OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)






2011. május 3., kedd 11:45

"Az afrikai Buena Vista Social Club" - Staff Benda Bilili
    Budapest, 2011. május 3., kedd (OTS) - Mesébe illő történet a Staff Benda Bililié, hiszen a Kongó fővárosa, Kinshasa állatkertje környékén élő hajléktalanokból és mozgássérültekből alakult formáció néhány év alatt igazi világzenei szenzációvá vált. A hamisítatlan tánczenét játszó, temperamentumos kongói és kubai ritmusokat ötvöző zenekar ma már világturnén vesz részt, neves zenei díjjal ismerték el, a legpatinásabb koncerttermekbe kap meghívásokat. Az együttes első sikeres koncertje a londoni Barbican Centre-ben volt, 2011. május 6-án pedig a Művészetek Palotájában is bemutatkozik.

    
    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20110503_005.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20110503_006.jpg

Az együttes idősebb tagjai gyermekbénulás következtében váltak mozgássérültté, de kézpedálos triciklijüket úgy alakították ki, hogy abban gitározni is tudjanak, a ritmusszekció és a tánckar tagjai pedig az utcagyerekek közül kerültek ki. A puszta véletlen műve, hogy a Staff Benda Bilii rumba-, reggea-, funk- és rhythm and blues elemeit ötvöző zenéjének köszönhetően ma már a világ legnagyobb koncerttermeinek közönsége is ízelítőt kaphat Kinshassa mindennapjainak hangulatából. Hat évvel ezelőtt két francia filmes Kongó zenei életéről forgatott dokumentumfilmet, amikor rátaláltak az állatkert környékén élő és muzsikáló, különleges zenekarra. Azonnal változott a forgatókönyv, az egész filmet a szárnyas kerekes szék jelképet használó Staff Benda Bilili zenészeinek szentelték, amit 2010-ben Cannes-ban mutattak be, hazánkban először a Frankofón Filmnapok keretében volt látható, a filmet hivatalosan május 26-án mutatja be a Cirko Film. S a jelképként használt szárnyak rövid idő alatt a magasba repítették az együttest: a gyorsan megjelenő, Tres, Tres, Fort című, a kinshasai állatkert környékén rögzített albumuk 2009-ben a fROOTS magazin szerint az év albuma lett és még ugyanebben az évben a Staff Benda Bilili lett a World Music Expo nagydíjasa is.

Május 6., péntek 19.30
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Staff Benda Bilili


Ricky Likabu - ének; Coco Ngambali - ének, gitár; Theophile Nsituvuidi - gitár, ének; Djunana Tanga-Suele - ének; Kabamba Kabose - ének; 'Cavalier' Kiara-Mayingi - bőgő, ének; Roger Landu - satonge, ének; Montana Kinunu - ütőhangszerek
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.