2022. október 24., hétfő 16:11

Átadták a Viterra új növényolaj-finomító üzemét a cég foktői növényolajgyárában (1. rész)
    Foktő, 2022. október 24., hétfő (OTS) - A Viterra cégcsoporthoz tartozó Viterra Növényolajgyártó Kft. örömmel jelenti be, hogy 2022. október 20-án ünnepélyes keretek között átadták a cég új növényolaj-finomító üzemét Foktőn. Az új finomító a foktői telephelyen üzemelő olajosmag-sajtoló üzemhez kapcsolódóan épült meg.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20221024_001.jpg

A kormány a foktői növényolaj-finomító beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította. A kormány a kiemelt jelentőségű ügyek koordinációjára a Bács-Kiskun megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízottat jelölte ki.

A kiemeltté nyilvánítás célja az, hogy gördülékenyebbé váljon a beruházással kapcsolatos hatósági ügyintézés - az erről szóló határozat a 2020. június 3-i Magyar Közlönyben jelent meg. A beruházás mintegy 1,8 milliárd forint állami támogatással valósult meg, amelynek tervezett bekerülési értéke körülbelül 22,2 milliárd forint.

Az üzem ünnepélyes megnyitójára 2022. október 20-án került sor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Font Sándor országgyűlési képviselő és az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága elnökének jelenlétében.

Az október 20-án átadott növényolaj-finomító üzem tervezési munkái 2016-ban, terület-előkészítési munkálatai pedig 2020 májusában kezdődtek meg. A beruházással a Viterra Növényolajgyártó Kft. a meglévő nyersolajtermeléshez kapcsolódó növényolaj-finomító üzemmel bővítette gyárát, azzal a céllal, hogy a kinyert nyersolajból étolajat állítsanak elő. Az új finomítóegység a már meglévő üzemegységben előállított többféle magfajta nyersolajának finomítására alkalmas. A beruházás körülbelül 40 új munkahelyet teremtett a térségben, ezáltal a gyár dolgozói létszáma 25 százalékkal nőtt.

„2009-ben kezdődött saját zöldmezős beruházásban építettünk növényolajgyárat a Bács-Kiskun megyei Foktő területén. Cégünk a világ egyik legnagyobb, mezőgazdasági alapanyagok gyártásával, feldolgozásával és kereskedelmével foglalkozó Viterra cégcsoport hazai leányvállalata. Az a beruházás is részben állami támogatással valósult meg, az átadó ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök úr és magasrangú kormánytagok vettek részt. A 40 milliárd forint értékű beruházás eredményeként Közép-Európa egyik legnagyobb és legmodernebb sajtolóüzeme 2012-ben kezdhette meg működését." - mondta el Sztrányóczki Dávid, a foktői Viterra Növényolajgyártó Kft. gyárigazgatója.

Az üzem, amelyben olajos magvakból (napraforgómag, repcemag, szójabab, kukoricacsíra) állítanak elő növényi olajat, közel 150 főnek biztosít munkahelyet. Az Év Gyára 2019 versenyen a létesítmény a legjobb zöldmezős beruházásként nyert különdíjat, az Év Gyára 2020 versenyen pedig a fődíjat hozta el a 3-15 milliárd Ft közötti éves nettó árbevételű vállalatok kategóriában. A fődíj mellett a szakmai zsűri további három kategóriában is kategóriagyőztesnek hirdette ki az üzemet, díjazva ezzel a legjobb termelési folyamatokat, energiahatékonysági törekvéseket és a dolgozói elégedettségért végzett tevékenységet.

A gyár és finomító működésében rendkívül fontos a hatékonyság és a fenntarthatóság, így folyamatosan azért dolgozunk, hogy csökkentsük a felhasznált belső energiákat és a külső energiaforrásokat. Ezért döntöttünk amellett, hogy fizikai elválasztású finomítót építünk, redukálva ezzel is a felhasznált kémiai segédanyagok mennyiségét a gyárban." - tette hozzá a gyárigazgató.

"Nagyon büszkék vagyunk erre a világszínvonalú létesítményre, amely még évekig fontos szerepet fog játszani a helyi közösség életében." (folyt.)



2022. október 24., hétfő 16:12

Átadták a Viterra új növényolaj-finomító üzemét a cég foktői növényolajgyárában (2. rész)
    Foktő, 2022. október 24., hétfő (OTS) -

        A szerkesztőknek:

A Viterra (www.viterra.com)
A Viterránál hiszünk a kapcsolat erejében.  A világ élvonalába tartozó, teljeskörűen integrált agrárhálózatunk a termelőket és fogyasztókat egymással összekötve látja el a világot fenntartható, nyomon követhető és minőségellenőrzött mezőgazdasági termékekkel. Több mint 18 000 tehetséges dolgozót foglalkoztatunk 37 országban, tároló-, feldolgozó- és szállítóeszközeink és -infrastruktúránk stratégiai hálózata révén innovatív megoldásokkal mutatunk új utakat vevőink számára, és építünk tartós partnerségeket. Együtt erősebbek vagyunk és többre vagyunk képesek.

Viterra magyarországi cégcsoport (www.viterra.hu):
A három tagból álló cégcsoport a gabonafélék, olajos magvak, növényolajok és állati takarmány-alapanyagok kereskedelmének és logisztikájának egyik legfontosabb szereplője, emellett gyártási és raktározási tevékenységet is folytat. A magyar piacon több mint 25 éve jelen lévő Viterra Hungary Kft. fő tevékenysége a termények, takarmány-alapanyagok és növényolajok kereskedelme. A Viterra Növényolajgyártó Kft. üzemelteti Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb növényolajgyárát. A gyár csúcsminőségű növényolajgyártási technológiát alkalmaz. A legfontosabb feldolgozott termény a napraforgó, de az üzem alkalmas repcemag, szójabab és kukoricacsíra feldolgozására is. A Viterra Logisztikai Kft. elsődleges célja a magyar gabonapiac raktározási, terménytárolási és -kezelési igényeinek kiszolgálása. Telephelyei az ország négy pontján találhatók.

Sajtóinformáció: Viterra magyarországi cégcsoport (www.viterra.hu)
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.