2019. szeptember 27., péntek 12:50

Szaúd-Arábia megnyitja kapuit a világ minden tájáról érkező turisták előtt
    Budapest, 2019. szeptember 27., péntek (OTS) - Szaúd-Arábia első alkalommal nyitja meg kapuit a turizmus előtt, hozzáférést engedve az országban található öt UNESCO világörökségi helyszínhez, a Vörös-tenger partjához és az Üres Negyedhez (al-Rub' al Kháli) -    A történelmi nyitás a Vízió2030 egyik mérföldköve, melynek célja a befektetés élénkítése és több millió új munkahely megteremtése

    Szaúd-Arábia egy történelmi lépéssel most először nyitja meg kapuit külföldi látogatók előtt. Az új vízumrendszerrel kapcsolatos tudnivalókat szeptember 27-én, péntek este a Rijádban található Ad-Diríjja UNESCO világörökségi helyszínen fogják bejelenteni.

Vonzó szaúdi látnivalók

A felfedezetlen világörökségi helyszínek iránt érdeklődő látogatók elámulnak majd az autentikus kulturális élmények, a lélegzetelállító természeti szépségek és számos más kincs láttán, melyeket Szaúd-Arábia tartogat számukra.

Főbb érdekességek, különösképpen az öt UNESCO világörökségi helyszín:
     - Madáin Száleh, al-Ulá - a nabateus civilizációnak a jordániai Petrától délre található, legnagyobb épségben ránk maradt régészeti helyszíne
     - At-Turajf körzet Ad-Diríjjában - a Szaúdi Állam első fővárosa
     - Dzsidda történelmi városa, Mekkai Kapu - különleges építészeti tradíció
     - Háil térség sziklarajzai - 10.000 éves sziklarajzok emberi- és állati ábrázolásokkal
     - Al-Ahszá Oázis - A világ legnagyobb oázisa 2,5 millió datolyapálmával

Szaúd-Arábia tizenhárom, egymástól eltérő kultúrával rendelkező régióra osztható. Az országban a kortárs művészet is virágzik, melynek példái:
     - Abdulaziz Király Nemzetközi Kulturális Központ Darhanban
     - Modernista szoborpark Corniche közelében Dzsiddában
     - A Hagyományos Művészetek Dzsamil-háza Dzsiddában
     - A Nasszif-ház Dzsidda történelmi negyedében
     - Az évente megrendezésre kerülő Virággyűjtő Fesztivál Aszirban
     - A Tantorai Tél Fesztivál Al-Ulában
     - A Vörös-tenger Nemzetközi Filmfesztivál, amely 2020 márciusában indul
     - Kortárs szaúdi konyhaművészet - Ali bin Jusszef, Rijád
     - Zahra al-Gamdi művészete, akinek munkái idén a Velencei Biennálén kerülnek bemutatásra

Szaúd-Arábia a természeti látványosságok különösen széles arzenáljával büszkélkedhet, Aszir zöld hegyeitől kezdve, a Vörös-tenger kristálytiszta vizein át egészen Tabuk hófedte téli tájaiig és az Üres Negyed futóhomokjáig.

Számos új turisztikai úticél áll fejlesztés alatt jelenleg, ideértve a futurisztikus NEOM várost, a Rijádhoz közel fekvő Qiddija élményvárost és egy sor Vörös-tenger partvidékén található luxusdesztinációt.

Gazdasági hatás

Szaúd-Arábia megnyílása a turizmus előtt a Vízió2030 megvalósulásának egyik kulcsfontosságú mérföldköve, amely terv célja, hogy a szaúdi gazdaság diverzifikáltabbá váljon, és kevésbé függjön az olajbevételektől.

Szaúd-Arábia számításai szerint a nemzetközi és hazai évenkénti utasforgalom 2030-ra eléri majd a 100 milliót, melynek eredményeként jelentős mértékű külföldi és hazai tőke áramlik befektetésként a helyi gazdaságba, és új munkahelyek milliói keletkeznek.

A turizmus jelenleg a szaúdi GDP 3%-át adja, a tervek szerint az ágazat eredményét 10%-ra kell feltornászni 2030-ra.

Infrastruktúrafejlesztésre és az örökségi, kulturális és szórakoztatóipari helyszínek fejlesztésére dollármilliárdokat fordít a szaúdi vezetés.

A szaúdi reptéri kapacitást évi 150 millió utassal tervezik megnövelni, és országszerte további 500.000 hotelférőhelyre lesz szükség az elkövetkező évtizedben.

Egy jelentős magánszektor befektetéssel kapcsolatos vállalás részleteit szeptember 27-én, pénteken fogják bejelenteni.

Őexcellenciája Ahmed al-Kátib, a Szaúdi Turisztikai és Nemzeti Örökség Bizottságának elnöke így kommentálja a fejleményeket:
"Szaúd-Arábia kapuinak megnyitása a külföldi turisták előtt egy történelmi pillanat országunk számára.

A nagylelkű vendéglátás az arab kultúránk központi eleme, így várjuk, hogy meleg és szívélyes üdvözlettel köszönthessük vendégeinket.

A kincseink - öt UNESCO világörökségi helyszín, élénk helyi kultúra és lélegzetelállító természeti szépségek tárháza - meg fogják lepni és el fogják bűvölni az idelátogatókat.

A hozzánk látogatóknak azt üzenjük: Legyenek az elsők között, akik felfedezik Arábia kincseit!

A befektetőknek pedig azt üzenjük: Váljanak részesévé a világ leggyorsabban növekvő turisztikai szektorának!"

További információkért keresse az alábbi személyeket:
     - Sarah Ayache / sea@consulum.com (+971 588 565563)
     - Beth Davis / ehd@consulum.com (+973 388 33910)
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.