2023. január 23., hétfő 11:44

Dr. Lengyel Erzsébet kapta a Béres-díj Szolnok kultúrájáért elismerést
    Budapest, 2023. január 23., hétfő (OTS) - Kitüntetésekkel ismerték el a megye kulturális, művészeti, tudományos és sportéletében kiemelkedő teljesítményt felmutató kiválóságokat január 22-én, a magyar kultúra napján Szolnokon. A Szigligeti Színházban megrendezett díjátadó ünnepségen a Béres Gyógyszergyár által alapított Béres-díj Szolnok kultúrájáért elismerés immár hatodik alkalommal került átadásra. Az idei kitüntetett dr. Lengyel Erzsébet tanár, történész, karvezető, a KÓTA (Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége) Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20230123_001.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20230123_002.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20230123_748.jpg

A Béres-díj Szolnok kultúrájáért kitüntetést 2018-ban alapította a Béres Gyógyszergyár, mellyel évente a magyar kultúra napján egy-egy olyan személy munkáját ismerik el, aki Szolnokon és a régióban sokat tett a magyar művészet, kultúra ápolásáért, fennmaradásáért, továbbá az újabb generációk számára való továbbadásáért. A díjat 2023. január 22-én dr. Lengyel Erzsébet vehette át dr. Bischof Zsolttól, a Béres Gyógyszergyár szolnoki gyárigazgatójától.

Dr. Lengyel Erzsébet történelem, ének-zene, társadalomismeret szakos tanár, történész, karvezető, a KÓTA Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke. Tanított általános iskolában, szakközépiskolában, tanárképző főiskolán.

Szolnok zenei életébe 1978-tól kapcsolódott be, a Kodály Kórusban és a Karnagyok Kórusában énekelt. Énekkart szervezett az általa igazgatott szakközépiskolában, amely kórus 20 éven át minden alkalommal megkapta az "Év kórusa" címet az Éneklő Ifjúság országos minősítő hangversenyeken. Számos tanítványát készítette fel a "Tiszán innen - Dunán túl" megyei és országos népdaléneklő versenyekre, ahol Arany, kiemelt Arany és Aranypáva minősítéseket értek el. Mindeközben általános iskolai gyermekkórust is szervezett és vezetett, amely szintén több alkalommal nyerte el az "Év kórusa" címet az országos minősítésen.

2004-től a Jász-Nagykun Szolnok Megyei Ének-zenei Együttesek és Karnagyok Egyesületének (Megyei KÓTA) vezetője. Szervezője a megyei Éneklő Ifjúság mozgalomnak, a Magyar Kórusok Napjának, a Zenei Világnap rendezvényeknek, térségi és országos népzenei minősítő hangversenyeknek, emlékhangversenyeknek, országos szakmai napoknak, valamint szervezőként és zsűritagként részt vesz a KÓTA népzenei szakbizottságának munkájában is. Rendszeresen publikál a ZeneSzó című folyóiratban.

Munkásságában kiemelkedő szerepet játszik a kórusmuzsika és a népdalok megismertetése, megszerettetése az ifjúsággal, sok száz fiatallal kedveltette meg az éneklés és az együtt éneklés örömét.

A Béres-díj Szolnok kultúrájáért elismerés díszoklevélből és Szilágyi Erzsébet szobrászművész által készített kisplasztikából áll.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.