S Kft. Méretét tekintve 3U, azaz 3 egység, amely azt jelenti, hogy a cipősdoboz nagyságú kockaműhold, azaz CubeSat, mely három, egyenként tíz centiméteres élhosszúságú kockából áll. A VIREO küldetés egy kísérlet, amelyben a szakemberek azt próbálják ki, hogyan támogatja a mesterséges intelligencia a Föld világűrből történő fotózását. Hogy ez kiderüljön, a műholdat kamerákkal szerelték fel, a mesterséges intelligencia pedig még a fedélzeten előzetesen feldolgozza azokat a képeket, amelyeket a rendszer leküld a Földre. Ezzel a technológiával gyorsabbá és hatékonyabbá válhat a földmegfigyelés, amely többek között olyan ágazatokban jelenthet előrelépést, mint a katasztrófavédelem, mezőgazdaság vagy energiakitermelés, hiszen az űrből érkező felvételekkel gyorsan és pontosan követhetőek a földfelszín változásai és a nem várt események.

A módszer továbbfejlesztése többek között olyan területek felé is utat nyithat, mint a műholdflották jobb összehangolása, az internet távoli vidékekre való eljuttatása, az űrbányászat, az űrszemét csökkentése vagy a nagyon távoli űrös küldetések sikere. A mesterségesintelligencia-technológiához kapcsolódó fejlesztésben a C3S partnere az aiMotive volt.

A VIREO a C3S Kft. és egyben Magyarország második 3 egységnyi műholdja, amelyet a cég a jelenleg is űrben üzemelő RadCube műhold sikeres misszióját követően valósított meg. A hároméves élettartamra tervezett műhold felbocsátása a kaliforniai Vandenberg Space Force Base-en történt egy Falcon 9 rakétával 2023. április 15-én.

A C3S 2019-ben a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kiírt piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projectek támogatása (2019-1.1.1.-PIACI KFI) pályázati felhívás keretében, "Mesterséges intelligenciával támogatott, kis- és nagyműholdas környezetbe integrálható, nagy teljesítményű számítási kapacitású fedélzeti számítógép hardver fejlesztése" címen nyert támogatást az aiMotive autóipari céggel konzorciumban.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.