2020. augusztus 28., péntek 15:15

A beteg mitokondriumokra ható rákellenes szer (1. rész)
    Budapest, 2020. augusztus 28., péntek (OTS) - Ritka esemény az elmúlt évtizedekben, hogy magyar kutató publikál Nobel-díjas részvételével

    "Mito-onkológiai szer; a fermentált búzacsírakivonat elnyomja a Warburg-hatást, helyreállítja a mitokondriumok oxidatív aktivitását és gátolja a tumornövekedést"

/Gyula Bencze, Szilvia Bencze, Keith D. Rivera, James D. Watson, Laszlo Orfi,
Nicholas K. Tonks, Darryl J. Pappin Mito-oncology agent: fermented extract suppresses the Warburg effect, restores oxidative mitochondrial activity, and inhibits in vivo tumor growth. Scientific Reports, Published online 25 August 2020, https://www.nature.com/articles/s41598-020-71118-3/


     Bár a rákot sokáig kizárólag genetikai betegségnek tartották, a 21. század második évtizedétől egyre több bizonyíték szól amellett, hogy igaza volt a biokémikus és orvos Otto Warburgnak: a rák kialakulásában jelentős szerepet játszik a mitokondriális működési zavar. Az is bizonyos: egyes rákfajták növekedése a diszfunkcionális mitokondriumok működésének helyreállításával gátolható.

     A tápanyagok elégetése - vagy ahogy az 1931-es orvosi Nobel-díj kitüntetettje, Otto Warburg elnevezte, a sejtlégzés - biztosítja sejtjeink számára az életben maradáshoz és szaporodáshoz szükséges energiát és alapanyagokat. Warburg azt is megfigyelte, hogyan alakul át a rákos sejtek sejtlégzése, és milyen mechanizmusok révén biztosít alapanyagot a rákos sejt a sejtburjánzáshoz, a rákos sejtek szinte végtelen osztódásához. Ilyen mechanizmus többek között, hogy a rákos sejteknek megnő a tejsavtermelése - ezt nevezzük a rendszerbiológia úttörője nyomán Warburg-hatásnak -, és ezzel a maguk által teremtett savas mikrokörnyezettel biztosítják a rákos sejtek a túléléshez és osztodáshoz szükséges feltételeket maguknak; a tejsavtermeléshez elengedhetetlen az alapanyagként szolgáló cukor felvételének megnövekedése.
     A rákos sejtek megváltozott anyagcseréje leginkább mitokondriumaik kóros működésén érhető tetten, ami nem is meglepő, hiszen ez a sejtszervecske a felelős a sejtlégzésért és normális esetben egy citokróm-c nevű fehérje sejtplazmába juttatásával az elöregedett vagy meghibásodott sejt öngyilkosságának beindításáért. A rákos sejtek - szervezet szempontjából - diszfunkcionális mitokondriumai nem váltják ki ezt az apoptózisnak is nevezett öngyilkosságot, így a tumor a szervezetet veszélyeztetve korlátlanul növekedhet. Jó hír viszont, hogy a Warburg-hatás és a tejsavtermelés gátlásával, valamint a citokróm-c sejtplazma-koncentrációjának növelésével, vagyis a mitokondriumok működésének helyreállításával megakadályozhatjuk a rákos sejtek osztódását.
     Dr. Bencze Gyula és kollégái "Mito-onkológiai szer; a fermentált búzacsírakivonat elnyomja a Warburg-hatást, helyreállítja a mitokondriumok oxidatív aktivitását és gátolja a tumornövekedést "című tanulmányukban azt mutatták ki, hogy a fermentált búzacsírakivonat koncentrátuma éppen erre képes: a szer a mitokondriumok működésének helyreállításával tumorellenes hatással bír, és jelentősen, mellékhatás nélkül növeli a rákbeteg kísérleti állatok túlélését
     A fermentált búzacsírakivonat rákellenes hatását a szintén Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert témába vágó publikációit követően az 1990-es években kezdték vizsgálni, és az új évezredben humán vizsgálatokban is igazolták, hogy a kivonat segíti a tumoros betegek gyógyulását. Bencze Gyula és munkatársai James D. Watson Nobel-díjas biokémikus közreműködésével a rákkutatás világelső tudományos műhelyében, az egyesült államokbeli Cold Spring Harbor Laboratóriumban végzett munkájuk során a fermentált búzacsírakivonatnak egy szuperkoncentrált formáját állították elő: eltávolították a kivonatból a tumorellenes hatás szempontjából lényegtelen ballasztanyagokat, így az eredeti koncentrátum csupán néhány százalékát kitevő, szájon át könnyen fogyasztható hatóanyaghoz jutottak. A tanulmányban leírt vizsgálataik során azt is bizonyították, hogy a szuperkoncentrátum úgy állítja helyre a rákos sejtek mitokondriumainak működését, hogy közben az egészséges sejtek anyagcseréjét nem befolyásolja, azaz nincs toxikus mellékhatása.
     A leírt kivonat az első olyan készítmény, ami a sejtlégzés aktiválásával és a Warburg-hatás csökkentésével fejt ki tumornövekedést gátló hatást. (folyt.)



