OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2010. október 11., hétfő 13:16

Mozaikba rendezett koreográfiák - magyarországi Kylián-premierrel
    Budapest, 2010. október 11., hétfő (OTS) - Igazi kuriózumot láthatnak a balett szerelmesei 2010. október 15-én és 16-án a Művészetek Palotájában, hiszen a világ táncművészetének egyik legmeghatározóbb alakja, Jiří Kylián Un ballo című alkotása most látható először hazai színpadon, ezúttal a cseh South Bohemian Ballet és a Magyar Balett Színház művészeinek közös előadásában.  A Cseh táncmozaik két estjének programja emellett a "mester" tanítványának, Václav Kunešnek egy koreográfiájával, valamint Egerházi Attila egy-egy alkotásával egészül ki.

    
    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen: http://ots.mti.hu/kep/OTS_20101011_002.jpg

A prágai születésű Kylián a cseh táncművészet világszerte legelismertebb alakja. A londoni Royal Ballet Schoolban ösztöndíjasként töltött egy évet, majd a Stuttgarti Balett tagja lett, amely társulatban az ifjú táncművész olyan balettikonokkal dolgozhatott együtt, mint Maurice Béjart vagy Mans van Manen. Öt évvel később a Nederlands Dans Theater (NDT) művészeti vezetője lett, mely az ő irányításával élte aranykorát. Munkássága alatt megalapította az NDT II-t és III-at is - előbbi huszonhárom év alatti fiatal művészek, míg utóbbi 40 év fölötti, "senior" táncosok társulata. A művészeti vezetői poszttól búcsúzó Kylián 1999-ben egy világhírű társulattól köszönt el, amelynek azóta is rezidens koreográfusa. Az együttes számára Maurice Ravel gyönyörű műveire megálmodott darabja, az Un ballo - amely saját szavaival jellemezve "semmi több mint tánc a zenéhez: a muzikalitás és érzékenység gyakorlata férfiak és nők között" - máig óriási siker szerte a világon, számos rangos együttes repertoárján megtalálható, ezúttal a budapesti publikumnak ígér feledhetetlen estet.
Az Un ballo mellett a Kylián műhelyéből indult, s önálló útjára lépett, ma már a cseh táncélet egyik legkiemelkedőbb fiatal alkotójaként számon tartott Václav Kuneš mutatkozik be Neen-ya című új művével, amelyben mestere hatása, keze nyoma is fellelhető, de fő ihletője - Kuneš saját bevallása szerint - Nina Simone élete és zenéje volt.
A Cseh táncmozaik két estjén Egerházi Attila koreográfiái jelentik a változót, hiszen míg október 15-én teljesen új alkotása, az In and out (Tékozló fiúk) szerepel a műsorban, addig a rákövetkező esten az a Tűzmadár látható, amelyért idén a cseh színházi élet legrangosabb elismeréseként számon tartott Színházi Hírek Díját kapta a Magyar Balett Színház balettigazgatója és a South Bohemian Ballet művészeti igazgatója. Mindkét darabot a két társulat művészeinek közös előadásában láthatja a Fesztivál Színház közönsége.

Cseh Táncmozaik I.
A Magyar Balett Színház és a South Bohemian Ballet előadása
2010. október 15. 19:00 - 21:00
Fesztivál Színház

Egerházi Attila: In and out (Tékozló fiúk)
Zene: Dvořák
Jelmez: Andrea T. Haamer
Fény- és látványtervező: Egerházi Attila
Koreográfus asszisztense: Linda Schneiderova
Koreográfus: Egerházi Attila

Václav Kuneš: Neen-ya
Zene: Nina Simone
Fénytervezés: Loes Schakenbos
Koreográfus: Václav Kuneš

Jiří Kylián: Un ballo
Zene: Ravel
Jelmez: Joke Visser
Világítás: Joop Caboort, Kees Tjebbes
Látványterv: Jiří Kylián
Betanító balettmester: Shirley Esseboom
Próbavezető balettmester: Linda Schneiderová
Koreográfus: Jiří Kylián


Cseh Táncmozaik II.
A Magyar Balett Színház és a South Bohemian Ballet előadása
2010. október 16. 19:00 - 21:00
Fesztivál Színház

Egerházi Attila: Tűzmadár
Zene: Stravinsky
Díszlet, jelmez: Andrea T. Haamer
Világítás: Kovács Gerzson Péter
Rendező-koreográfus: Egerházi Attila

Václav Kuneš: Neen-ya
Zene: Nina Simone
Fénytervezés: Loes Schakenbos
Koreográfus: Václav Kuneš

Jiří Kylián: Un ballo
Zene: Ravel
Jelmez: Joke Visser
Világítás: Joop Caboort, Kees Tjebbes
Látványterv: Jiří Kylián
Betanító balettmester: Shirley Esseboom
Próbavezető balettmester: Linda Schneiderová
Koreográfus: Jiří Kylián
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.