OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2023. május 25., csütörtök 16:00

Az Egyesült Arab Emírségek Technológiai és Innovációs Intézete bemutatta a kutatási és üzleti felhasználásra engedélyezett, nyílt forráskódú "Falcon 40B" elnevezésű nagy nyelvi modelljét (1. rész)
    Abu-Dzabi, Egyesült Arab Emírségek, 2023. május 25., csütörtök (Business Wire/OTS) - Javaslattételi felhívásban felkérték a nemzetközi kutatóközösséget, valamint a kis- és középvállalkozókat a Falcon nagy nyelvi modell mesterséges intelligencia területén történő alkalmazását lehetővé tévő használati esetek benyújtására - A kiemelkedő használati esetek benyújtói beruházás formájában "betanításra alkalmas számítási teljesítményt" kapnak, emellett a TII üzleti lehetőségeket biztosít számukra

        Ez a sajtóközlemény multimédia-tartalommal rendelkezik. A teljes tartalmat itt találja: https://www.businesswire.com/news/home/20230525005049/hu/

A világ egyik vezető tudományos kutatóközpontjaként működő, és az Abu-Dzabi Fejlett Technológiák Kutatótanácsában (ATRC) zajló alkalmazott kutatás alappillérének számító Technológiai és Innovációs Intézet (TII) ma tovább növelte a mesterséges intelligencia (AI) fejlődésében betöltött egyre jelentősebb szerepét azáltal, hogy kutatási és üzleti felhasználás céljából nyílt forráskódúvá tette az Egyesült Arab Emírségek "Falcon 40B" névre keresztelt első nagyméretű AI-modelljét. Ezzel a forradalmi lépéssel Abu-Dzabi tanúbizonyságát adta az ágazatokon átívelő együttműködés elősegítése és a generatív AI fejlesztése iránti elkötelezettségének.

A 40 milliárd paraméterrel rendelkező, egy billió lexikális elemre betanított, nagy nyelvi alapmodellként (LLM) működő Falcon korábban elképzelhetetlen hozzáférést biztosít kutatók, valamint a kis- és középvállalatok újítói számára. A TII egy átfogóbb nyílt forráskódú csomagként biztosít hozzáférést a modell súlyaihoz, méghozzá azzal a céllal, hogy elérhetővé tegyen jelentős LLM-kapacitásokat, előmozdítsa az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot, valamint támogassa a területen zajló kutatást és innovációt.

A jelenlegi AI-ökoszisztémában a fejlesztők számára vonzóbbak azok az LLM-ek, amelyek hozzáférést biztosítanak a modell súlyaihoz, mert fejlettebb finomhangolási képességeket kínálnak azokhoz az LLM-ekhez képest, amelyek nem nyújtanak ilyen hozzáférést. Míg az LLM-ek jelentős hányada csak a nem üzleti felhasználók számára biztosít kizárólagos licencet, a TII hatalmasat újított azzal, hogy kutatóknak és üzleti felhasználóknak is hozzáférést kínál a Falcon 40B LLM-hez.

A Falcon 40B nyílt forráskódú modellként történő kiadásával párhuzamosan a TII felhívást tett közzé az alapmodellben rejlő lehetőségek kiaknázásában érdekelt tudósok, kutatók és újítók számára, amelyben felkéri őket arra, hogy innovatív elképzeléseik és a modell felhasználásával dolgozzanak ki inspiráló használati eseteket vagy tárják fel a modell alkalmazására kínálkozó további lehetőségeket a mérnöki tudományok, az egészségügy, a fenntarthatóság, a kódolás terén és egyéb területeken.

A kiemelkedő kutatási javaslatok ösztönzése érdekében a kiválasztott projektek beruházás formájában "betanításra alkalmas számítási teljesítményt" kapnak, amelynek révén az újítók kiterjedt számítástechnikai erőforrásokra támaszkodva felgyorsíthatják az adatelemzést, összetett modelleket készíthetnek és új felfedezéseket tehetnek. E támogatás elősegíti és felgyorsítja az újszerű ötletek kidolgozását, és biztosítja a szükséges erőforrásokat ahhoz, hogy az ötletekből üzletileg életképes és a társadalom számára előnyös, nagy hatású AI-megoldások szülessenek.

Az ATRC kereskedelmi ágaként működő VentureOne támogatni fogja a számítási teljesítményen alapuló leginnovatívabb megoldások piaci bevezetését.

