OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2023. május 18., csütörtök 13:22

Nem gépezet, élő organizmus - avagy a családi vállalatok lehetséges "titkos fegyvere" a multikkal szemben
    Budapest, 2023. május 18., csütörtök (OTS) - Május 23-án ötödik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Családi Vállalatok konferenciát a Budapesti Corvinus Egyetem szervezésében. A szakmai rendezvény programjának fókuszában ezúttal a HR áll, amelyet a családi cégek lehetőségeinek, kihívásainak szempontjából járnak körbe neves magyar és külföldi előadók. Egy németországi kutatás alapján 81,2%-a a munkavállalóknak úgy gondolja, hogy a családi vállalkozások megfelelőbb munkakörnyezetet biztosítanak és jobb a csapatszellem is, mint a nem családi cégeknél.

    
Hogyan tudják a jellemzően kisebb méretű, családi vállalatok felvenni a versenyt a multikkal a hazai munkaerőpiacon? Hogyan tudnak limitált lehetőségeikkel együtt is képzett, tapasztalt, tehetséges munkaerőt bevonzani és megtartani, nagy nemzetközi versenytársaikkal szemben? A konferencia ezekre a kérdésekre és még sok más kihívásra igyekszik választ adni, egyben bebizonyítva: a családi vállalatoknál igenis jó dolgozni.

Bár a professzionális HR rendszerek alkalmazása a hazai családi cégek körében egyelőre még nem túlságosan jellemző, néhány magyarországi és külföldi családi vállalat példája azt mutatja, akár jelentős versenyelőny is származhat abból, ha képesek ötvözni a rájuk jellemző közvetlen, értékvezérelt szervezeti kultúrát a széles körben terjedő formalizált HR módszerekkel és akár a Z generációt megcélzó kreatív HR megoldásokkal. A konferencia ezeket is be kívánja mutatni, inspirálva a résztvevőket, hogy vállalkozásukban tudatosabban foglalkozzanak a HR területtel, és ne féljenek innovatív utakat választani.

Ebben a tekintetben a szervezetek és vezetők jövőbeli fejlődését előre vetítő nemzetközi trendeknek kulcsszerepe van. Drótos György egyetemi docens, a Budapesti Corvinus Egyetem Családi Vállalatok Központjának vezetője ezzel kapcsolatban egy 2022-ben végzett kutatásukat idézi, amelynek fő célja a hazai vállalkozások szervezeti és vezetői jövőképének feltérképezése volt a nemzetközi ajánlásokkal szembesítve.

A kutatás további része már a kihívásokra adható lehetséges válaszokra terjedt ki. Ahogy Drótos György fogalmazott: "Kérdéseinken keresztül igyekeztünk egyben új lehetőségeket, élenjáró megoldásokat is bemutatni, képezni és jó értelemben "terelni" a hazai vezetőket a jövőbe mutató trendek felé. A jövő szervezetét kutató nemzetközi felmérések és az azok mentén megfogalmazott ajánlások szerint a világ az emberközpontú, pozitív szemléletű, tanuláscentrikus vállalati struktúrák irányába halad, ahol a szervezeti határok egyre inkább elmosódnak, a szervezeti hierarchia másodlagossá válik."

A szakember szerint, ha a hazai tulajdonú vállalkozásoknak sikerül ezeket a trendeket adaptálniuk, azzal csökkenthető a toborzásban és munkaerőmegtartásban jelenleg jelentkező hátrányuk mind a Magyarországon tevékenykedő multinacionális vállalatokkal, mind a külföldi munkahelyekkel szemben.

Utópia? Nem feltétlenül. Németországban például általánosan magas a potenciális munkavállalók - elsősorban a fiatal szakemberek és menedzserek - körében a családi cégek, mint munkáltatók népszerűsége. A német Családi Vállalkozások Alapítványa (Stiftung Familienunternehmen) által készített, tíz év kutatási eredményeit összegző tanulmány alapján, a munkavállalók véleménye szerint a családi vállalkozások tizennégy kritériumból kilencben megelőzik a nem családi vállalkozásokat.

A kutatásokban résztvevő munkavállalók 81,2%-a gondolta úgy, hogy a családi vállalkozások megfelelőbb munkakörnyezetet biztosítanak és jobb a csapatszellem is, míg az önálló munkavégzés lehetőségét 80,8% ítélte jobbnak, mint a nem családi cégeknél. Szintén nagyon magas az arány a családi cégek javára a munkavállalók által preferált lapos vállalati hierarchia (74,9%), az együttműködő vezetői stílus (71,9%) és a társadalmi felelősségvállalás és vállalati etika (66,2%) területén.

A Corvinus Családi Vállalatok Központja többek között a fenti német, és egyéb releváns nemzetközi kutatások eredményeire támaszkodva fogalmazza meg szakpolitikai javaslatait a hazai családi vállalkozások fejlesztésére.

A rendezvény a korábbi évekhez hasonlóan ingyenes, és egyaránt nyitott a családi vállalatok tulajdonosai, a családtag és nem-családtag vezetők, a témakör kutatói és az érdeklődő egyetemi hallgatók, valamint a vállalkozásokat támogató állami szereplők és professzionális szolgáltatók képviselői részére.

További információ és regisztráció itt: https://www.uni-corvinus.hu/post/5-nemzetkozi-csaladi-vallalatok-konferencia/

Sajtóinformáció:
Nest Communications
Siklós Erik PR igazgató
erik.siklos@nestcom.hu
+36 30 753 9149

    
-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.