2022. október 24., hétfő 09:50

Születhessen meg minden vágyott gyermek
    Budapest, 2022. október 24., hétfő (OTS) - Az állam által megvásárolt lombikbébi centrumokban tervezett változásokról Novák Katalin államtitkár 2019. december 19-én a következőket írta Facebook oldalán: "….Azt szeretnénk, hogy minden vágyott gyermek megszülessen, ezért segítjük a jövőben még jobban a nehézségbe ütköző párokat. Eltöröljük a teljesítmény volumen korlátot, azaz a jövőben lombikkezeléseknél nem alakulhatnak ki várólisták. A kapcsolódó gyógyszerek támogatását 100%-ra emeljük…"

    A Kaáli intézet vezetőjeként hosszú évekig küzdöttem azért, sokszor a nyilvánosság előtt, hogy a meddő párok optimális finanszírozásban részesüljenek. Évtizedes tapasztalataink ugyanis azt mutatták, hogy ez a lépés meg fogja duplázni a megszületett lombikbébik számát. Régi vágyam teljesült azzal, hogy az "életeket jelentő" állami finanszírozás a betegek számára végül megvalósulni látszott.

A teljesítmény volumen korlátot eltörölték és a gyógyszereket is ingyenessé tették. De mielőtt az állami tulajdonba került intézetek bevezethették volna a kibővített finanszírozási rendszert a Covid-járvány miatt kénytelek voltak bezárni. Ezeket a nehéz hónapokat úgy élték túl, hogy átalányfinanszírozás formájában havonta egy fix összeget kaptak működésre, amit úgy forintosítottak, hogy az előző havi bevételek átlagát vették alapul. Sajnálatos módon ez még nem tartalmazta a teljes körű finanszírozás bevételeit. Amikor újra kinyitottak az intézetek akkor szembesültek azzal a problémával, hogy az elvégzett kezeléseket a NEAK nem fizeti ki, mert továbbra is érvényben maradt az átalányfinanszírozás. Csupán két lehetőség közül választhattak: vagy veszteségesen elvégzik a többlet lombikbébi kezeléseket, vagy a betegek várólistára kerülnek. Annyit tudunk a médiából, hogy a várólisták egyre hosszabbak lettek. Ez a helyzet mintegy másfél éve változatlan.

Hiába szűnt meg tehát a teljesítmény volumen korlát, ha helyette a Covid-járvány végével okafogyottá vált átalányfinanszírozás továbbra is korlátozza azt, "hogy minden vágyott gyermek megszülessen." Egész életemben szívügyemnek tekintettem, hogy hazánkban minél több gyermek születhessen asszisztált reprodukció segítségével. Tisztában vagyok azzal, hogy ma már külső szemlélőként kevésbé számítok autentikusnak, mégis engedtessék meg nekem javaslatot tenni arra, hogy a lombikbébi kezelések területén a NEAK szüntesse meg az átalányfinanszírozást, és állítsa vissza a korábbi ösztönző teljesítmény finanszírozást. Megszorító korlátozások nélkül több gyermek fog születni.

Prof. Dr. Kaáli Nagy Géza
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.