OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 23. kedd
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)








2010. október 7., csütörtök 13:17

Sikeres beüzemelés - Zalaegerszeg Megyei Jogú Város - biogáz tisztító berendezés
    Budapest, 2010. október 7., csütörtök (OTS) - 2010. szeptember 22-én átütő sikert aratott a Zalaegerszegen bemutatott, Magyaroszágon úttörőnek számító, új technológia, amely szennyvíziszapból üzemanyagot állít elő a városi szennyvíztisztító telepen. A rendezvényen olyan elismert szakemberek vettek részt, mint: Gyutai Csaba, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere Rigó Csaba a Regionális Szennyvíztársulás elnöke, valamint Burján Richárd a Zalavíz Zrt. vezérigazgtója, aki ünnepélyes szalagátvágás után formálisan átadta az új technológiával üzemelő telepet.

    
    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen: http://ots.mti.hu/kep/OTS_20101007_001.jpg http://ots.mti.hu/kep/OTS_20101007_002.jpg http://ots.mti.hu/kep/OTS_20101007_003.jpg

    A biogáz tisztító telep és a hozzá kapcsolódó töltőállomás tervezését és beüzemelését az UTB Envirotec Kft. végezte. A beruházás megvalósulását közösen támogatta a társfinanszírozó Európai Unió, valamint a Magyar Kormány és a korábban említett Önkormányzati Társulás.
     Ahhoz, hogy szennyvíziszapból üzemanyagot állítsunk elő (sűrített Biometán formájában) csúcstechnológiára van szükség, amely világszintű érdeklődésre számíthat, miután a rendelkezésre álló kőolajkészletek és más nem megújuló energiaforrások folyamatosan csökkennek.  nyilatkozta Bhasin Sunny az UTB Envirotec Kft. ügyvezető igazgatója.
     Ez az innovatív, új technológia megmutatja, hogy lehet még jobb életminőséget elérni, anélkül, hogy a környezetünket károsítanánk , tette hozzá.  Azzal, hogy a szennyvíziszapot átalakítjuk üzemanyaggá, a Város által használt járművek számára, Zalaegerszeg Önkormányzata óriási lépést tett a környezet megóvása érdekében, csökkentve ezzel ökológiai lábnyomukat, valamint megvalósítva egy jövőbiztos, fenntartható megoldást, amely példaként szolgálhat a régió többi városának. , jegyezte meg Bhasin Úr.

    Néhány szó a technológiáról:
    Szennyvíztisztító telepen tiszta víz és iszap keletkezik. Az iszapból fermentációs folyamat segítségével biogáz és rothasztott szerves iszap jön létre. A biogáz metánt (~65%), szén-dioxidot (~34%) és csekély mennyiségben (<1%) kén-hidrogént illetve egyéb gázokat tartalmaz. Ahhoz, hogy gépjárművek üzemanyagaként legyen felhasználható, a szén-dioxid és a többi jelenlévő gáz eltávolításával a biogázt földgáz minőségűre kell tisztítani. Tisztítást követően a metánban gazdag tiszta biogázt, a biometánt, nagy nyomásúra sűrítik (~250 bar), hengeres tartályokban tárolják, és gépjárműveket tankolnak vele. A biometán üzemanyagot használó járművek károsanyag-kibocsátása drasztikusan alacsonyabb, mint a nem megújuló CNG- (földgáz), benzin- vagy dízelüzemű társaiké. Mivel a biometán a szennyvízből pozitív nettó energiamérlegű folyamatban keletkezik, az általuk hajtott járművek az energiafelhasználás legtisztább gyakorlati formáját jelentik, és ténylegesen segítik a zöld környezet építését. Nagyobb méretekben alkalmazva ez a 100%-ban megújuló üzemanyag tartós és jövőbiztos megoldás járművek számára, valamint csökkenti a nem megújuló energiaforrásoktól való függőségünket is.
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.