"A Falcon 40B nyílt forráskódúvá tétele fontos mérföldkő az AI-innováció támogatása iránti elkötelezettségünk útján" - állítja H.E.Faisal Al Bannai, a Fejlett Technológiák Kutatótanácsának (ATRC) főtitkára. "Új távlatokat nyitunk az LLM-hozzáférésben, és lehetővé tesszük a kutatók és a vállalkozók számára, hogy kidolgozhassák a leginnovatívabb használati eseteket. A javaslatok benyújtásának további ösztönzője a VentureOne által finanszírozott számítási teljesítmény, amely hozzájárul a virágzó kutatási ökoszisztéma fejlesztéséhez."

Az első alkalommal 2023 márciusában bemutatott Falcon kivételes teljesítményről tett tanúbizonyságot, alátámasztva az Egyesült Arab Emírségek technológiai fejlődés iránti elkötelezettségét. A Stanford Egyetem által kidolgozott és a nyelvi modellek holisztikus értékelésére szolgáló LLM teljesítményértékelő eszköz szerint a Falcon 40B túlszárnyalta kategóriájának kiemelkedő modelljeit azáltal, hogy a betanítás során sokkal kevesebb számítási teljesítményt igényel - az OpenAI GPT-3 modelljének csupán 75%-át, a DeepMind Chinchilla AI modelljének 40%-át és a Google PaLM-62B modelljének 80%-át. Az eszköz tehát hatékonyan bizonyítja, mennyire elkötelezett a TII a generatív AI fejlesztésének előmozdítása iránt.

Dr. Ray O. Johnson, a TII vezérigazgatója így nyilatkozott: "A számítási teljesítmény döntő szerepet tölt be az AI-rendszer betanításának felgyorsításában és a használati esetek gyorsabb alkalmazásában. A technológiai innováció új mozgatórugójaként is aposztrofálható számítási teljesítmény biztosítása forradalmi változást hoz majd az újítók képességeinek növelésében, lehetővé téve számukra, hogy projektjeik határainak átlépésével figyelemreméltó előrehaladást érjenek el." (folyt.)



2023. május 25., csütörtök 16:00

Az Egyesült Arab Emírségek Technológiai és Innovációs Intézete bemutatta a kutatási és üzleti felhasználásra engedélyezett, nyílt forráskódú "Falcon 40B" elnevezésű nagy nyelvi modelljét (2. rész)
    Abu-Dzabi, Egyesült Arab Emírségek, 2023. május 25., csütörtök (Business Wire/OTS) -

    Az áttörést hozó Falcon 40B modell kifejlesztését a TII Mesterséges Intelligencia és Digitális Tudományos Kutatóközpontja (AIDRC) irányította. Ugyanez a csapat dobta piacra tavaly a NOOR-t, a világ legnagyobb arab neurolingvisztikus programozási (NLP) modelljét, és már jó úton halad afelé, hogy kifejlessze a Falcon 180B modellt és hamarosan bejelentse érkezését.

Dr. Ebtesam Almazrouei, a TII AI Cross-Center Unit egységének igazgatója szerint: "A Falcon 40B, 7.5B és 1.3B paraméterrel rendelkező AI-modellek nyílt forráskódú kiadása és kiváló minőségű REFINEDWEB adatállományunk ékes példái annak, milyen mélyrehatóan járul hozzá az Egyesült Arab Emírségek a tudomány fejlődéséhez. Minden úttörő megoldásunkkal lebontjuk az akadályokat, újjáalakítjuk a lehetőségek birodalmát és megteremtjük az átalakító erejű együttműködések alapjait."

Az Egyesült Arab Emírségek a közelmúltban öt helyet lépett előre az arab országok rangsorában, elfoglalva ezáltal az első helyet, és az ENSZ által kiadott 2023. évi élenjáró technológiákra való felkészültségi mutatóban szereplő 166 ország közül a 37. helyen végzett. A progresszív technológiák terén elért mérföldkövek hosszú listáját kiegészítő nyílt forráskódú generatív AI-modell tovább erősíti az Egyesült Arab Emírségek mesterséges intelligencia terén betöltött élvonalbeli szerepét.

Amennyiben érdeklődik a Falcon AI-modellek iránt, vagy a javaslattételi felhívásra válaszul használati esetet nyújtana be, látogasson el a FalconLLM.TII.ae oldalra. A jelenlegi Falcon LLM nyílt forráskódú modellek a nyílt forráskódú Apache 2.0 szoftver elveire épülő licenc alapján válnak majd elérhetővé, amely szabad felhasználások széles körét teszi lehetővé.

*Forrás: AETOSWire

Forrásverzió a businesswire.com címen: https://www.businesswire.com/news/home/20230525005049/hu/

Kapcsolat
Jennifer Dewan, kommunikációs főigazgató
jennifer.dewan@tii.ae

Forrás: Technology Innovation Institute


E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendő a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.