2018. november 6., kedd 09:44

Magyarok a hamisítás ellen
    Budapest, 2018. november 6., kedd (OTS) - A nemzetközi online kereskedelem előretörése miatt a leinformálhatatlan termékek jelentős számban kerülnek be az EU területére. A lefoglalt hamis termékek között egyre nagyobb a fogyasztók egészségére és biztonságára veszélyt jelentő termékek aránya. Az Envisional, 2011 januárjában, a világháló jogsértő célokra való használatáról közzétett kutatása szerint a világháló forgalmának 23,76%-a jogsértő (ide nem számolva a pornográf oldalakat).

    
     A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20181106_001.jpg

Az Európai Bizottság Adóügyi és Vámuniós Főigazgatósága (DG TAXUD) 27 tagország adatai alapján közzétett jelentése szerint a nemzeti vámszervek már 2011-ben több mint 91 ezer szellemi tulajdonjogot érintő jogsértési esetet vizsgáltak, és 1,3 milliárd dollár értékben foglaltak le hamis terméket. A vámhatóságoknak a legtöbb esetben hamis cipők, ruházati termékek és kiegészítők, valamint hamis elektromos háztartási gépek miatt kellett eljárást indítaniuk. Az ezen iparágakban aktív, innovatív vállalkozásoknak nem csupán a termékek tökéletesítése a feladatuk- az online piacot elárasztó másolati termékekben rejlő veszélyekről is tájékoztatniuk kell a fogyasztókat, akiket leggyakrabban a védjegyek, márkanevek, illetve a termékdizájn használatával tévesztenek meg a másolati termékek értékesítői. A hamis terméket sok esetben mindössze a megfelelő portálokon és akciós árakon kell pozícionálni, ráadásul úgy, hogy az értékesítő mögött legjobb esetben is csak egy postafiók áll.

A csalás áldozatává váló vevő számára a hamis termékek, vagy az abban felhasznált alapanyagok silány minősége sok esetben a termék kézbevétele után sem derül ki egyértelműen. A károsanyag-tartalom kipárolgásának vagy sugárzásának hatásai például -ellentétben a termékek rögzítéseinek, varrásainak idő előtti tönkremenetelével - csak hosszútávon válnak érzékelhetővé.

Az eredeti termékek gyártóit és fejlesztőit ért károk már évekkel ezelőtt érzékelhetővé váltak a munkaerőpiacon is.

Nemzetközi Kereskedelmi Kamara hamisítás elleni tagszervezete (Business Action to Stop Counterfeiting and Piracy, BASCAP) által publikált tanulmány szerint például az Európai Unió kreatív iparágainak gazdasági hozzájárulása a teljes európai GDP-hez 6,9% volt (mintegy 860 milliárd euró), ami 14 millió foglalkoztatottat jelent e szektorban. A tanulmány 2015-re az európai kreatív ágazatok éves veszteségének 32-65 milliárd euróra növekedését, és 2015-ig összesen mintegy 1,2 millió munkahely megszűnését prognosztizálta.

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO), a felsorolt problémákra megoldást keresve, 2018. október 29-30. között rendezte meg a soron következő szellemi tulajdonjogi konferenciát a spanyolországi Alicante-ban. Magyarországról egyedüliként a JULIUS-K9®, a prémium kutya- és sportfelszereléseket gyártó cégcsoport képviseltette magát a konferencián, más világhírű márkanevek, mint a Burberry, a Louis Vuitton, a Facebook, az Amazon, a Western Union, a PayPal, vagy a FENDI mellett. Előadóként a magyar vállalat a szellemi tulajdon védelem területén szerzett tapasztalatait ismertette, és fogalmazta meg a hallgatóság előtt a hatékonyabb jogvédelemhez szükségesnek tartott javaslatait.

JULIUS-K9 sajtó
https://julius-k9.com
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.