2019. szeptember 9., hétfő 10:18

Ünnepélyes keretek között indult a Műegyetem 238. tanéve
    Budapest, 2019. szeptember 9., hétfő (OTS) - Fenntartóként az egyetemek támogatása a feladatunk, hogy azok megfeleljenek a gazdaság és a társadalom egészét átható 4. ipari forradalom kihívásainak - hangsúlyozta köszöntőjében Dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) 238. tanévnyitó ünnepségén, majd az elsőéves hallgatókat arra buzdította: használják ki az intézményben eltöltött időt, tanuljanak szakmát, nyelveket, éljenek a külföldi ösztöndíj-lehetőségekkel, majd térjenek haza és kamatoztassák itthon tudásukat, tapasztalataikat. Dr. Józsa János rektor díszbeszédében kiemelte: a Műegyetemen szerzett tudás magas szintű, garantáltan piacképes itthon és külföldön egyaránt, biztos alapokat nyújtva a diploma utáni időszakban.

    
Az egyetemeknek a gazdaság és a társadalom fejlődését ösztönző szolgáltatásokkal kell rendelkezniük - idézte fel a kormány Fokozatváltás a felsőoktatásban elnevezésű középtávú szakpolitikai stratégiájának egyik alapvető célját Dr. Horváth Zita, hozzátéve, hogy fenntartóként ehhez minden támogatást megadnak, de a "munka dandárja a felsőoktatási intézményekben zajlik". A műszaki és a természettudományok kiemelten fontosak ebben a cselekvési tervben, ezért is szükséges ezen területeken a jól képzett, magas színvonalú tudással rendelkező szakember - tette hozzá a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, aki kijelentette: "ha valaki ilyen kiváló egyetemen, mint a BME diplomát szerez, biztos lehet abban, hogy kiváló  kereseti lehetőséggel kecsegtető munkahelyet talál majd. A Műegyetem legtöbb tudományterületén ráadásul szinte már az oklevélszerzés pillanatában elkelnek a végzettek". Dr. Horváth Zita azt kérte a fiataloktól, hogy "amit a diplomával kapnak, abból adjanak vissza a társadalomnak". Tartalmas tanulmányi éveket, sok sikert és szerencsét kívánt az elsőéveseknek.
Dr. Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) rektora arról beszélt, hogy az intézmény összességében tartotta a megelőző évek hallgatói létszámát és ponthatárait, miközben átlagpontjai említésre méltóan emelkedtek. A felvettek száma ismét ötezer közeli. Az oktatói és hallgatósági kiválóság mellett hangsúlyozta a BME erősödő nemzetközi jelentőségét is: "a több kontinens országának egyetemeit vizsgáló közismert felsőoktatási rangsorok visszatérően jegyzik a Műegyetemet, ilyen a pár héttel ezelőtt nyilvánosságra hozott, neves Shanghai-lista, amelyen a 801-900. helyezést értünk el. Ez a világ egyetemeinek első 4%-ába tartozást jelenti, egyúttal azt, hogy hazai viszonylatban az ELTE és a Szegedi Tudományegyetem  mögött a 3. helyen állunk. A szakterületi listákon még előkelőbb a teljesítményünk: a mérnöki tudományokon belül a gépészet területén évek óta tartjuk pozíciónkat, a 201-300. helyet, és ugyanilyen nagyszerűen szerepeltünk - a tavalyihoz hasonlóan - az építőmérnöki tudományok szakterületi besorolásában". Az akadémikus arra buzdította a hallgatókat, hogy az alapszak elvégzése után tanuljanak tovább mesterszinten, mert csak így juthatnak komplex, finomra hangolt tudás birtokába, ezzel együtt megszerezve a munkaerőpiacon azt a különleges előnyt, amelynek révén nemcsak munkavállalókká, hanem munkaadókká is válhatnak.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.