2018. október 9., kedd 09:45

Fesztivál kedvencek premier előtt a 3. Európai Art Mozi Napon
    Budapest, 2018. október 9., kedd (OTS) - Idén is különleges filmkínálattal érkezik a 3. Európai Art Mozi Nap, amelyet Európa-szerte több mint 600 filmszínházban rendeznek meg október 14-én. A nemzetközi kezdeményezéshez 25 magyarországi art mozi is csatlakozott, a hazai programot három friss, díjnyertes európai film és három magyar alkotás, köztük egy filmtörténeti klasszikus színesíti.

    
     A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20181009_001.jpg

"Európa mozizni megy!" - szól az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Európai Art Mozi Nap szlogenje, amelynek célja, hogy az európai filmművészet sokszínűségére és a művészmozi, mint kulturális és közösségi tér fontosságára hívja fel a figyelmet. Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas kezdeményezésére 2018. október 14-ére meghirdetett nemzetközi eseményhez több mint 600 mozi csatlakozott szerte Európában, köztük az Art Mozi Egyesület szinte teljes tagsága, 25 magyarországi művészmozi is. Ezen a napon a résztvevő mozik Európa-szerte változatos programokkal és premier előtti vetítésekkel várják a közönséget. A hazai programot három friss, díjnyertes európai film és három magyar alkotás, köztük egy filmtörténeti klasszikus színesíti. A programhoz csatlakozó mozik ezekből a filmekből válogatva alakították ki október 14-i műsorukat.

Előzetes: https://youtu.be/EHH60rHUA9c

Látható lesz a Sundance filmfesztivál Közönségdíját és a Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíját elnyert dán thriller, Gustav Möller első rendezése, A bűnös, az olasz Alice Rohrwacher Cannes-ban a Legjobb forgatókönyv díjával elismert, társadalomkritikus "felnőttmeséje", A szent és a farkas, és az idén 100. éve született legendás svéd rendező, Ingmar Bergman pályáját bemutató, cannes-i versenyszekcióban debütált dokumentumfilm: Jane Magnusson Bergman 100 című alkotása.

Az országos vetítéssorozat keretében magyar alkotások is műsorra kerülnek: premier előtt látható az egyedi látványvilágával és műkincsrablások köré épülő izgalmas történetével szinte mindenkit rabul ejtő animációs akció-thriller: a Ruben Brandt, a gyűjtő Milorad Krstićtől, Szilágyi Zsófia Cannes-ból a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díjával hazatérő, egy háromgyermekes édesanya mindennapi küzdelmét megrázóan hitelesen ábrázoló Egy nap című filmdrámája, valamint Várkonyi Zoltán 50 éve bemutatott filmtörténeti klasszikusa, a teljes körűen restaurált és digitálisan felújított Egri csillagok.

A 3. Európai Art Mozi Nap magyarországi programja a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, az Art Mozi Egyesület szervezésében valósul meg. Részletes program a http://artmoziegyesulet.hu  címen olvasható.

Képanyag: https://www.dropbox.com/sh/5kttxrmp2h8fw7g/AADM3oKfkktqWmTjgwm_TouIa?dl=0

Sajtókapcsolat: Zsarnai Gábor, zsarnai.gabor.ev@gmail.com , 0630-455-0422
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.