2021. augusztus 11., szerda 15:54

Életmentő tüdőátültetés
    Budapest, 2021. augusztus 11., szerda (OTS) - Életmentő tüdőátültetésre került sor a koronavírus okozta fertőzés talaján kialakult roncstüdő miatt. A koronavírus okozta fertőzés talaján kialakult roncstüdő miatt egy 41 éves férfin hajtottak végre a tüdőátültetést az Országos Onkológiai Intézetben.

    A beteg 2021 márciusában igazolt koronavírus fertőzéssel, életveszélyes állapotban került felvételre az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Intenzív Osztályára.  A teljes körű konzervatív terápiás kezelés mellett állapota tovább romlott, gépi lélegeztetés vált szükségessé, majd -mivel lélegeztetőgéppel sem lehetett kielégítő oxigenizációt biztosítani- műtüdő, azaz VV-ECMO kezelés indult.  
A beteg tüdejének állapota tovább romlott, azaz a tüdőbe gyakorlatilag nem lehetett oxigént bejuttatni, a beteg szervezetének oxigén ellátását így teljes egészében a műtüdő végezte. A hosszan tartó ECMO kezelés alatt egyértelművé vált, hogy a beteg tüdeje regenerációra nem képes, a beteg életét csak a tüdőátültetés mentheti meg.
A beteg többi szerve kielégítő állapotban volt, így a Tüdőtranszplantációs Várólista Bizottság a beteget tüdőtranszplantációra alkalmasnak ítélte. A tüdőtranszplantáció érdekében az akkor már koronavírus PCR negatív, lélegeztethetetlen beteget az Országos Onkológiai Intézet Intenzív Osztályára szállították át az Országos Menőszolgálat segítségével a további ECMO kezelés folytatása céljából és tüdőtranszplantációs várólistára helyezték.

Az első magyar tüdőtranszplantációt 2015. december 12-én végezték el az Országos Onkológiai Intézetben, az akkori főigazgató, Prof. Dr. Kásler Miklós vezetése alatt. Azóta több mint száz betegen tudtak segíteni. A Magyar Tüdőtranszplantációs Program 2020 szeptembere óta önálló európai programként működik.

A beteg férfi életmentő tüdőátültetésére 2021.05.09-én, 40 nap ECMO kezelés után került sor az Országos Onkológiai Intézetben. A COVID fertőzés következtében súlyosan roncsolódott tüdőket a bravúros műtét során egészséges tüdőkre cserélték.
A beteg gyógyulása és rehabilitációja az Országos Onkológiai Intézet, majd az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Intenzív osztályain a várakozásoknak megfelelően hosszas volt, azonban az tüdőtranszplantáció után 85 nappal otthonába bocsátották, további gondozását a transzplantációs protokollnak megfelelően a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikája végzi.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.