2019. szeptember 4., szerda 10:10

Élen a tudáshasznosításban
    Debrecen, 2019. szeptember 4., szerda (OTS) - A Debreceni Egyetemen megvalósuló professzionális tudáshasznosítás példaértékű a hazai felsőoktatási intézmények számára - mondta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke a Tématerületi Kiválósági Programjáról tartott hétfői sajtótájékoztatón.

    Az egyetem inzulinrezisztenciához, járműiparhoz és űrkutatáshoz kapcsolódó tudományos tevékenységet 2019-ben kétmilliárd forinttal támogatja a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) - ismertették az NKFIH és az egyetem vezetői hétfőn újságírók előtt a felsőoktatási intézményben.

- A Debreceni Egyetem hazánk egyik legszélesebb oktatási-kutatási portfólióval rendelkező felsőoktatási intézménye, melynek küldetésnyilatkozatában deklarált fókuszterülete az egészségipar. Hazánkban az egyik legjelentősebb kihívás a munkaképes korú lakosság romló egészségi állapota. Erre a problémára keresünk választ az olyan kutatásokkal, mint a többféle krónikus megbetegedést okozó inzulinrezisztencia. Az egészség- és orvostudomány mellett az elmúlt években a városba érkező iparvállalatok révén egyre nagyobb hangsúlyt kapott a térség gazdaságfejlesztésében a gép- és járműipar. Ehhez a tendenciához igyekszik felzárkózni a Debreceni Egyetem is, mind a kutatás-fejlesztés, mind az oktatás területén. Az egyetem stratégiai törekvéseinek fő vonalai az állam által is elismert irányokban először igazán ebben a pályázatban testesülnek meg - jelentette ki a Tématerületi Kiválósági Program hétfői sajtótájékoztatóján Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke felidézte, hogy 2018-ban az Innovációs és Technológiai Minisztérium létrehozásával új alapokra helyezték a kutatás-fejlesztés-innováció finanszírozási rendszerét. Az a hossztávú célkitűzés, hogy 2021-re a jelenlegi 1,5-ről a GDP 3 százalékára nőjön az innovációra fordított összeg a magyar költségvetésben. A célhoz igazították a támogatási rendszert is, s ennek szellemében a globálisan is érzékelhető problémák, valamint jól azonosítható gazdasági és társadalmi feladatok megoldására hozták létre a Tématerületi Kiválósági Programot.

- A Debreceni Egyetem az egészség, az ipar és digitalizáció, valamint a biztonságos társadalom és környezet szakterületeken folyó kutatásaival nyert támogatást. Ezek mindegyike jelentős társadalmi probléma, vagy kézzelfogható gazdasági aspektussal bír. Napjainkban egy egyetem sokkal többről szól, mint pusztán az oktatás és kutatás. A Debreceni Egyetem élen jár a 3. missziós törekvésekben - ez látszik a DE és a város fejlődésén is -, és ma már inkább a 4. misszióról beszélhetünk az intézmény esetében. Proaktívan olyan hálózati elemeket köt össze, és olyan hálózatokat alkot, ahol egy témakörben minden érintett szereplő jelen van. A Debreceni Egyetem tevékenysége példaértékű a professzionális tudáshasznosítás területén, jelentős előnyben van valamennyi hazai felsőoktatási intézményhez képest - szögezte le Birkner Zoltán.

Az elnök hozzátette, hogy a program 3 éves, s az elnyert kétmilliárd forint a 2019-es évre szól, így a tématerületekre fordítható teljes összeg eléri majd a hatmilliárd forintot.

Bács Zoltán kancellár kiemelte, hogy a három tématerület 15 kutatócsoportjának munkájába szinte valamennyi kar (14-ből 10), valamint a Mechatronikai és Villamosmérnöki Intézet, a Táplálkozástudományi Intézet, a Távérzékelési Központ és a Klinikai Központ összesen 280 kutatója kapcsolódik be.

Kelt: Debrecen, 2019. szeptember 4.


     Debreceni Egyetem Sajtóiroda
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.