OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2023. február 24., péntek 11:05

Speciális függönyöket és ágyneműket fejleszt az allergia ellen a Pécsi Tudományegyetem és a Rovitex
    Budapest, 2023. február 24., péntek (MTI) - Megköti a levegőben található szennyező anyagokat, allergéneket az a speciális textil termékcsalád, amelyet a Pécsi Tudományegyetem kutatói és egy helyi textilipari cég, a Rovitex szakértői fejlesztenek. Minden harmadik magyarnak okoznak valamilyen egészségügyi problémát vagy allergiát az otthonunkban, munkahelyünkön, iskolákban is előforduló káros anyagok. A betegségek elleni küzdelemben nagy segítséget jelenthetnek a különleges anyagból készülő függönyök, ágyneműk, terítők, amelyekre már most jelentős az érdeklődés Magyarországról és külföldről egyaránt. A hároméves projekt összköltsége 611, 47 millió forint, ebből 356,34 millió forint a Széchenyi Terv Plusz program keretében megítélt európai uniós támogatás. Az első termékek 2025-ben kerülhetnek piacra.

    Időnk jelentős részét töltjük olyan zárt légterű helyiségekben - például otthonunkban, munkahelyünkön, az iskolában -, melyek levegőjében nemcsak megtalálhatóak, de fel is halmozódhatnak különféle egészségkárosító vegyületek, részecskék. Ezek számos egészségügyi problémáért felelősek: minden harmadik magyart érintik a káros vegyületek, allergének okozta betegségek, például a bőrt, légzőszervrendszert, immunrendszert érintő allergiás reakciók.

A Pécsi Tudományegyetem kutatói és egy helyi textilipari cég, a Rovitex szakértői jelenleg olyan speciális textilipari technológia és textil termékcsalád fejlesztésén dolgoznak, amely alkalmas a légkörben található szennyező anyagok - toxinok, pollenek, allergének - megkötésére.

"A betegségek elleni küzdelemben nagy segítséget jelenthet a megfelelő textilipari termékek használata, hiszen a függönyök, ágyneműk, terítők nem csupán esztétikai célokat szolgálnak. A textilszálak óriási fajlagos felületük miatt meghatározó szerepet kaphatnak a helyiségek levegőjének javításában is. Erre világszerte egyre nagyobb igény mutatkozik" - vallja Romeisz Norbert, a Rovitex tulajdonosa-ügyvezetője. A cég 2007 óta piacvezető Magyarország és Kelet-Európa lakástextil-piacán, 6 külföldi leányvállalattal és saját gyártócsarnokkal rendelkezik.

"A speciális textilek jelentősen hozzájárulnak a zárt légterű helységek, otthonaink levegőminőségének javításához és a népbetegségnek számító allergia rizikójának csökkentéséhez. A fényáteresztő függönyből, fényzáró függönyből és ágyneműből álló termékcsaládot olyan különleges, strukturált felülettel rendelkező textilszálakból hozzuk létre, amelyek megkötik a káros anyagokat, e mellett pedig alkalmasak különféle hasznos vegyületek, akár illóolajok, szúnyog- és rovarriasztó szerek kibocsátására is" - tájékoztat Dr. Márk László, a Pécsi Tudományegyetem Analitikai Biokémia Tanszékének vezetője.

A nemzetközi piacon jelenleg nincs forgalomban hasonló textilipari termék, így a fejlesztők jelentős érdeklődésre számítanak a magánszemélyek mellett közintézmények, egészségügyi intézmények, magánkórházak, vállalatok, üzemek részéről is, Magyarországról és külföldről egyaránt. A hároméves projekt összköltsége 611, 47 millió forint, ebből 356,34 millió forint a Széchenyi Terv Plusz program keretében megítélt európai uniós támogatás. Az első termékek 2025-ben kerülhetnek piacra.

A Rovitex és a PTE évtizedes együttműködése alatt már számos hasonló, sikeres fejlesztés valósult meg. Nemrég kezdődött azoknak az antimikrobiális szöveteknek, textíliáknak a gyártása, amelyek a fertőző betegségek terjedése ellen használhatók. A cég és az egyetemi kutatók olyan impregnáló anyagot fejlesztettek ki, amely függönyökre és egyéb lakástextíliákra kerülve hosszú ideig véd a különféle bakteriális, vírusos szennyeződésektől, kórokozóktól, és visszaszorítja azok kialakulását is.

További információ:

press@nestcom.hu

A projektről bővebb információ a www.rovitex.com oldalon olvasható.


A Pécsi Tudományegyetemről

A Pécsi Tudományegyetem Magyarország első egyeteme, mely az ország több nagyvárosában, és az országhatárokon túl is rendelkezik kihelyezett képzési központokkal. Tíz karán tanuló mintegy 22 000 - köztük 4500 külföldi - hallgatójával hazánk egyik legnagyobb egyeteme, mintegy 7000 dolgozójával pedig a dél-dunántúli régió legnagyobb munkáltatója. Az intézményt a 21. század legmodernebb technológiáinak művelését, oktatását és kutatását magába foglaló dinamikus fejlődés jellemzi. Három Nemzeti Laboratórium és a Szentágothai János Kutatóközpont is e patinás intézmény falai közt működik. Sokszínű képzési portfóliója a közneveléstől a doktori képzésig terjed. A PTE-n szerzett diploma érték: az itt végzettek évek óta jobban keresnek az országos átlagnál. A modernkori pécsi felsőoktatás közelgő centenáriumát (2023) több tízezer volt és jelenlegi PTE-polgár várja.

A Rovitexről

Az idén 27 éves Rovitex 2007 óta piacvezető Magyarország és Kelet-Európa lakástextil-piacán. A több mint 3 milliárd forintos éves árbevétellel rendelkező cég közel 100 munkatársat foglalkoztat, 6 külföldi leányvállalattal és saját gyártócsarnokkal rendelkezik. Termékeit 900 hazai üzletben és 40 ország 3000 kereskedelmi egységében forgalmazza.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.