2020. augusztus 28., péntek 15:16

A beteg mitokondriumokra ható rákellenes szer (2. rész)
    Budapest, 2020. augusztus 28., péntek (OTS) -

    Az első fermentált növényi kivonat koncentrátum, amelyről bizonyították a pozitív mitokondriális hatást

     Bencze Gyula és munkatársai hét különféle rákos sejten és melanómás egereken vizsgálták a koncentrált kivonat hatását.
     A szuperkoncentrátumot a különálló rákos sejteken alkalmazva kimutatták, hogy a szer hatására megnő a mitokondriumokból a sejtplazmába jutó citokróm-c mennyisége, ennek következtében pedig beindul a rákos sejtek természetes önmegsemmisítő folyamata.
     A kutatók a rákos sejtekben és az azokkal beoltott állatok tumoraiban egyaránt megnézték, hogyan befolyásolja a kezelés a sejtek fehérjeszintjét. Mint kiderült, a mitokondriumok normális működéséhez szükséges fehérjék szintjének növekedése mellett a sejtosztódásért felelős fehérjék termelődése lecsökkent. A fehérjeanalízis ugyanazt az eredményt mutatta a különálló rákos sejtekben és a melanómás egerek rákos szöveteiben is, ami azt bizonyítja, hogy a kivonat felszívódik a beteg bélrendszeréből, és a ráksejtek hibás mitokondriumainak működését normalizálva gátolja a ráksejtek szaporodását.
     A továbbiakban a rákos sejtek mitokondriális légzésének direkt vizsgálatával a kutatók azt igazolták, hogy a kezelés hatására javul a sejtlégzés: nő a sejtek oxigénfelhasználása és csökken tejsavtermelésük. Az anyagcsere-termékek további vizsgálata - szénizotópot tartalmazó cukor felhasználásával - megerősítette a tejsavtermelődés és ezzel együtt a Warburg-hatás gátlását.
     A legtöbbet egy szer képességeiről talán az úgynevezett in vivo hatékonyságvizsgálat mondja el, azaz amikor élő szervezetben vizsgálják a hatásait. A kivonat esetében azt nézték meg, hogy 14 napos kezelés hogyan befolyásolja melanomás egerekben a bőrrák növekedését. Mint kiderült, a szer hatására jelentősen csökkent a tumor mérete: míg a kezeletlen csoportban az átlagos tumortérfogat 4 cm3 volt, a kezelt csoportban a gátolt növekedés eredményeként a tumor ennek a felénél is kisebb méretet ért el. A kezelés az állatok élettartamát is megnövelte: a kezelt egerek átlagosan 43 napot, míg a kezeletlenek mindössze 28 napot éltek (azaz a teljes túlélés a kezelés hatására több mint 50%-kal növekedett). Mindemellett a kezelt állatok teljes vérképe és májsejtjeinek állapota nem romlott, vagyis a kivonat az egészséges sejtek működését és szaporodását nem akadályozta, tumornövekedést gátló hatását toxikus mellékhatások nélkül fejtette ki.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.