2020. szeptember 2., szerda 09:55

Társadalmi felelősségvállalás és érzékenyítés a Városmajorban
    Budapest, 2020. szeptember 2., szerda (OTS) - A Városmajori Szabadtéri Színpad a 2020-as nyári évadában először, hagyományteremtő céllal a kultúra közvetítése mellett társadalmi felelősséget is vállalt és érzékenyítő programsorozatot indított.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20200902_001.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20200902_002.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20200902_003.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20200902_004.jpg

Egy színházi előadás a művészi alkotó tevékenységen keresztül egyben érzékenyít is, átformálja a nézőt és az előadót is. "Célunk volt, hogy a programokon keresztül érzékenyítsük az embereket a testi, lelki, vagy értelmi fogyatékkal élők iránt: megértsék mindennapi küzdelmeiket és elfogadóbbak legyenek azokkal szemben - mondta Benkő Nóra, a Városmajori Szabadtéri Színpad ügyvezető igazgatója. Hiszünk abban, hogy ezeken a programokon, valamint az egyik audionarrációval kísért előadásunkkal társadalomformáló szerepet is betölthet intézményünk, gátat szabhatunk az előítéleteknek és elfogadóbbá tesszük a nézőket."

Az idei évadban a Városmajori Szabadtéri Színpadon két olyan előadás is szerepelt a repertoárban, amely gondolkozásra késztette a közönséget, közösség- és személyiségfejlesztő hatással bírt és felhívta a figyelmet arra, hogy mekkora szükség van ezekre a programokra.

A Játékszín vendégjátékában július 17-én Eric Toledano-Olivier Nakache Életrevalók című igaz meséjét tűztük műsorra, amely egy kerekesszékre ítélt arisztokrata és ápolója, a külvárosi szegénynegyedben élő, börtönviselt fiatalember őszinte barátságról, előítéletekkel leszámoló kapcsolatáról szólt. Az elfogadás tanulságos történetét Horgas Ádám rendezésében láthatta a városmajori közönség. Az elindított, de az augusztus végi kormánydöntés miatt félbeszakított Színházi Szemle startjában, a tatabányai Jászai Mari Színház és Népház vendégjátékával, Mark Haddon regénye alapján készült A kutya különös esete az éjszakában című előadással folytatódott a programsorozat. A 15 éves autista Christopher története egy különös detektív történet, amelyben a kisfiú egy gyilkosság kapcsán nyomozásba kezd. Chirstopher világa ugyan szokatlan és ismeretlen a nézők számára, de végül kiderült, nincs akkora különbség közöttünk, mint gondolnánk.

A Győri Nemzeti Színház által augusztus utolsó péntekén megtartott előadást, Agatha Christie klasszikusát, a Váratlan vendéget pedig a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének közreműködésével tizenhárom látássérült néző, valamint kísérőik élvezhették az audiónarrációs eszközök segítségével. Az egyesület 2004-es megalakulása óta végzi a vak és gyengénlátó emberek és azok családjainak érdekképviseletét, közösségi mentorain keresztül pedig igyekeznek színesebbé tenni látássérült tagjaik életét, például speciális idegen- és tárlatvezetéssel egybekötött buszos kirándulásokkal, múzeum-látogatásokkal, illetve audionarrált darabok közös megtekintésével. Ennek részeként érkeztek a Városmajori Szabadtéri Színpad előadására is.

Ahogy az élet minden területén, úgy a kulturális szektorban is egyre fontosabbá válnak a fogyatékossággal élő emberek számára készített fordítások, amelyek hozzáférhetőséget biztosítanak az úgynevezett audiovizuális, azaz hallás és látás révén észlelt információkhoz. Az audionarrációval, azaz képek leírásával és hangok, zajok magyarázatával a vakok és gyengénlátók helyzetén próbálnak könnyíteni. Ez a szolgáltatás segíti a kihívással élőket a tájékozódásban az előadó-művészet, valamint olyan művészeti ágak területén, mint például a színház. Az előadások alkalmával a látássérültek fülhallgatóhoz kapcsolt technikai eszközön keresztül, audionarrátor segítségével a látó-nézőkkel együtt élvezhették az előadást.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.